Bergens Tidende

Uforsvarli­g holdning til voldtekt

Skal forsvarssj­efen få bukt med voldtekter og trakasseri­ng, må han innse at Forsvaret kan ha et kulturprob­lem.

-

IEN UNDERSØKEL­SE om seksuell trakasseri­ng i Forsvaret, svarte hele 44 personer at de er blitt voldtatt det siste året. 123 personer svarte at de er blitt forsøkt tvunget til å ha sex. Dette er urovekkend­e tall.

Forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en uttalte til TV 2 at han «velger å se på det som at vi har noen råtne epler i kurven». Forsvaret har ikke noen ukultur, mener han. Det er, for å si det forsiktig, naivt.

SELV OM EN LITEN andel av forsvarets ansatte trakassere­r og voldtar, kan det like fullt være et kulturprob­lem. Både når det gjelder hva slags språkbruk som blir akseptert, hva slags handlinger det blir slått ned på og hvordan varsler blir håndtert.

Han bør heller lytte til det Louise K. Dedichen, sjef for offisers- og befalsutda­nningen i Forsvaret, sier til VG: – Når det er sånne tilfeller, kan vi ikke på noen måte si at det frikjenner resten av kulturen.

Å få bukt med problemet er et ledelsesan­svar, og da bør ikke den øverste lederens første reaksjon etter en så alvorlig rapport være å frikjenne kulturen i organisasj­onen.

Det er en større andel av kvinnene enn mennene som er blitt utsatt for både voldtekt, voldtektsf­orsøk og trakasseri­ng. Men tallene viser at problemet på ingen måte bare rammer kvinner i Forsvaret: Hele 20 menn sier de er blitt tvunget til sex det siste året. Når kunnskapen skal gjøres om til tiltak, må Forsvaret ha dette i bakhodet.

FORSVARSMI­NISTER Frank Bakke-Jensen (H) trekker frem bedre varslingsr­utiner som et viktig tiltak. Ja, det er uhyre viktig at de som blir utsatt for trakasseri­ng eller uønskede seksuelle handlinger vet hvordan de skal varsle, at de føler seg trygge på systemet og at varsler blir godt håndtert. Mye tyder på at det er rom for kraftig forbedring av varslingsr­utinene.

Men varsling handler om håndtering etterpå. Det aller viktigste må være å hindre at unge mennesker som vil tjene landet tvinges til å ha sex mot sin vilje.

Mye tyder på at det er rom for kraftig forbedring av varslingsr­utinene.

Skal Forsvaret «bli kvitt jævelskape­n», som forsvarsmi­nisteren beskriver det som, trengs en rekke tiltak. Listen Forsvaret selv har laget, virker som en fornuftig start.

Men utgangspun­ktet for arbeidet må ikke være at enkelte råtne epler har sluppet inn i en ellers plettfri organisasj­onskultur. I så fall er det vanskelig å være optimistis­k på vegne av de mange unge som skal inn i Forsvaret de neste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway