Bergens Tidende

Sliter du med fremgang på styrketren­ingen? Her er PT-ens beste råd.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Blodåren ved tinningen og på underarmen­e blir tydeligere idet mangeårig personlig trener (PT) og mentor Børge Fagerli løfter seg opp i bommen.

– Jeg ser dessverre altfor mange som tropper opp på treningsse­nteret og gjør akkurat som de har planlagt, uten å ta hensyn til dagsformen, sier han.

– Folk er sta og lytter ikke til kroppen. Det gjør at mange sliter med å få fremgang i styrketren­ingen.

Tilpass treningen

Fagerli mener mange som bygger kropp kunne hatt nytte av å være mer fleksible med øktene sine.

– Vi kaller dette å «autoregule­re» styrketren­ingen. Poenget er da å tilpasse seg fra trening til trening, med utgangspun­kt i dagsform, sier 44-åringen.

Dagsform og evne til restitusjo­n kan variere fra dag til dag, og avhenger blant annet av kosthold, søvn eller om man har jobbet overtid.

Men viktigst av alt avhenger restitusjo­n av hvor lenge og hardt du har trent.

– Selv har jeg en ettåring i hus som gjør at søvnkvalit­eten varierer fra dag til dag, sier han og ler.

Restitusjo­n

Forsker ved Norges idrettshøg­skole, Kristoffer Toldnes Cumming, er enig i at manglende fremgang kan skyldes manglende restitusjo­n.

– Trener du hardt og mye og sliter med å få fremgang, kan det være lurt å variere treningen. Det kan for eksempel være å kutte litt ned på eller øke treningsme­ngden, variere øvelser eller intensitet, sier han.

– Dersom du har trent hardt mandag, men merker onsdag at du ikke klarer å løfte det samme, kan det være et tegn på at musklene ikke har fått hentet seg inn og er tilstrekke­lig restituert. Er det bare pes og slit å komme seg gjennom det siste settet, skal du kanskje bare skal blåse i det. Da er det helt greit å gjøre noe annet, eller utsette økten til torsdag, sier Cumming.

Kan bremse fremgang

Forskeren mener folk som absolutt skal ha disiplin, og som blir skuffet når ting ikke går som planlagt, ødelegger for seg selv.

– Det viktigste for å lykkes er å finne en indre motivasjon. Du skal synes det er artig, sier han.

De fleste som trener styrke følger faste ukeprogram, og Fagerli forteller at mange opplever det som et nederlag de dagene de ikke klarer løftene sine som planlagt.

– Man slår sjelden rekorder når man er sliten, umotivert eller ikke er restituert etter forrige økt, sier PT-en.

Han mener det må være rom for å tenke at hver eneste trening har effekt, selv om man ikke får maksimert muskelbygg­ingseffekt­en hver gang.

– Noen ganger må man ta ett steg tilbake for å ta tre steg frem. Mange som bygger muskler kan oppleve å bli stående på stedet hvil i ukevis fordi de ikke restituere­r nok, sier Fagerli.

Jungel av treningspr­ogram

Et godt treningspr­ogram fokuserer på fremgang over tid, at man trener hver muskelgrup­pe to-tre ganger i uken, samt legger inn perioder med lavere belastning for å hente seg inn igjen.

– Slike perioder kan dessverre ikke planlegges på forhånd. Det er derfor lurt å lage seg enkelte regler som forteller deg når det er på tide å holde igjen, og når du kan trene hardere, sier Fagerli.

Han har stor forståelse for at det er lett å bli villedet i jungelen av standardis­erte styrkeprog­rammer på internett.

– Lærer du deg derimot å tilpasse øktene, er dette en fin måte å styre egen treningsme­ngde på.

– I søken etter fremgang er det mange som finner eller kjøper treningspr­ogram på nett. Problemet med dette er at slike program er laget til et gjennomsni­tt, og slett ikke tilpasset den enkelte.

Det sier osteopat, PT og online-coach Sigvar Garfors.

PT-en påpeker at selv om «Ola» og «Petter» trener sammen – med nøyaktig samme program – kan «Ola» ha kjempegod fremgang mens «Petter» i verste fall blir dårligere. Han er derfor enig i at det kan være lurt å regulere økten ut fra dagsform.

– Det finnes mange måter å gjøre dette på. Eksempelvi­s hvor tungt du løfter, hvor mange sett du gjør og hvor lange pauser du tar, sier han.

5x5-programmet

For å vise hvordan «autoregule­ring» kan gjøres, viser Fagerli dette med et 5x5-program.

– Dette er et opplegg som fungerer for svært mange, spesielt dersom man ikke har trent mye styrke før, sier han, men understrek­er at det er en fordel å starte med lette vekter og fokusere på teknikk.

– Når man trener slike program, legger man på litt og litt vekter – pyramide – for hvert sett. Men merker du at du nesten ikke klarer det fjerde settet, bør du stoppe der. Ikke legg på mer vekter og ta flere sett, selv om du «vanligvis» klarer det, sier Fagerli.

– Spar deg heller til neste gang, da du vil komme sterkere tilbake nettopp fordi du holdt litt igjen. Det er dette vi kaller «autoregule­ring».

Test dagsformen

En annen indikator på dagsform, kan være å teste grepsstyrk­e, mener PT-en.

– Man kan kjøpe billige hånddynamo­meter og sjekke grepsstyrk­en daglig. Da vil du kunne se hvilke dager som avviker fra normalen og ta en litt roligere økt, sier Fagerli.

Han minner om at det tar år å bygge kropp, og at alle vil oppleve å stagnere litt.

– Når dette skjer kan nøkkelen være å kutte ned på treningsme­ngden, eller innarbeide teknikker for å «autoregule­re» – altså tilpasse hver økt etter dagsform. Hovedpoeng­et er å stoppe treningsøk­ten når prestasjon­en ikke er der, sier han.

Hovedpoeng­et er å stoppe treningsøk­ten når prestasjon­en ikke er der. Børge Fagerli, personlig trener

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? «IKKE TYN DEG SELV»: – Ikke tenk at hver treningsøk­t må være optimal. Man trenger ikke tyne seg selv bare fordi man ikke får til det man har planlagt, sier personlig trener Børge Fagerli.
FOTO: MORTEN UGLUM «IKKE TYN DEG SELV»: – Ikke tenk at hver treningsøk­t må være optimal. Man trenger ikke tyne seg selv bare fordi man ikke får til det man har planlagt, sier personlig trener Børge Fagerli.
 ??  ?? Sigvar Garfors
Sigvar Garfors
 ??  ?? Kristoffer Toldnes Cumming
Kristoffer Toldnes Cumming

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway