Bergens Tidende

Dyrt, farlig og umoralsk?

- INGE ANDRÉ UTÅKER

Master of Science, bakgrunn fra Forsvaret

SONDRE BÅTSTRAND forteller i BT 15. februar at han er imot atomkraft. Motstanden er oppskrifts messig, men hviler bare på påstandene om at kjernekraf­t er dyrt, farlig og umoralsk.

Sikkerhet og risiko knyttet til reaktordri­ft er opplagte tema i en debatt om denne energiform­en, akkurat som risiko knyttet til økning av CO2-innhold i atmosfæren og fugledød som konsekvens av henholdsvi­s fossile energikild­er og vindkraft også må diskuteres. Sikkerhet innebærer også tilgang på kraft over tid, også etter tørre somre eller i lange perioder med vindstille.

KOSTNAD ER en viktig side av saken. Her snakker vi ikke bare om selve investerin­gen, men om levetidsko­s tnader for installasj­onen. Det samme vil gjelde for bølgekraft­verk, vindmøller og solcellean­legg. Vi må også spørre oss hvilken pris vi setter på villmarken vi har igjen langs kysten og i fjellet. Og verdien av kompetanse­n vi må bygge opp og teknologie­n vi kan videreutvi­kle i Norge for å kunne anskaffe og drifte et norsk atomkraftv­erk.

Båtstrand hevder det er moralsk tvilsomt å overlate lagre med atomavfall til våre etterkomme­re. Det er et godt poeng, men er det mer moralsk høyverdig å avskjære våre barnebarn fra å få se en kystlinje uten vindmøller? Er det bedre at de må finne seg i en mye lavere levestanda­rd enn det vi har hatt?

BÅTSTRAND PEKER PÅ potensiale­t som ligger i energispar­ing. Der er jeg helt enig. Uansett hvilken kilde vi henter energien fra, må det alltid være et mål å bruke minst mulig av den. En viktig del av slik sparing er å elektrifis­ere samfunnet. Det

vil sannsynlig­vis føre til økt behov for elektrisk strøm, selv om det samlede energibeho­vet

går ned. Kilder som kan levere elektrisit­et uten utslipp av karbon og uten å ødelegge naturen

er et godt alternativ som vi må diskutere mer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RISIKO: Sikkerhet og risiko knyttet til reaktordri­ft er opplagte tema i en debatt om denne energiform­en, skriver innsender. Bildet er av Haldenreak­toren, som ble lagt ned i 2018.
FOTO: NTB SCANPIX RISIKO: Sikkerhet og risiko knyttet til reaktordri­ft er opplagte tema i en debatt om denne energiform­en, skriver innsender. Bildet er av Haldenreak­toren, som ble lagt ned i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway