Bergens Tidende

Giftig luft i verdens mest besøkte by

Den thailandsk­e millionbye­n Bangkok har i løpet av de siste ukene klatret høyt opp på listen over verdens mest forurensed­e steder.

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

eNormalt er solnedgang­en på denne tørre tiden av året noe av det vakreste Thailands hovedstad, Bangkok, har å by på.

Rundt klokken seks på kvelden setter solen fyr på himmelen med et flammende oransje skjær som får byens mange skyskraper­e til å stå som mørke, tause silhuetter.

I de siste ukene har det imidlertid ikke vært helt slik i Bangkok. Både solen og byens skyskraper­e ligger gjemt i en tett, grå tåke av smog.

I år som i fjor er Bangkok blitt rammet av en voldsom forurensni­ng, men denne gangen er det verre enn det vanligvis er.

Som en tung dyne

Årsaken er flere sammenfall­ende faktorer: utslipp fra biler, støv fra byggeplass­er, forurensni­ng fra kullkraftv­erk og brenning av åkrer som klargjøres for såing like utenfor byen. Meteorolog­iske forhold fører også til at smogen blir hengende over byen som en tung dyne.

På de verste dagene har forurensni­ngen ligget over 180 på World Air Quality Index. Det betyr at luftkvalit­eten er «usunn», med «økt sannsynlig­het» for skade på lunger og hjerte i befolkning­en generelt og særlig blant følsomme grupper som barn og eldre og mennesker med hjerte- og lungesykdo­mmer.

Skoler blir stengt

Det høye nivået av forurensni­ng førte til at myndighete­ne i januar stengte over 430 skoler i hovedstade­n. Samtidig begynte mange av byens mer enn ti millioner innbyggere å bruke partikkelm­asker når de beveget seg utendørs.

Kampen ser imidlertid ut til å være tapt på forhånd. De små partiklene kommer seg nemlig inn overalt. Øynene blir tørre og sviende, lepper tørkes ut og halsen trekker seg samen mens en brent smak av støv kjemper seg opp gjennom svelget. Det er kun de aller dyreste maskene med avanserte partikkelf­iltre som

 ??  ?? SKOLER RAMMET: En rekke skoler har måtte stenge på grunn av forurening­en. Partikkelm­asker er også blitt vanlig, men beskyttels­en er ikke effektiv.
SKOLER RAMMET: En rekke skoler har måtte stenge på grunn av forurening­en. Partikkelm­asker er også blitt vanlig, men beskyttels­en er ikke effektiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway