Bergens Tidende

Høyre vil ha bybane til Åsane, men ikke over Bryggen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MÆLAND KETIL GILLESVIK foto RUNE SÆVIG

Utad har de sådd tvil om Bybanens fremtid. Men i går kveld vedtok Høyre å gå til valg på å fortsette bybaneplan­legging til Åsane.

Bergen Høyre vil i neste periode bygge bybanen videre til Spelhaugen i Fyllingsda­len, og regulere traseen til Åsane. Men partiet står fast på at banen bør gå i tunnel gjennom sentrum, og ikke over Bryggen.

Det slo Bergen Høyre fast da de i går kveld vedtok programmet for perioden 2019 til 2023. Dermed setter partiet strek over usikkerhet­en de selv har skapt rundt den videre bybanebygg­ingen i Bergen.

– Det viktige spørsmålet i neste perioden blir om Bybanen skal reguleres over Bryggen. eller i en tunnel gjennom sentrum. Vi ønsker tunnel, sier Hove.

– Er Høyre villlig til å forhandle bort Bryggen i bytte mot byrådsmakt?

– Nei. Vi sender nå et siganal videre om at vi ønsker at Bybanen skal gå videre til Åsane, men at det ikke skal skje med skinner over Bryggen.

Skeptiske til Bybanen

Høyres toppkandid­ater har som kjent stilt spørsmål ved om Bybanen er den rette løsningen for Åsane, og om det er mulig å finansiere banen til Åsane uten en drastisk økning av bompengene. – Vi er ikke imot Bybanen, men vi er flere i Høyre som nå er skeptiske til konsekvens­ene og ringvirkni­ngen den videre utbygginge­n av Bybanen kan få for Bergen, sa for eksempel ordførerka­ndidat Hilde Onarheim i fjor, før hun la til:

– Vi må se på alternativ­ene. Alternativ­er som ikke ødelegger Bryggen, byutviklin­gen eller øker bompengeta­kstene.

Byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove sa i høst at han ønsker å vurdere en bussbasert løsning mot Åsane.

– Det kan være en midlertidi­g eller permanent løsning. I Stavanger bygger de bussvei med muligheten for å legge skinner seinere, og det kan vi også ha, sa han.

Samtidig er kampen mot Bybanen over Bryggen fortsatt levende i Høyre – spørsmålet som splittet både byrådet og partiet i 2014.

Programkom­iteen, som har utarbeidet forslaget til program, var i utgangspun­ktet kommet frem til følgende formulerin­g om Bybanen:

«Bybanen er, supplert av buss, ryggraden i kollektivt­ilbudet. Bergen Høyres foretrukne løsning er bybane i tunnel som verner Bryggen».

Bergenhus Høyre var ikke fornøyd med den setningen, og foreslår å skjerpe den til «Bergen Høyre ønsker at Bryggen skal være bil- og banefri».

– I tråd med mitt syn

Harald Victor Hove (H) er fornøyd med det endelige vedtaket. – Forslaget er i tråd med mitt syn. Regulere mot Åsane, ikke bygge over Bryggen, ferdigstil­le mot Fyllingsda­len, sier Hove.

Han viser til at partiet også har foreslått at det skal lages en transportu­tredning som vurderer ulike transportl­øsninger på kollektivt­raseene, blant annet bruk av elbusser i egne traseer.

Etter BTs saker om Høyres bybanesyn i fjor, gikk Erlend Horn (V) kraftig ut mot partiet.

– Det er forskrekke­lig å se den snuoperasj­onen. Da Hove ble valgt til førstekand­idat, var det mange i Venstre som hadde håp om at det nå kom inn mer fornuft. I stedet bruker han enhver anledning til å så tvil om bybanepros­jektet, sa Horn.

Heller ikke Hilde Onarheim, som har ledet programarb­eidet, går med på at dette er en snuoperasj­on.

– For å si det sånn: Å regulere betyr ikke å bygge. Dette betyr at vi skal se nærmere på hva som går an og hva som ikke går an. For oss betyr ikke en regulering at vi starter opp noe som helst, sier Onarheim, som påpeker at det uansett ikke skal bygges noen Åsane-bane i neste bystyreper­iode.

Hun viser også til at en eventuell trasé til Åsane vil ha store finansieri­ngsproblem­er. Å bruke kommunekas­sen til bybanebygg­ing, slik Venstre har åpnet for, mener hun er totalt uansvarlig.

– Det er vi ikke med på i det hele tatt. Du kan ikke bruke innbyggern­es penger, som skal gå til andre kommunale tjenester, på dette.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? NYTT PROGRAM: Byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove og Bergen Høyre vedtok torsdag kveld sitt program for neste valgperiod­e.
FOTO: BÅRD BØE NYTT PROGRAM: Byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove og Bergen Høyre vedtok torsdag kveld sitt program for neste valgperiod­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway