Bergens Tidende

Høie ble grillet om abort

-

Med forslaget til ny abortlov lovfester regjeringe­n prinsippet om at «klarer du én, klarer du to», mener Arbeiderpa­rtiets Ingvild Kjerkol.

I Stortinget­s spørretime onsdag gikk hun i strupen på helseminis­ter Bent Høie (bildet) om regjeringe­ns forslag til ny abortlov, som fjerner kvinners rett til selvbestem­melse når det gjelder fosterredu­ksjon.

– Statsminis­teren og helseminis­teren har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at kvinners selvbestem­melse ikke skulle svekkes ved en endring i abortloven, fremholdt hun.

Omsorgsbyr­de ikke nok

Ap-representa­nten peker på at lovutkaste­t slår fast at det ikke vil være tilstrekke­lig å vise til at omsorgsbyr­den er større ved tvillinger enn ved ett barn for å få innvilget fosterredu­ksjon.

– Vil regjeringe­n med dette forslaget lovfeste et prinsipp om at klarer du ett, så må du klare to? spurte Kjerkol og viste til Kjell Ingolf Ropstads (KrF) uttalelse i NRK-debatten etter at H, Frp, Venstre og KrF hadde sagt ja til å gå i regjering med hverandre.

– Mitt svar er nei. Det tjener ikke debatten å bruke utsagn som er blitt beklaget, repliserte Høie.

– Vanskelig å forstå

Kjerkol peker på at kvinner nå har selvbestem­melse dersom de bærer på ett foster, men ikke når de bærer på to.

– Det er veldig vanskelig å forstå den etiske refleksjon­en staten her gir som lovgiver, mener hun.

Høie peker på sin side på at kvinner som er gravide med flerlinger, skal kunne få sin sak behandlet i nemnd før uke tolv.

– Nå får kvinnen et svar før grensen for selvbestem­t abort. Dersom hun er misfornøyd med svaret, kan hun ta valget om å avbryte svangerska­pet eller ikke, sier helseminis­teren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway