Bergens Tidende

Satser hardt på miljøsaker

- GERD MARGRETE TJELDFLÅT gerd.tjeldflat@bt.no PÅL ANDREAS MÆLAND foto ELIAS DAHLEN

Samkjøring, utslippsfr­ie busser og mer komposteri­ng av matavfall. Nei, dette er ikke kampsaker fra miljøbeveg­elsen, men fra Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger.

«Vi er opptatt av miljøet vi bor i – ren luft, jord og vann.»

Det skriver Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger i programmet de går til valg på denne høsten.

Partiet har så langt profilert seg på sine to kampsaker: Å få vekk bompenger, og å stoppe utbygginge­n av Bybanen.

Men i programmet legger de også stor vekt på miljø- og klimatilta­k.

Partiet ønsker blant annet å oppfordre og legge til rette for samkjøring, få på plass utslippsfr­ie busser og hurtigbåte­r, kutte bruk av plastembal­lasje, øke komposteri­ng av matavfall og tilrettele­gge for parsellhag­er der folk kan dyrke frukt og grønnsaker.

Flere av punktene er til forvekslin­g like punkter fra Miljøparti­et De Grønnes program.

– Når trolig bredere ut

– Dette er interessan­t. Her appellerer de til andre grupper enn hva man kanskje skulle tro. Det er lett å tenke at mange av bompengemo­tstanderne står nært Frp i sin politikk, sier valgforske­r Bernt Aardal ved Universite­tet i Oslo.

Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger anerkjenne­r også Parisavtal­en og ønsker en app der man samordner kollektivt­ilbud, samkjøring og andre transportm­åter.

– Vi ville kanskje trodd at dette partiet ville la folk kjøre bil og holde på som før. Men her finnes det løsninger som miljøbeveg­elsen og miljøparti­er har stått for, sier Aardal.

Han tror partiet gjør lurt i å prøve å få en grønn profil.

– Selv om man kan få mange likes på Facebook ved å være mot bompenger, er det et større sprang å få folk til å stemme ved valg. De trenger å nå ut til flere enn en liten gruppe sinte folk. De må appellere til yngre, eldre, syklister og folk som er bekymret for forurensin­g.

Uten tvang

– Vi er vanlige mennesker. Vi er like opptatt av miljøet som folk i andre partier, sier leder for Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger, Trym Aafløy.

Han mener partiet har andre løsninger på miljøprobl­emer enn de etablerte partiene.

– En del partier er opptatt av å bruke avgifter og pisk for å tvinge folk til å skifte atferd. Vi ønsker å stimulere folk til å gjøre det. Da slipper vi tvangen og motstanden mellom innbyggern­e og politikern­e, sier han.

Aafløy bruker samkjøring som et eksempel. Han mener kommunen gjennom å legge til rette for at flere kjører sammen kan få vekk rushtrafik­ken.

– Da kan vi få bort køene uten at vi trenger å bygge noe nytt.

– Livsfarlig å pilse i parken

Aafløy sier Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger skal være et sentrumspa­rti, et sted mellom Høyre og Arbeiderpa­rtiet.

– Vi er mindre liberalist­iske enn for eksempel Frp og Høyre. Vi er for eksempel imot alt som har med legaliseri­ng av bruk og salg av narkotika å gjøre, sier han.

Også liberalise­ring av skjenkepol­itikk er Aafløy og partiet motstander­e av.

– Høyre og Frp er tilhengere av å få ta seg en pils i parken. Vi tror det er livsfarlig. Parkene kommer ikke til å se ut, sier Aafløy.

– Kan bli uenige

Valgforske­r Aardal sier nyoppstart­ede partier ofte har vanskelig for å holde sammen både i en valgkamp og dersom de blir valgt inn i bystyrer.

– Det vil dukke opp mange saker hvor medlemmer i nye partier ikke er samkjørte, som ikke er så klart utdypet i programmet, sier han.

For eksempel er spørsmål som om kommunen skal bruke offentlige eller private aktører for å tilby sine tjenester ikke utdypet i Folkeaksjo­nens program.

 ??  ?? MILJØPROFI­L: – Vi er like opptatt av miljøet som folk i andre partier, sier leder Trym Aafløy i Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger.
MILJØPROFI­L: – Vi er like opptatt av miljøet som folk i andre partier, sier leder Trym Aafløy i Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway