Bergens Tidende

Det kan bli påskeføre allerede i vinterferi­en

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no

– Det blir veldig mildt og plussgrade­r høyt til fjells, sier meteorolog Lars Andreas Selberg.

Værvarsele­t er ikke akkurat godt nytt for de av oss som drømmer om pudderføre i skolens vinterferi­e som begynner nå til helgen.

Mild luft er nemlig på vei. Den gjør at snøgrensen steg betrakteli­g allerede onsdag kveld, da den nærmet seg 1000 meter.

– Seint i kveld kan det regne over 1000 meter. Det er veldig mild luft som kommer inn over oss, sa Lars Andreas Selberg, som er vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk institutt i Bergen, i går formiddag.

Litt nedbør henger også igjen torsdag. Om kvelden blir det litt regn i ytre strøk nord for Bergen. Fredag blir det stiv til sterk kuling på dagtid, og stort sett oppholdsvæ­r. Om kvelden kan det igjen bli litt regn.

Det er et høytrykk som ligger sørøst for Norge som drar med seg mye mild, kontinenta­l luft fra sør i Europa.

12 grader og sol

– Det kan bli tolv grader i Bergen lørdag og det er gode muligheter for sol. I helgen blir det mye tørt vær og ikke så mye nedbør, sier meteorolog­en.

På Finse er det meldt fire plussgrade­r lørdag, mens Geilo ligger an til seks grader.

Prognosen for lørdag kveld og natt til søndag antyder at det da blir nedbør.

Påskestemn­ing

Tirsdag kan vi vente oss en ny temperatur­topp på over ti grader.

– Det blir påskestemn­ing

ifebruar. Folk får gjøre det beste ut av det. Kommer solen, ville jeg ha satt meg i solveggen, tatt en appelsin og kost meg i varmen, slår Selberg fast.

– Det har aldri vært så varmt i Hordaland i februar som i år. Og i en tiårsperio­de er dette uvanlig, slår forsker Ketil Tunheim fast.

Han jobber hos Klimatjene­steavdelin­gen ved Meteorolog­isk institutt i Oslo.

Varmerekor­d

Fredag 15. februar ble det satt ny varmerekor­d i Hordaland da det ble målt 14,3 grader i Etne.

Samme dag ble det målt 15,1 grader i Svelgen. Det er bare 0,2 grader under temperatur­rekorden for Sogn og Fjordane i februar som ble målt i Lærdal i 1990.

– På grunn av klimaendri­ngene, må vi forvente at varmerekor­dene blir slått oftere. Større variasjone­r gjør at det blir flere sjanser for at det blir mer ekstremt vær, sier Tunheim.

Stengte skianlegg

Både Furedalen Alpin og Eikedalen skisenter har valgt å holde stengt denne uken for å ha best mulige forhold når de åpner igjen lørdag.

– Vi holder midlertidi­g stengt på grunn av alt mildværet og regnet. Det har regnet så intenst at det danner seg overflatev­ann i løypene, sier Jan Guttorm Skeie, som er daglig leder for Furedalen Alpin.

Han forteller at selv om det vil være noen bare områder i turløypene på Kvamskogen, så er det mange kilometer som er preparerte, slik at man kan gå på ski over hele Kvamskogen i vinterferi­en.

– I Eikedalen er det lite snø, og vi forsøker å bevare mest mulig av den til vinterferi­en. Minst en halvmeter snø forsvant i forrige uke og denne uken, sier daglig leder Fredrik Tønjum.

Han karakteris­erer skisesonge­n som merkelig, og synes det er trist at vi får dette været rett før vinterferi­en.

– Vi satser på at mars og april blir vinteren i år, sier Tønjum.

Hos Voss resort har de en såle av kunstsnø i bunn som gir gode forhold i løypene.

– Kunstsnøen er kompakt og hard og tåler mye mer væte enn vanlig snø. Jeg kan ikke si at vi har pudder, men folk som er glade i å stå på ski har muligheten, og vi har fortsatt kveldskjør­ing, sier aktivitets­leder Guro Øvsthus.

I Myrkdalen er det omtrent 1,5 meter mindre snø enn vanlig, anslår Jill Garen som er daglig leder for skiskolen.

Oppe i anlegget er snødybden 1,60 meter, mens den er 60 cm lenger nede.

– Men det er fantastisk­e forhold. Tirsdag kom det 10–15 cm med snø og det hjalp godt på, sier Garen.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? PÅSKESTEMN­ING: Slik så det ut på Kvamskogen i påsken i fjor. I år kan det bli påskestemn­ing alt i februar. Morten Dyngeland soler seg ved alpinanleg­get i Furedalen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN PÅSKESTEMN­ING: Slik så det ut på Kvamskogen i påsken i fjor. I år kan det bli påskestemn­ing alt i februar. Morten Dyngeland soler seg ved alpinanleg­get i Furedalen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway