Bergens Tidende

VMheltene blar i minneboken

De er dagens stjerner og kan bli VM-helter, men hvilket øyeblikk er det de husker best selv?

- KURT B. M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Hva er ditt sterkeste VM-minne?

Hadde vi stilt spørsmålet til generasjon­en som er i ferd med å gå inn i pensjonist­enes rekker nå, ville trolig ett svar gått igjen. Det ville handlet om den dagen da Brå brakk staven. Den dramatiske stafetten under VM i Oslo i 1982.

Slik er det ikke for dagens utøvere. Ingen i den norske VM-troppen var født den dagen. Derfor er det langt ferskere idrettsøye­blikk som står sterkest i minnet. Det handler mye om Petter Northug. Mannen som dominerte langrennsm­esterskap fra 2007 til 2015.

Martin Johnsrud Sundby (34)

30 km under VM i Trondheim i 1997: – Jeg fikk muligheten til å se 30 km under VM i Trondheim i 1997. Det var min første ute i skogen-opplevelse med langrenn sammen med min mor. Fant et flott sted å heie frem Bjørn (Dæhlie), men det var jo «Prokken» (Aleksej Prokurorov) som tok det. Minneverdi­g likevel.

Emil Iversen (27)

Petter Northug på 50 km under VM i Oslo i 2011: – Tjaa, jeg har jo hukommelse som en gullfisk, men det må bli VM i Oslo. Det som Petter Northug gjorde på stafetten og femmilen er noe av det råeste jeg har opplevd noen gang.

Hans Christer Holund (29)

Petter Northugs gull på sprint klassisk i Falun 2015: – Han hadde vært ute av det og hatt trøbbel på flere måter. Da hadde han hatt en middels sesong og så kommer han og tar gull på sprint klassisk. Det var stort, og da ble jeg mektig imponert der jeg satt hjemme og fulgte det mesterskap­et.

Sjur Røthe (30)

15 km til Petter Northug i VM i Val di Fiemme: Røthe har funnet frem til en øvelse hvor han selv deltok: – Jeg ble tatt igjen med ett minutt av Petter den dagen og fikk se på nært hold den prestasjon­en da han vant et distansere­nn med individuel­l start. Det løpet han gjorde da sitter klistret i minnene.

Simen Hegstad Krüger (25)

VM-stemningen i Oslo i 2011: – Under VM i Holmenkoll­en var jeg løypepatru­lje. Jeg gikk ti minutter før løperne og fikk kjenne på den spesielle stemningen. Et øyeblikk kunne man gå og drømme seg bort. Da var jeg fortsatt junior og bestemte meg for at dette skal jeg oppleve.

Heidi Weng (27)

Norges sølv i håndball-VM for herrer i 2017: Heidi Weng har en VM-opplevelse utenfor skisporet som står sterkest. – Jeg synes det var så rått. At håndballgu­tta som slet i mange sesonger de siste årene, har prestert så bra, synes jeg er stort. Jeg er stor håndballfa­n, og det er kanskje egentlig favorittsp­orten min.

Eirik Myhr Nossum (33)

Stafettgul­let til herrelaget Lahti i 2017: Treneren for norske herrelangr­ennsløpere. – Det jeg husker aller, aller best er stafetten i Lahti i 2017. De følelsene jeg hadde underveis der, kjenner jeg fortsatt på. Det som Finn Hågen Krogh gjorde på den siste etappen var helt ekstremt.

Sindre Bjørnestad Skar (27)

iStafetten i Val di Fiemme i 2003: – Stafetten i Val di Fiemme da Brink gikk på smellen. Jeg var elleve år og ville allerede da bli skiløper. Det var spesielt da NRKs Rike og Carlsen ikke skjønte noe som helst og Alsgaard plutselig var i tet.

Kristine Stavås Skistad (20)

Alt Petter Northug gjorde i Falun 2015 og Oslo 2011: – Jeg har alltid vært veldig fan av Petter Northug og det han gjorde i Falun var fantastisk. Også husker jeg veldig godt da han ertet svenskene, stoppet like før mål og vant stafetten i Oslo-VM.

Tiril og Lotta Udnes Weng (22)

Therese Johaugs gull på 30 km i Oslo-VM 2011: – Vi var der begge to. Det er noe man tenker hver gang man går i Kollen at dette må ha vært en vill opplevelse å ha vært med på.

 ??  ?? HEIDI WENG
HEIDI WENG
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? SNIKER: Petter Northug snek seg mellom to konkurrent­er og tok gullet på den klassiske sprinten i Falun i 2015.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX SNIKER: Petter Northug snek seg mellom to konkurrent­er og tok gullet på den klassiske sprinten i Falun i 2015.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM
FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? KNUSTE BRINK: Thomas Alsgaard går i mål som vinner. Men det var det som skjedde tidligere på etappen da Brink kollapset som mange husker fra stafetten i Val di Fiemme i 2003.
FOTO: MORTEN UGLUM FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPIX KNUSTE BRINK: Thomas Alsgaard går i mål som vinner. Men det var det som skjedde tidligere på etappen da Brink kollapset som mange husker fra stafetten i Val di Fiemme i 2003.
 ??  ?? SØLVGUTT: Bjørn Dæhlie på tremila i Trondheim i 1997. Han ble nummer 2 bak Aleksej Prokurorov.
SØLVGUTT: Bjørn Dæhlie på tremila i Trondheim i 1997. Han ble nummer 2 bak Aleksej Prokurorov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway