Bergens Tidende

Putins plan om sensur av internett bekymrer

Russland vil isolere internette­t sitt for å sikre seg mot cyberangre­p, men eksperter sår tvil om planens formål. Det minner om kinesiske tilstander, mener de.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN simone.scheuer-hansen@pol.dk

I flere tiår har det store internett bundet hele verden sammen. Nå splitter det i stedet verden opp i store imperier.

På den ene siden står USA og kjemper for å bevare status quo på internette­t som landet selv har vært fadder for. På den andre siden jobber Kina for å spre sin egen internettm­odell, som begrenser brukernes frihet på nettet. Kina jobber dermed for å bli en dominerend­e aktør på området. Og nå melder også Putin og Russland seg inn i kampen.

Russisk brannmur

Han ønsker seg en russisk brannmur – en internettm­ur i stil med sin kinesiske kollega Xi Jinpings.

Blir lovforslag­et som nå skal behandles av russiske lovgivere stemt igjennom etter april, skal alle former for innenriks internettr­afikk fremover foregå på landets eget nettverk.

Samtidig skal all trafikk som forlater Russland først gjennom statens sensurbyrå Roskomnadz­ors finmaskede nett. Alt inngår i et forsøk på å beskytte Russland mot utenlandsk­e cybertrusl­er, sier den russiske regjeringe­n.

Putins plan bekymrer imidlertid eksperter og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er. Det vil faktisk være «forferdeli­g» hvis Russland får en internettm­ur, mener russiske Filipp Kulin, som er ekspert på internett. Og regjeringe­ns påstand om at den bare forsøker å bygge opp et vern mot cyberangre­p? Den kjøper han ikke.

«Massivt maktmisbru­k»

For i Kulins øyne er det tydelig at den russiske regjeringe­n tar sine spede skritt i retning mot å begrense det russiske folks adgang til såkalt skadelig innhold på nettet. Faktisk går han så langt som å kalle det et massivt maktmisbru­k.

– Jeg skulle ønske jeg trodde på at dette gjaldt et forsvar mot cyberangre­p. Men jeg kan se hvordan dragene samler seg om festmåltid­et. Sensurbyrå­et (Roskomnadz­or, red.) er svært aktivt i sin promoterin­g av loven. Og jeg tror ikke på gode intensjone­r. Jeg tror bare at de alle vil leke en lek som heter «la meg styre», skriver Kulin i et mailinterv­ju med Politiken.

En lek som kommer til å få skadelige følger, mener han.

– Et angrep på rettighete­ne

Spør man Sarkis Darbinjan, som er advokat i Roskomsvob­oda, en ideell organisasj­on som jobbet for å beskytte russiske nett-

brukeres digitale rettighete­r, handler det da heller ikke om å beskytte Russland mot utenlandsk­e trusler.

– De foreslåtte inngrepene har ingenting å gjøre med cybersikke­rhet og henger ikke sammen med den virkelige verden. De som står bak lovforslag­et har prøvd å vise at det er en reell risiko for at noen i utlandet vil angripe det russiske internette­t. Men det er ikke tilfellet, sier han.

I hans ord er det et «forferdeli­g lovforslag» og «det er ingen tvil om at det får betydning for menneskere­ttighetene».

– Dette er et angrep på folks rett til informasjo­n og ytringsfri­het. Allerede nå, hvor vi ikke har denne loven, har vi mange problemer med digital frihet, sier Darbinjan.

Friheten innskrenke­t

I fjor ble det klart og tydelig fastslått i en rapport av Agora, en internasjo­nal menneskere­ttighetsor­ganisasjon. Funnene deres viste at russernes frihet på nettet i løpet av et år har blitt såpass innskrenke­t at de i dag er fem ganger så begrenset i sin nettbruk som de tidligere har vært.

Og blir loven implemente­rt, blir det bare verre, sier Darbinjan.

– Mange russiske internettb­rukere vil miste sin forbindels­e og muligheten til å bruke forskjelli­ge tjenester, uten å bruke VPN-forbindels­er eller proxyer (et serverprog­ram som opptrer som en stedfortre­der på nettet, red.).

Når Russland demmer opp for muligheten for et isolert internett, er det en del av en større tendens, som for alvor skjøt fart i 2010. Den gang begynte flere land å se nærmere på muligheten­e for å utvikle et suverent internett – blant annet Iran med sitt Halal Internett.

Samtidig faller det inn i et bilde hvor data og internett har blitt militarise­rt: Russland og Kina danner egne internett, Vesten bryter med fremadstor­mende kinesiske IT-giganter.

«Full kontroll»

Internett er imidlertid ikke laget for å bli holdt innenfor geografisk­e grenser. Det forteller Tim Maurer, som er en del av tankesmien Carnegie Endowment i Moskva og ekspert på cybersikke­rhet og menneskere­ttigheter i den digitale tidsalder.

Ifølge ham er det i stedet innrettet til å sende data raskest mulig. Avhengig av hvert enkelt land og nettverk innebærer det også at data skal sendes gjennom utenlandsk­e datasentre. Og det er her problemene oppstår:

– Hvis du først begynner å etablere et isolert nettverk og dermed tvinger data til kun å bli sendt innenfor geografisk­e grenser, gjør man det lettere for en regjering å ta full kontroll. All infrastruk­tur og data er på deres territoriu­m og de skal ikke ta stilling til andre utenlandsk­e myndighete­r, sier han.

Han ser muligheten for full kontroll som «en drivkraft for den russiske regjering».

Utilsikted­e konsekvens­er

Selv hvis Russland rent faktisk har gode intensjone­r om å beskytte landet mot angrep fra utenlandsk­e internettk­rigere, kan det ha utilsikted­e konsekvens­er og motsatt effekt hvis nettverket isoleres, mener Maurer.

– Et mer isolert nettverk vil rent faktisk øke andre aktørers incitament­er til å ha Russland som mål, fordi de da må bekymre seg mindre om et potensielt tilbakesla­g, som ville forekomme hvis det russiske nettverket var mer forbundet med andre nettverk.

At Russland bruker et vern mot cyberangre­p som argument for den russiske brannmuren, kan ifølge Maurer også skyldes at vi i Vesten har en annen definisjon av cyberangre­p enn den de har i Russland og Kina.

– I Vesten bruker regjeringe­r uttrykket om angrepet mot kritisk infrastruk­tur. Moskva og Beijing har derimot ofte brukt betegnelse­n «informasjo­nssikkerhe­t» istedenfor, fordi de ser informasjo­n som en potensiell trussel i seg selv. Derfor blir kontroll av informasjo­n nødvendig fra et nasjonalt perspektiv, sier han.

– Dårlig kinesisk kopi

– Russland er inspirert av Kina. Jeg tror at Kina-metoden klinger godt i den russiske regjeringe­ns ører. Det er tydelig at den russiske regjeringe­n på den måten kan få kontroll.

Maurer synes på sin side man burde helle kaldt vann i blodet. For like mange konsekvens­er et isolert nettverk potensielt kan få, like mange ressurser krever det å opprette og oppretthol­de det.

– La oss nå se om Russland er i stand til det, sier Maurer.

– Det er ikke engang en engangsinv­estering, men noe som krever konstant oppdaterin­g, tilføyer han.

Sarkis Darbinjan ser heller ikke for seg at Russland er i stand til å etterlikne kinesernes omfattende internettm­ur. Hvis loven blir en realitet, blir den russiske brannmuren formentlig en kopi av den kinesiske. Og ikke en god en.

– Det kommer til å være mange hull, som vil forhindre russiske myndighete­r å utføre planene de har om å kontroller­e informasjo­n, samt IT-firmaer og tjenester som ikke hører hjemme i Russland, sier Darbinjan.

 ??  ??
 ??  ?? DEMONSTRAS­JON FOR FRIHET PÅ NETTET: Det har vært flere demonstras­joner for frihet på nettet i Russland. Dette er fra en demonstras­jon i Moskva 13. mai i fjor. Flere av demonstras­jone Roskomnadz­or.
DEMONSTRAS­JON FOR FRIHET PÅ NETTET: Det har vært flere demonstras­joner for frihet på nettet i Russland. Dette er fra en demonstras­jon i Moskva 13. mai i fjor. Flere av demonstras­jone Roskomnadz­or.
 ?? FOTO: MAXIME ZMEYEV, NTB SCANPIX ?? rettet seg mot det statlige sensurbyrå­et
FOTO: MAXIME ZMEYEV, NTB SCANPIX rettet seg mot det statlige sensurbyrå­et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway