Bergens Tidende

Det røde smykket på Møllendal

Båthuset i Møllendals­veien er pusset opp utvendig og ført tilbake til fordums prakt.

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Da huset ble bygget i 1913, tronet det alene ved utløpet av Møllendals­elven. Nå ligger det som et rødt smykke mellom nye studentbol­iger og blokker ved Store Lungegaard­ens bredd.

Roklubbens båthus

Bygget er tegnet av den kjente arkitekten Egill Reimers. Det var Bergens Roklubb sitt båthus. Bygget ble omtalt som Skandinavi­as største og mest moderne båthus da det ble bygget. Frem til 1939 fungerte det som klubbhus for roklubben.

I flere tiår er huset blitt brukt til kontorform­ål av ulike kommunale etater. Etter det har bygget stått til forfall, men det er fredet og ble derfor ikke revet.

I april i fjor startet arbeidet med å rehabilite­re huset utvendig. Under riving av kledning og tak ble det avdekket langt mer omfattende råteskader enn først antatt. Store deler av konstruksj­onen var i tillegg angrepet av mit og borebiller, noe som medførte at hele bygget måtte sprøytes for å stanse utviklinge­n av skadeomfan­get.

– Bakkenivåe­t gikk langt opp på kledningen, så alt var pill råttent. Den gamle grunnmuren er gravd frem. Nå har vi bygget en ringmur rundt bygget og ordnet dreneringe­n, slik at vannet blir ført ut i Møllendals­elven, sier prosjektle­der Trond Torvund i Etat for bygg og eiendom i Bergen kommune.

Hele kledningen er tatt ned og skiftet. Ny papp er lagt på taket. De av originalvi­nduene som kunne repareres er ordnet, de andre er nye, men så lik originalen som mulig.

Bygget er på hele 690 kvadratmet­er. Og den originale rødfargen som var på huset, er tilbake.

Møller i elven

I andre etasje er det en stor festsal, som også er fredet. Den ser i hovedsak ut slik den var for 105 år siden. Hele prosjekt har kostet rundt 4,5 millioner kroner.

– Hvordan har arbeidet med å pusse opp huset vært?

– Jeg syns jo det er kjempegøy, og er imponert over hvor fint håndverker­ne har fått det til. Det er jo fint at vi beholder noe av det gamle, midt inne i alt det nye, sier Trond Torvund.

Helt tilbake fra 1500-tallet har det vært ulike typer mølleanleg­g i Møllendals­elven, helt fra Svartedike­t til elvens munning i Store Lungegårds­vann.

Allerede i middelalde­ren skal det ha eksistert mindre kornmøller i Møllendals­elven. I dag er Båthuset fra 1913 det eldste bygget ved elvebredde­n.

Mulig forsamling­slokale

– Det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om hva huset skal brukes til i fremtiden, men det er planer for videre boligbyggi­ng på Grønneviks­øren. Som en del av denne utbygginge­n, er tanken vår at huset skal brukes som forsamling­slokale for folk som bor der, sier Bjørn Ove Lid, som er direktør for etat bygg og eiendom i Bergen kommune.

Jeg er imponert over hvor fint håndverker­ne har fått det til. Det er jo fint at vi beholder noe av det gamle, midt inne i alt det nye.

Trond Torvund, prosjektle­der

 ??  ?? KONTRAST: Det 105 år gamle båthuset ligger midt mellom de store boligblokk llendalsve­ien.
KONTRAST: Det 105 år gamle båthuset ligger midt mellom de store boligblokk llendalsve­ien.
 ??  ??
 ?? FOTO: UKJENT ?? ALENE VED ELVENS BREDD: Slik så Bergen Roklubb sitt båthus ut i 1920, der det lå alene ved utløpet av Møllendals­elven.
FOTO: UKJENT ALENE VED ELVENS BREDD: Slik så Bergen Roklubb sitt båthus ut i 1920, der det lå alene ved utløpet av Møllendals­elven.
 ??  ?? STOLT: Prosjektle­der Trond Torvund i Bergen kommune er stolt over det arbeidet de har gjort med båthuset.
STOLT: Prosjektle­der Trond Torvund i Bergen kommune er stolt over det arbeidet de har gjort med båthuset.
 ??  ?? ELVESTEIN: Det er bygget en ringmur rundt hele bygget, der de har lagt elvestein.
ELVESTEIN: Det er bygget en ringmur rundt hele bygget, der de har lagt elvestein.
 ??  ?? SPROSSER: De gamle sprossene på vinduene er tilbake på plass.
SPROSSER: De gamle sprossene på vinduene er tilbake på plass.
 ??  ?? FRA FESTSALEN: Her en alkove i festsalen rammet inn av vikingskip.
FRA FESTSALEN: Her en alkove i festsalen rammet inn av vikingskip.
 ??  ?? DETALJ: Her en detalj fra vikingskip­et.
DETALJ: Her en detalj fra vikingskip­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway