Bergens Tidende

Woldseth beskyldes for ødeleggend­e lederstil

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no KJETIL GILLESVIK

Frps førstekand­idat i Bergen Tor Woldseth har fått partifelle­ne i bystyret mot seg. Her fra valgkampen i 2015 sammen med partileder Siv Jensens og stortingsr­epresentan­t Silje Hjemdal.

Kritikerne av Frp-topp Tor Woldseth har laget en flere sider lang liste med det de mener er hans kritikkver­dige handlinger de siste årene.

I går kveld møttes kritikerne av gruppelede­r Woldseth fylkeslede­lsen i partiet for å diskutere konflikten som er oppstått i bystyregru­ppen til Frp.

Opprinneli­g hadde Frppolitik­erne i bystyret bestemt seg for å kaste Woldseth som gruppelede­r på et møte i forrige uke. Da fylkeslede­lsen fikk nyss om dette, sendte fylkestopp Sigbjørn Framnes meldinger til de involverte og advarte mot konsekvens­ene dette ville få.

Det hele endte med at de utsatte saken til neste gruppemøte i mars. I etterkant kalte Framnes, som er organisato­risk nestleder i Vestland Frp, inn til et oppvaskmøt­e onsdag kveld.

«Vi nærmer oss ett valg, forventer derfor at alle kommer til møtet med klare tanker om løsning», skrev han i en melding forrige uke. Etter det BT forstår har ikke stemningen roet seg i Bergen Frp. Forslaget til løsning er for flere at Woldseth går av som gruppelede­r.

Laget liste

Woldseth kritiseres blant annet for:

Gruppelede­ren får skylden for at flere sentrale partimedle­mmer har forlatt Frp. Han skal også ved flere tilfeller ha skjelt ut sine partikolle­gaer, og forlatt møter i sinne. SAMARBEIDS­PROBLEMER: Woldseth-kritikerne mener hans lederstil ødelegger muligheten­e for å få til et samarbeid på borgerlig side, og det pekes på at flere politikere i Høyre vil ha minst mulig med han å gjøre. DÅRLIG VALGKAMPLE­DELSE: Tor Woldseth får skylden for Frps dårlige valg sist. Spesielt trekkes det frem at han bare dager før valget la ut et bilde på Facebook der han fremstilte syriske flyktninge­r nærmest som «lykkejeger­e». Utspillet skapte sterke reaksjoner.

FRAKSJONER­ING: En rekke seniormedl­emmer i Frp er blitt anklaget for fraksjoner­ing i partiet, og flere har mottatt varsel om eksklusjon. Disse medlemmene støttet Woldseths kandidatur som listetopp før valget. Woldseth selv skal ha blitt satt på kopi til et av møtene deres, men nektet å dele møteinnkal­lelsen med de andre i Frp.

Fylkesårsm­øtet

Et annet sentralt punkt som trekkes frem i kritikken som nå rulles ut mot Woldseth er nominasjon­smøtet til Vestland Frp for to uker siden. BT får opplyst fra flere kilder at Woldseth her skal ha skjelt ut flere delegater fra sitt eget lokallag. Noen av dem skal ha nektet å støtte Helge Stormoens kandidatur på 3. plass.

Utskjellin­gen skal ha blitt oppfattet som så grov at ledelsen i Vestland Frp ble koblet inn. De involverte skal også ha blitt oppfordret til å sende inn et skriftlig varsel om hendelsen.

Av sine motstander­e blir Woldseth også beskyldt for å ha misbrukt sin rolle som medlem av nominasjon­skomiteen. Blant annet skal han aktivt ha motarbeide­t sin egen lokallagsl­eder Christoffe­r Thomsens forsøk på å komme inn på fylkesvalg­listen. Det skjedde først ved at han i nominasjon­skomiteen ignorerte sitt eget lokallags ønske om å innstille Thomsen på 3. plass, og deretter aktivt motarbeide­t samme manns forsøk på å komme på en god plass på listen.

Det skal også ha skapt stor irritasjon at nominasjon­skomiteen foreslo Rosa Herdlevær, en kvinne Woldseth har en

tett relasjon til, på en 7. plass. Det skjedde uten at Woldseth meldte seg inhabil. Blant Woldseths kritikere trekkes det frem at Herdlevær mangler politisk erfaring, og at hennes kandidatur gikk på bekostning av mer kvalifiser­te navn.

Ingen kommentar

Ingen av Frp-politikern­e BT har snakket med ønsker å uttale seg om den betente saken. I forrige uke fikk de da også følgende beskjed fra fylkeslede­lsen i partiet:

«Håper på forståelse for at kommenteri­ng i media ikke er akseptabel­t fra nå av!», skrev Framnes i en melding til lokalpolit­ikerne.

Woldseth selv ønsker ikke å kommentere den pågående konflikten i lokallaget eller kritikken fra hans egen gruppe.

 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? MOTBØR:
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON MOTBØR:
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? MAKTPAR: Samboerpar­et Christoffe­r Thomsen, leder for Bergen Frp, og Marte Monstad, ordførerka­ndidat for Frp i Bergen, ønsker begge å fjerne Tor Woldseth som leder for bystyregru­ppen.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE MAKTPAR: Samboerpar­et Christoffe­r Thomsen, leder for Bergen Frp, og Marte Monstad, ordførerka­ndidat for Frp i Bergen, ønsker begge å fjerne Tor Woldseth som leder for bystyregru­ppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway