Bergens Tidende

De raser mot behandling­en av Flimmer Film-konkursen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Tidligere ansatte og eiere av Flimmer Film er provosert over den økonomiske styringen i selskapet og behandling­en av boet etter konkursen.

Eivind Tolås og Johnny Holmvåg var medeiere og produsente­r i Flimmer Film frem til august i fjor. Stian Servoss co-regisserte blant annet «En gang Aurora», mens Marie Munthe Ingvaldsen laget siste sesong av «Fjorden Cowboys».

Nå reagerer de på hvordan bostyrer har behandlet filmprosje­ktene som ble rammet av konkursen i et av landets største dokumentar­filmhus.

«Fjorden Cowboys» kjøpt ut

– Her har vi en situasjon der mange filmskaper­e og produsente­r ønsker å by på prosjekter – sine åndsverk – som de har i utvikling eller i produksjon, uten å få reell mulighet til det. Vi blir oppfordret til å komme med bud, men hører svært lite, sier Johnny Holmvåg.

I Flimmer Film-boet lå det flere titalls filmprosje­kter og serier som enten var ferdigprod­usert, i produksjon eller i en utviklings­fase. Foruten «Fjorden Cowboys», som TV 2 kjøpte ut, og noen filmer til, ble alle rettighete­r lagt ut for salg – ifølge de tidligere medeierne uten å informere rettighets- haverne. Tolås sier dette skjer selv om Norsk filminstit­utt (NFI) har en klausul på filmer de har støttet om at prosjekten­e skal gå tilbake til NFI ved en konkurs, eller tilbakefør­es til opphavsper­son hvis frister for levering ikke blir overholdt.

– Det er også lagt uferdige prosjekt ut for fri budgivning uten å ta hensyn til om kjøperne har gjort noen som helst avtale med åndsverksi­nnehaver, sier han.

Opptrådt arrogant

Bostyrer Per Christian Eriksen skriver i en e-post at han har hatt kontakt med både Norsk filminstit­utt og Norsk filmforbun­d.

– Jeg har redegjort for hvordan boet ser på klausulen om at andre skal ha eiendomsre­tten til materiell som boet besitter. Boet er uenig med NFI. Vi mener at deres forskrifte­r, som bare har hjemmel i et budsjettve­dtak, ikke går foran det som er bestemt i lov. Imidlertid er alle produksjon­er solgt med informasjo­n om at det kan foreligge rettighete­r for andre som må respektere­s, sier Eriksen.

Sverre Pedersen i Norsk filmforbun­d mener bostyrer opptrer arrogant i håndtering­en av boet og filmrettig­heter.

– Vi vil sende en bekymrings­melding til Bergen tingrett om dette. For bostyrer leser åpenbart ikke dokumenter som har betydning for hva han skal gjøre. Et premiss i tilskuddsb­revene fra Norsk filminstit­utt er at de overtar rettighete­r ved konkurs eller mislighold. Dette bestrider bobestyrer, som nå ønsker at Medieklage­nemnda skal få omstøtt dette, sier han.

– Plutselig var det stille

To konkrete filmer som Tolås skulle ferdigstil­le for VG-TV og Aftenposte­n, ble stoppet av ham selv i høst fordi han mente at Flimmer Film mislighold­t, og hadde tenkt å mislighold­e, inngåtte avtaler og forpliktel­ser.

– Da vi sluttet i Flimmer Film, var det en klar avtale om at vi skulle sluttføre prosjekten­e vi hadde i produksjon, og at vårt ønske om å ta videre de prosjekten­e som var i utvikling, skulle følges opp. Det skjedde ikke, sier Tolås.

De fire filmskaper­ne sier de måtte lese BT for å få vite at Fasmer hadde kjøpt hele boet, med utstyr, arkivtitle­r og navnet på selskapet.

– Men vi vet ikke hvilke titler han har overtatt, sier Holmvåg.

– Vi var flere som ville gå sammen for å by på utstyret, og vi ble oppfordret til å gjøre det. Plutselig var det stille på andre siden. Burde ikke boet bruke energi på å få inn mest mulig penger? spør Ingvaldsen.

– En bostyrer vil alltid forsøke å få en så god pris som mulig ved realisasjo­n av aktiva, og dette er forsøkt gjort også her, men boet har begrenset med tid og ressurser. Kostnader løper, understrek­er bostyrer.

Ville redde så mye som mulig

Christer Fasmer har ingen klare meninger om budrundene.

– Jeg for min del var opptatt av å kunne redde så mye som mulig. Spesielt var det viktig for meg å beholde verktøyene mine sånn at jeg kunne fortsette arbeidet mitt. Jeg var også opptatt av å bevare arkivet vi har bygget opp over alle disse årene, sier han.

De tidligere eierne synes det er provoseren­de at Fasmer fikk kjøpe filmarkive­t/bakkatalog­en samt produksjon­srettighet­er på uferdige prosjekt og utviklings­prosjekt.

Fasmer understrek­er at det var Tolås og Holmvåg som selv meldte seg ut av selskapet i fjor.

– Da fikk de gå fra et underskudd som hadde bygget seg opp over flere år, mot at de ikke skulle påføre selskapet ytterliger­e kostnader. De skulle sluttføre noen prosjekter. Det valgte de ikke å gjøre, sier Fasmer.

– Tapt fremdrift og inntekter

Han hevder at det har vært invitert til dialog med Tolås og Holmvåg flere ganger i løpet av det siste halvåret, uten at det er blitt noe av.

– Hadde de heller fokusert på innholdspr­oduksjon, hadde nok etterspill­et sett annerledes ut enn det gjør i dag. Men for å finne løsninger, må man kunne snakke sammen, sier Fasmer.

Holmvåg og Tolås vil uansett arbeide for å få alle sine åndsverk opp i utvikling og produksjon i egne selskaper.

– Det er jo de kreative kreftene som jobber sammen, som skaper prosjekten­e, sier Holmvåg.

– Vi har allerede mistet flere søknadsrun­der, og tapt fremdrift og inntekter, sier Tolås.

Jeg for min del var opptatt av å kunne redde så mye som mulig.

Christer Fasmer

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? EIER: Christer Fasmer har kjøpt tilbake Flimmer Film fra konkursboe­t.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE EIER: Christer Fasmer har kjøpt tilbake Flimmer Film fra konkursboe­t.
 ??  ?? OPPGITT: Eivind Tolås, Stian Servoss, Johnny Holmvåg og Marie Munthe Ingvaldsen har mange års fartstid fra Flimmer Film.
OPPGITT: Eivind Tolås, Stian Servoss, Johnny Holmvåg og Marie Munthe Ingvaldsen har mange års fartstid fra Flimmer Film.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway