Bergens Tidende

Gimle har to av ligaens beste spillere. Den ene takker den andre for suksessen.

Eivind Lamo er blant basketliga­ens aller fremste spillere. Selv mener han at lagets importspil­ler fra Montenegro har mye av æren.

- ÅSMUND GULLACHSEN asmund.gullachsen@bt.no foto BÅRD BØE

Gimle legger snart bak seg en av sine beste grunnserie­r noensinne.

En av ligaens beste spillere er lagets forward, Eivind Lamo (22). Denne sesongen har han etablert seg på det norske landslaget.

Den høyreiste bergensere­ns utviklings­kurve har skutt i været det siste året. En viktig årsak til det er lagkamerat Milovan Savic (31) fra Montenegro.

– Han har satt et eksempel som utvilsomt har gjort meg til en bedre basketspil­ler, sier Lamo.

Mentor for unge

Savic har lang erfaring fra proffspill i store europeiske ligaer, og kom til Gimle før inneværend­e sesong. På laget har montenegri­neren en rolle som mentor og kaptein for de yngre spillerne.

– Milovan er tvers igjennom profesjone­ll, på og utenfor banen. Han har utviklet mine individuel­le ferdighete­r, sier Lamo.

Han legger til at Savic er en 24-timersutøv­er, som også har lært ham grep i hverdagen, som gjør ham bedre sportslig.

Skal gi tøff motstand

BLNO-kommentato­r Even Lübeck har fulgt norsk basketball gjennom flere år som journalist. Ifølge ham er det vanlig at BLNO-lag henter inn én eller to utenlandsk­e spillere på korte kontrakter. Importspil­lerne skal være på et høyt nok nivå til at de kan prege den norske ligaen.

– De gir lagkamerat­er noe å strekke seg etter, og hever nivået i treningsgr­uppen. Importspil­lerne gir også motstander­lagene en tøffere kamphverda­g i en relativt liten basketnasj­on som Norge, sier Lübeck.

En typisk importspil­ler kan være en amerikaner i midten av 20-årene som kommer rett fra college-spill, og ønsker å bruke Norge som et springbret­t til spill i større ligaer.

– Siden BLNO startet i år 2000, har tanken vært at importspil­lere skal høyne nivået og øke attraktivi­teten til norsk basket som produkt, sier Lübeck, mannen bak nettsiden AltomNBA, som nylig kåret BLNOs beste spillere. Der fikk både Savic og Lamo plass blant de ti beste.

Passer hverandre bra

Milovan Savic forteller at han er svært bevisst på sin egen rolle.

– Jeg kom til Gimle og Bergen

forberedt på å ta ansvar og være en leder. Det er noe som ligger naturlig for meg, og jeg tror det er mye av grunnen til at Gimle ønsket meg.

Han vil gjerne fortsette i klubben, og slå seg til ro i byen. Mannen fra Balkan sier at han er glad for å kunne dele av sin erfaring med yngre spillere, som Lamo.

– Den viktigste jobben har Eivind gjort selv. Når jeg ser ham spille, og den utviklinge­n han har hatt, føler jeg likevel at min påvirkning har betydd noe.

Daglig leder i Gimle, Frederik Gnatt, sier at importspil­lere utgjør en betydelig utgift for klubben, men at de er verdifulle investerin­ger. Importspil­lerne i Gimle har roller i klubben ut over å være elitespill­ere.

De fungerer også som trenere for yngre lag og deltar i annet arbeid i og rundt klubben.

– Det aller viktigste vi gjør som klubb er å utvikle og ivareta barn og unge som ønsker å spille basket. Våre importspil­lere har en sentral rolle i det arbeidet.

Gnatt forteller også om utfordring­er knyttet til praksisen med importspil­lere.

Ikke utelukkend­e positivt

– Det er ikke utelukkend­e positivt at spillere, som i noen tilfeller mangler eierskap til klubbene, og har et kortsiktig perspektiv, er blant de mest sentrale i en klubb.

Han peker på at importspil­lerne kan legge beslag på økonomiske midler og spilletid, som ellers ville gått til unge, lokale spillere.

– Det er en risiko knyttet til dem som i for stor grad ønsker å utmerke seg. Noen ganger går det på bekostning av resten av laget.

Han mener at Milovan Savic er i en annen kategori. Han er i slutten av sin karriere, og en som ønsker å bidra i et langsiktig perspektiv.

– For oss er han den perfekte importspil­ler, sier Gnatt.

I helgen slo Gimles herrer Centrum Tigers 91–69 og ligger dermed på en trygg tredjeplas­s. Det er fire poeng opp til serieleder Kongsberg.

Gimles kvinnelag gjør det også godt for tiden. I helgen slo laget byrival Ulriken Eagles 60–50, og befestet med det sin posisjon som best i byen.

Milovan er tvers igjennom profesjone­ll, på og utenfor banen. Han har utviklet mine individuel­le ferdighete­r.

Eivind Lam

Det aller viktigste vi gjør som klubb er å utvikle og ivareta barn og unge som ønsker å spille basket. Våre importspil­lere har en sentral rolle i det arbeidet.

Frederik Gnatt, daglig leder i Gimle

 ??  ?? MENTOR: Milovan Savic (til v.) deler sine erfaringer med Eivind Lamo og lagkamerat­ene.
MENTOR: Milovan Savic (til v.) deler sine erfaringer med Eivind Lamo og lagkamerat­ene.
 ??  ??
 ??  ?? SIKTER HØYT: Gimle ligger på tredjeplas­s i BLNO, og har dermed tatt tilbake tronen som Bergens beste basketlag på herresiden.
SIKTER HØYT: Gimle ligger på tredjeplas­s i BLNO, og har dermed tatt tilbake tronen som Bergens beste basketlag på herresiden.
 ??  ?? MÅ BRY SEG: Frederik Gnatt forteller at importspil­lerne må være de rette typene.
MÅ BRY SEG: Frederik Gnatt forteller at importspil­lerne må være de rette typene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway