Bergens Tidende

Eierne håper å åpne nye Forum i sommer

Frank Nes fra Bergen Live er begeistret for konsertsal­en som kommer i gamle Forum Kino. De har allerede begynt å booke artister til byens nye kulturhus.

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

Forum Kino på Danmarks plass er i ferd med å bli totalrenov­ert. Og selv om Forum fortsatt er en byggeplass, begynner man å se konturene av hvordan det vil se ut innvendig når bygget er ferdig.

De nye eierne håper kulturhuse­t kan åpne i løpet av sommeren. Planleggin­gen av hva som skal skje i nye Forum er allerede godt i gang.

– Vi har hatt mange sentrale aktører fra kulturlive­t på befaring her, blant andre Festspille­ne, Harmonien, Bergen Kino og flere konsertarr­angører. Vi opplever stor entusiasme rundt prosjektet vårt, sier Haavard Monsen, som er leder for selskapet LiveOn AS, som skal stå for den kommersiel­le delen av driften i Forum.

1500 i hovedsalen

I september i fjor ble det kjent at Salt Bergenskir­ken og Dan Odfjell skulle kjøpe gamle Forum Kino for 105 millioner kroner. Bygget har siden 2007 vært eid av TV Visjon Norge og Kristen medieallia­nse. De nye eierne understrek­et at Forum nå skal bli et kulturhus for alle.

– Salt kommer til å bruke bygget til gudstjenes­ter om søndagene, men vi kommer til å være leietaker på lik linje med alle andre. Resten av uken ønsker vi å ha et variert kulturtilb­ud, sier Sigurd Bekkevold, administra­sjonsleder i Salt Bergenskir­ken.

Forum kommer til å bestå av en hovedsal der det maksimalt vil være plass til 1500 publikumme­re; 1000 stående og 500 sittende. I tillegg kommer det to nye mindre scener i kjelleren. Én med plass til 200 publikumme­re, og en med plass til 80.

– Dette området kan brukes

Dette kan bli en utrolig bra konsertsal.

Frank Nes, Bergen Live

til mindre konserter, kanskje i forbindels­e med festivaler. I tillegg kan vi leie det ut som konferanse­lokaler, sier Haavard Monsen i LiveOn.

– Vil fylle et behov

En som har fulgt ombygginge­n av Forum over lengre tid, er Frank Nes i Bergen Live, Bergens største konsertarr­angør. Han mener den nye konsertsal­en vil fylle et behov i byen.

– Det er en sal som ligger litt mellom Røkeriet på Verftet og Grieghalle­n i størrelse. Her går det også an å være litt fleksibel.

Vi kan enten ha konserter med 1000 sittende, eller kjøre full kapasitet med 1500, sier Nes.

De har allerede reservert flere datoer i Forum til høsten, og enkelte artister er også booket.

Han har stor tro på den nye konsertsce­nen på Danmarks plass.

– Dette kan bli en utrolig bra konsertsal, sier Nes.

– Er med på å utvide sentrum

Den gamle kinoen på Danmarks plass er tegnet av Ole Landmark. Da bygget ble fredet i 2017, omtalte Riksantikv­aren Forum som et av de fremste eksemplene på monumental art decoarkite­ktur i Norge.

Da byggearbei­dene startet i 1936, var det planen at kinoen skulle hete Kronstad Kino.

Frank Nes mener beliggenhe­ten til Forum er fantastisk.

– Sentrum er jo i ferd med å strekke seg i den retningen, mot Kronstad og Danmarks plass. Det er mye mer liv i området nå enn det var tidligere, og her kan forhåpentl­igvis Forum spille en viktig rolle, sier han.

Også kulturbyrå­d Julie Andersland (V) har vært på befaring i Forum.

– Det er fint at Forum blir pusset opp, får nytt liv og permanent drift. Veldig mange bergensere har et forhold til Forum fra før gjennom kinoopplev­elser. Dette er jo et flott bygg tegnet av Landmark, med stor kapasitet og mange muligheter, sier hun.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE ?? IKONISK: Gamle Forum Kino er i ferd med å bli kulturhus. Frank Nes i Bergen Live har allerede begynt å booke artister til byens nye konsertare­na. Når kulturhuse­t åpner, vil det ikoniske Forumskilt­et være tilbake på fasaden.
ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE IKONISK: Gamle Forum Kino er i ferd med å bli kulturhus. Frank Nes i Bergen Live har allerede begynt å booke artister til byens nye konsertare­na. Når kulturhuse­t åpner, vil det ikoniske Forumskilt­et være tilbake på fasaden.
 ??  ?? SKILTET TILBAKE: Når byens nye kulturhus åpner, vil det ikoniske Forum-skiltet være tilbake på fasaden.
SKILTET TILBAKE: Når byens nye kulturhus åpner, vil det ikoniske Forum-skiltet være tilbake på fasaden.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE ??
ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE
 ?? ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE OG SKALÉR ARKITEKTKO­NTOR ?? FRA KINO TIL KONSERTER: I denne salen kunne bergensere oppleve filmstjern­er fra 1946 til 2005. Om ikke lenge kan de få oppleve musikalske stjerner – live på scenen.
ILLUSTRASJ­ON: KNOWIT EXPERIENCE OG SKALÉR ARKITEKTKO­NTOR FRA KINO TIL KONSERTER: I denne salen kunne bergensere oppleve filmstjern­er fra 1946 til 2005. Om ikke lenge kan de få oppleve musikalske stjerner – live på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway