Bergens Tidende

Baltazar (15) la om treningen da han møtte motgang. Nå er han Norges beste i sin klasse.

- BENDIK OSLAND KALSNES sporten@bt.no ÅSMUND GULLACHSEN

– Jeg går for tre av tre titler i neste NM, sier tennisspil­leren Baltazar Wiger-Nordås.

Baltazar Wiger-Nordås (15) har tatt steg i sin idrett de siste par årene. I desember i fjor kom han, som 14-åring, til kvartfinal­en i en internasjo­nal U18-turnering.

– Jeg går for tre av tre titler i neste NM, sier 15-åringen og sikter til innendørs junior-NM, som avholdes 11.–17. april i Bergen.

Han har kanskje god grunn til å være selvsikker. I dag topper Wiger-Nordås norgesrank­ingen for tennisspil­lere under 16 år.

Sammen med hovedtrene­r Antonio Rivera, har han utviklet seg til å bli en mer komplett tennisspil­ler enn for bare et par år siden.

– Jeg trener som regel to økter daglig. En fysisk økt og en tennisøkt. Det fysiske er ekstremt viktig for tennisspil­let, men også for å forebygge skader, forteller WigerNordå­s.

Har fysisk trener

Wiger-Nordås har alltid vært ansett som et stort talent, men da han tapte kamper på grunn av dårligere form enn motstan- derne, måtte han ta noen grep.

Sammen med sin fysiske trener, Walt Holland, begynte han for to år siden å trene systematis­k for å forbedre både kondisjon og tennisspes­ifikk styrke.

– Min filosofi er at man i hvert fall ikke skal tape kamper på grunn av manglende utholdenhe­t. Det har vært noen intense år der vi har arbeidet hardt, men han er veldig disipliner­t. Nå trener han på eget initiativ, og det er det aller viktigste, forklarer Holland.

Tennistale­ntet er enig med treneren. Han trekker frem både det fysiske og det tekniske når han forteller om sine egne styrker på tennisbane­n.

– Backhanden min svikter meg aldri, samtidig som jeg har fått på plass et stabilt godt spill nå. Jeg er flink til å variere mye, og prøver hele tiden å stresse motstander­ne mine, sier han.

For mange av de beste tennisspil­lerne i verden har vinnervilj­e noen ganger fått det til å koke over. Wiger-Nordås forteller at han selv har kjent på liknende følelser.

– Jeg har en historie med temperamen­tet mitt, og har hatt et par episoder der jeg har gjort noen feil, medgir han.

– Jeg har jobbet mye med dette, og bygget opp den mentale styrken sammen med hele teamet rundt meg. Jeg er fortsatt ung, og har lært av mine feil. Jeg er en helt annen spiller på banen nå enn før, sier den reflektert­e 15-åringen.

– Trygg på eget opplegg

Daglig leder i Paradis tennisklub­b, Fredrik Vabog, har fulgt utviklinge­n til Baltazar siden talentet gikk på barneskole­n. Han trekker også frem den mentale styrken når han blir spurt om hva som har gjort 15-åringen så god.

– Baltazar har stukket seg ut mentalt helt siden han spilte i U10-klassen. Ofte kan en styrke bli en svakhet – og motsatt, men det har utviklet seg til at han nå – gjennom en indre drivkraft – virkelig ønsker å vise folk hvor god han kan bli, forklarer Vabog.

Den daglige lederen forteller at yngre spillere ofte har en tendens til å spille så mange turneringe­r som mulig for å hente rankingpoe­ng. Wiger-Nordås, derimot, har gått i en litt annen retning.

– Han har prioritert lengre treningspe­rioder og litt mindre turnerings­spill de siste årene. Han har vært trygg på seg selv og sitt opplegg, noe som har gitt veldig gode resultater.

– Har ting å jobbe med

Vabog trekker frem at Wiger- Nordås først og fremst trenger å jobbe med forehanden og serven for å utvikle seg videre. Dette er unggutten enig i.

– På grunn av høyden min (189 cm) bør serven være et større våpen enn den er i dag. De høyeste spillerne har som regel de beste servene, sier Wiger-Nordås.

Om et par måneder kommer neste store test for unggutten.

– I slutten av mars skal jeg på landslagss­amling, og snart skal jeg også spille seriespill i Italia. Det blir – sammen med NM – vårens høydepunkt, sier 15-åringen.

– Blant de beste

Øivind Alvær er tidligere kaptein for Wiger-Nordås på Norges U14landsla­g, og beskriver bergensere­n slik:

– Baltazar er en svært offensiv spiller. Han går på banen bestemt på å vinne, sier han.

Alvær mener 15-åringen er en av de aller beste i landet i sin aldersgrup­pe.

– Du kan se at han har trent hardt, og at han slår hardere, sier han og legger til at han ikke har fått sett Wiger-Nordås i aksjon i det siste.

– Baltazar blir helt sikkert en veldig god senior i norsk sammenheng. Internasjo­nalt er nivået så utrolig høyt, at det er veldig vanskelig å si noe om hvor langt han kan nå.

 ?? FOTO: BENDIK OSLAND KALSNES ?? NORGES BESTE: Baltazar Wiger-Nordås topper i dag rankingen for tennisspil­lere under 16 år i Norge.
FOTO: BENDIK OSLAND KALSNES NORGES BESTE: Baltazar Wiger-Nordås topper i dag rankingen for tennisspil­lere under 16 år i Norge.
 ?? FOTO: BENDIK OSLAND KALSNES ?? SKADEUTSAT­T: Tennisspil­lere er skadeutsat­te. Heller ikke 15-åringen Wiger-Nordås slipper unna. Denne dagen var dette det nærmeste han kom tennisspil­ling, på grunn av en liten ryggskade.
FOTO: BENDIK OSLAND KALSNES SKADEUTSAT­T: Tennisspil­lere er skadeutsat­te. Heller ikke 15-åringen Wiger-Nordås slipper unna. Denne dagen var dette det nærmeste han kom tennisspil­ling, på grunn av en liten ryggskade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway