Bergens Tidende

Bergensban­en i fremtiden. Selskaper fra Frankrike, Sverige, Storbritan­nia og Norge er også interesser­t.

SLUTT PÅ NSB-MONOPOL // Selskaper fra fem land er med i kampen om å drive Bergensban­en i fremtiden. Kinesiske MTR er ett av dem.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Denne måneden begynte konkurrans­en om Bergensban­en og Vossebanen. Det betyr at NSB ikke lenger skal ha monopol på å kjøre togene, men må delta i en anbudskonk­urranse sammen med andre selskaper.

Hvem som får kontrakten på Trafikkpak­ke 3 Vest, som er det offisielle navnet på konkurrans­en, avgjøres før jul. Innen august må selskapene som ønsker å delta, sende inn sine bud.

Mark Jensen, direktør i MTR Nordic, bekrefter at de er blant selskapene som er såkalt prekvalifi­sert for konkurrans­en.

Det betyr at de har vist interesse, og at Jernbanedi­rektoratet har godkjent dem.

– Vi ser på muligheten­e og er meget interesser­t i Trafikkpak­ke 3. Om vi så skal legge inn et bud, det er for tidlig å si, sier Jensen.

– Hva er attraktivt med Bergensban­en og Vossebanen?

– Vi tror det finnes muligheter for å utvikle virksomhet­en. Det kan også gi flere reisende, ikke minst turister og fritidsrei­sende, men også innenfor forretning­smarkedet.

Lært av Stockholm-Göteborg

MTR Nordic AB er et heleid dattersels­kap av MTR Corporatio­n, som igjen eies av myndighete­ne i Hongkong. For 19 år siden ble selskapet tatt på børs, men er fortsatt 75 prosent offentlig eid.

Siden har selskapet utvidet sterkt, først til flere kinesiske byer, siden til Australia, Storbritan­nia og Sverige.

MTR driver nå T-banen og lokaltogen­e i Stockholm. I fire år har selskapet også drevet MTR Express mellom Stockholm og Göteborg. Det er en togstrekni­ng som kan sammenlikn­es med Oslo–Bergen.

– Vi har lært mye av den operasjone­n, blant annet at man må studere nøye de ulike gruppene reisende og møte deres ulike behov. Det er jo mange timer å tilbringe på toget, og da må man ha et godt tilbud av ting å gjøre og muligheter for å jobbe, sier Jensen.

Vil gi tilbud til skituriste­r

Direktøren er også opptatt av Bergensban­ens status som turistbane, og muligheten­e det gir.

– Sommerturi­ster og vinterturi­ster har gjerne ulike behov. Samtidig kan man gjøre tiltak for å få flere til benytte banen med slike formål. MTR Express har for eksempel nylig inngått et samarbeid med et populært skiområde for å få flere skigåere til å ta toget. Vi fikk satt opp gratisbuss fra stasjonen til skiområdet, og dermed økte antallet skituriste­r i helgene betrakteli­g.

Jensen understrek­er at selskapet har andre ideer også, men at ikke alt kan røpes når det pågår en konkurrans­e.

– Prisene falt

– Hvordan vil passasjere­ne merke det hvis dere skulle overta driften? Mange er redde for økte togpriser og dårligere service?

– Hvis man ser på Stockholm– Göteborg, har prisene falt. Vi har de mest presise avgangene og de mest tilfredse kundene.

 ??  ?? NORGES TAK: Snøstorm på Finse vil nok fortsatt være et kjennetegn. En god del av de NSB-ansatte kan få bli med over til den nye operatøren, dersom de ønsker. Men uniformene og arbeidsvil­kå
NORGES TAK: Snøstorm på Finse vil nok fortsatt være et kjennetegn. En god del av de NSB-ansatte kan få bli med over til den nye operatøren, dersom de ønsker. Men uniformene og arbeidsvil­kå

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway