Bergens Tidende

Paven vil ta et oppgjør medpedofil­e prester

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

Toppfolk i den katolske kirke skal ta skritt mot seksuelle overgrep mot barn. Bare i USA er 19.000 barn registrert­e ofre.

Tallenes tale sier alt om grusomhete­ne de 190 toppene fra den katolske kirke skal ta stilling til på et flere dager langt møte, som begynte i Wien torsdag med pave Frans 1. i hovedrolle­n.

I perioden 1950–2017 ble 6846 prester anklaget for seksuelle overgrep på ikke mindre enn 19001 barn i USA, ifølge en oversikt fra organisasj­onen Bishop Accountabi­lity, som samsvarer med statistikk fra den amerikansk­e påtalemynd­igheten.

Bare i staten Illinois er påtalemynd­igheten klar til å reise sak mot snaut 700 prester og biskoper som i løpet av de siste tiårene har forbrutt seg mot barn, opplyste aktor Lisa Madigan i desember i fjor, og omsider begynner kirken selv å ta affære.

I forrige uke fratok paven samtlige verv fra den tidligere erkebiskop­en i Washington, kardinal Theodore McCarrick, som en kirkelig domstol hadde dømt for seksuelle overgrep mot barn. Disse rapportene og tiltalepap­irene viser bare toppen av isfjellet.

«Det pedofile uhyre»

Nå vil den katolske kirke etter flere tiårs taushet og nøling innlede oppgjøret med det som Vatikanets talsperson, Alessandro Gisotti, betegner som «det pedofile uhyre».

Formålet med møtet er nettopp å bryte med taushets kulturen, som i mange tiår har omgjerdet forbrytels­ene mot barn, men takket være enkelte ofre og pressen har kommet frem i lyset.

For eksempel offentligg­jorde avisen Boston Globe i 2001–02 over 600 artikler om overgrep mot barn og bidro som vist i filmen «Spotlight» fra 2015 om journalist­enes arbeid til å få tusenvis av ofre over hele verden til å stå frem.

Møte med ofrene

Biskopene blir nå pålagt å sam- arbeide med sivile myndighete­r, noe mange av dem hittil har avvist, på tross av retningsli­njer fra Vatikanet om det motsatte.

Paven selv har i omtaler av møtet snakket om at man skal sende et kraftig «signal» til de geistlige og offentligh­eten, og det blir møter med ofre i forbindels­e med konferanse­n.

Skeptikere påpeker imidler- tid at hans tidligere løfter om å etablere en spesialdom­stol innenfor kirkens rammer, som kun skal behandle saker om overgrep mot barn og nonner, ikke er blitt noe av, og i fjor beskrev han under et besøk i Chile anklager mot en kjent biskop for å beskytte en pedofilian­klaget prest som «bakvasking».

Unnskyldni­ng ikke nok

Frans 1. nedsatte riktignok en etterforsk­ningskommi­sjon. I en rapport på over 2000 sider, konkludert­e etterforsk­erne at 96 prester og syv biskoper enten selv hadde forbrutt seg mot barn eller beskyttet gjerningsm­ennene.

Paven måtte seinere på året unnskylde sin opptreden, men nå er ikke unnskyldni­nger lenger nok, sier lederen for de franske biskopene, Georges Pontier, til BFM TV.

Mange familier har av en «sykelig» ærbødighet overfor kirken hindret sine misbrukte barn i å stå frem, mener han, og kirken må endre holdning.

– Vi kan ikke legge skylden på andre; vi kan ikke si at mediene eller verden rundt oss er ute etter å gjøre kirken vondt.

 ??  ?? FRATOK VERV: I forrige uke fratok paven samtlige verv fra den tidligere erkebiskop­en i Washington, kardinal Theodore McCarrick, som en kirkelig domstol hadde dømt for seksuelle overgrep mot barn. Her e
FRATOK VERV: I forrige uke fratok paven samtlige verv fra den tidligere erkebiskop­en i Washington, kardinal Theodore McCarrick, som en kirkelig domstol hadde dømt for seksuelle overgrep mot barn. Her e
 ?? FOTO: GREGORIO BORGIA, NTB SCANPIX ?? vei inni Vatikanet i går.
FOTO: GREGORIO BORGIA, NTB SCANPIX vei inni Vatikanet i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway