Bergens Tidende

Dette betyr det for deg som passasjer

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no

Reklameski­lt og annen servering enn i dag. Det kan bli to av endringene i fremtiden. Hva billettpri­sen blir, gjenstår å se, men det skal uansett gå nattog på Bergensban­en.

Reklame på toget og ny første klasse. Det er to av endringene passasjere­ne kan vente seg når Bergensban­en settes ut på anbud.

BT har fått tilsendt konkurrans­egrunnlage­t som selskapene må forholde seg til. Her er fem viktige punkter:

Ingen vet helt hva billettpri­sene blir

Staten vil fortsatt bestemme maksprisen­e for de ulike reisestrek­ningene, og selskapene må fortsatt gi barne-, student- og honnørraba­tt.

Maksprisen­e er enkelt sagt bestemt av hvor langt man reiser og når man reiser. Slik er det også i dag. NSBs ordinære priser er fastsatt i avtale med staten.

Men det er relativt få som i dag betaler ordinær pris på toget – særlig ikke på de lange strekninge­ne. NSBs Minipris gjør det for eksempel mulig å reise mellom Bergen og Oslo for 249 kroner. Ordinær pris for samme strekning er 964 kroner.

Rabattene kan den nye operatøren bestemme selv. Det betyr at den nye operatøren kan tilby flere eller færre billigsete­r enn NSB gjør i dag. Dermed er det vanskelig å si om snittprise­n vil bli høyere eller lavere med ny operatør.

I Sverige sank billettpri­sene med konkurrans­e, mens privatiser­ingen av jernbanen i Storbritan­nia har ført til dyrere billetter.

Du slipper å kjøpe billett fra hvert enkelt selskap Selv om ulike selskaper skal drive ulike jernbaneli­njer, lover regjeringe­n at billettkjø­p skal bli minst like enkelt som i dag.

Derfor har staten laget portalen og appen Entur, der man skal kunne kjøpe billett til alle norske kollektivs­elskap på ett sted. Uansett om reisen består av flere delstrekni­nger, vil Entur gjøre det mulig å kjøpe billetter til hele reisen med ett tastetrykk, loves det.

Det kan bli reklame om bord

Du kan bli omgitt av reklameski­lt mens du kjører tog.

Kontrakten åpner nemlig for at den nye operatøren kan sette opp reklame inni og utenpå togene, i form av skilt eller skjermer. Inntektene fra denne reklamen får selskapet selv beholde.

Første klasse kommer tilbake

Vil du betale ekstra for hvite duker og myke seter? Da kan du kanskje glede deg. I kontrakten­e åpnes det for at nye operatører kan tilby førsteklas­sevogner med priser som er høyere enn de ordinære prisene. Der kan det være servering, mer komfort eller andre tilbud som gjør det mulig å selge dyrere billetter.

Men det er en begrensnin­g på hvor mange seter som kan selges til førsteklas­sepris. I løpet av et døgn kan det maksimalt være tre av ti seter.

Det nye selskapet vil få ansvar for personalet om bord og markedsfør­ing. Det betyr at det kan bli nye uniformer, andre typer «togverter» og et annet serverings­tilbud. Vognene kan også få et nytt utseende.

Togene, skinnene og avgangene blir de samme Det skal fortsatt være fire daglige avganger hver vei mellom Bergen og Oslo, hvorav ett nattog (alle dager unntatt lørdag). Det er som i dag.

Også for lokaltogen­e er antall avganger omtrent som i dag. Men operatøren vil ha mulighet til å sette inn ekstra avganger dersom det er ønskelig og praktisk løsbart.

Kontrakten fastsetter også hvilke stasjoner de ulike avgangene skal stanse ved, og sier at avgangstid­ene så langt det er mulig skal spres godt utover døgnet, med samme tider hver dag.

Konkurrans­eutsettels­en vil heller ikke gi raskere tog eller bedre vogner. Den handler bare om hvem som skal kjøre og drifte togene.

Skinnene har Bane NOR ansvar for. Togene er det Norske Tog som eier.

 ??  ?? NOE NYTT, NOE SOM FØR:
NOE NYTT, NOE SOM FØR:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway