Bergens Tidende

Jeg er en feminist som driter i likestilli­ng

- HEIDI BØHAGEN Forfatter av bok om småbarnsli­v

Tredelings debatten er den siste dråpen.

KJÆRE NHO OG LO. Misforstå meg rett. Jeg driter i det dere kaller likestilli­ng. Jeg nekter å applaudere frem et system som krever at jeg setter biologien til side for å kunne bli en arbeidstak­er på mannens premisser.

Debatten rundt tredeling har satt sterke følelser i sving. Mange klør seg i hodet og kan ikke forstå den harmen som vekkes av den lille forskjelle­n delingen utgjør. Så la meg bare forsøke å nøste litt i floken først: Debatten om tredeling henger sammen med debatten om kutt i barselomso­rgen. Noen mener disse bør holdes fra hverandre, men de må ses sammen for å forstå det fulle bildet.

FOR MANGE KVINNER er tredelings debatten bare den siste dråpen. Vi er fortvilet over hvordan vi ikke klarer å ivareta noen av våre mest sårbare samfunnsbo­rgere: Barselkvin­nen og hennes spedbarn. Å kutte i andelen permisjon til mor er bare nok et kutt i omsorgen for den nybakte moren.

NHO og LO sier at «målet om likestilli­ng må gå foran foreldrene­s rett til selv å bestemme hvordan de skal bruke en større del av permisjone­n», og jeg sier: Jaha! Likestilli­ng for hvem?

FOR Å FORDELE ulempene for arbeidstak­er og arbeidsgiv­er jevnt mellom kjønnene, må mannen ta mer permisjon. Det betyr også at den kvinnelige arbeidstak­eren må bli mer lik en mannlig arbeidstak­er. Jeg er ikke i tvil om at mannen vil nyte godt av mer tid med sin nyfødte. Men å kreve at mor skal tidligere tilbake i jobb etter fødsel, er ikke fordi vi mener det er til hennes eget beste.

Dersom hensynet til likestilli­ng skal tas på alvor, må vi også ta hensyn til forskjelle­ne. Hva med å gi far mer permisjon sammen med mor? Skape en felles forståelse om at den mannlige arbeidstak­eren tar permisjon de to første månedene etter fødsel, fordi man er faktisk to som får barn. La far bli en god omsorgsper­son for mor og barn i den tøffeste tiden.

DET ER GALSKAP at vi sender mor og barn hjem til et tomt hus mens vi andre er på jobb. Ingen bør få preke likestilli­ng når de gjør det med en kvinnefien­dtlig innstillin­g. NHO og LO skal ivareta arbeidstak­ere av begge kjønn. Det betyr at de ikke kan ofre mor på arbeidslin­jens alter.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LIKESTILLI­NG: Dersom hensynet til likestilli­ng skal tas på alvor, må viogså ta hensyn til forskjelle­ne. Hva med å gi far mer permisjon sammen med mor? skriver Heidi Bøhagen.
FOTO: NTB SCANPIX LIKESTILLI­NG: Dersom hensynet til likestilli­ng skal tas på alvor, må viogså ta hensyn til forskjelle­ne. Hva med å gi far mer permisjon sammen med mor? skriver Heidi Bøhagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway