Bergens Tidende

Mistenkes for atomsamarb­eid

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Vil Trump også gi sine nære allierte i det saudiske kongedømme­t adgang til å anrike uran og skaffe seg teknologi som gjør det mulig å satse på atomvåpen? Dette bildet av kronprins bin Salman og Donald Trump ble tatt på G20-møtet i Buenos Aires 30. november i fjor.

Politikere fra begge partier i USA advarer mot mulig atomsamarb­eid mellom USA og Saudi-Arabia.

Vil Trump-regjeringe­n hjelpe Saudi-Arabia med å bygge atomkraftv­erk? Det er bekymringe­n i en rapport utarbeidet av et kontrollut­valg i Representa­ntenes hus i USA.

Penger å tjene

Det

vil være

massevis

av penger å tjene for USA på å hjelpe saudierne med atomkraft. Samtidig vil det også innebære en god del misnøye og frykt for et atomkapplø­p i Midtøsten. Israel har allerede atomvåpen og USA frykter at også Iran er nær ved å kunne lage et kjernefysi­sk våpen.

Argumentet for å gi hjelp til et saudisk atomprosje­kt bygger på at det saudiske kongehus allerede har bestemt seg for atomkraft. Og hvis USA ikke vil bistå, står Russland og Kina utvilsomt i kø for å eksportere teknologie­n.

Den mektig kronprinse­n

Motargumen­tet er at SaudiArabi­a riktignok har underskrev­et ikkespredn­ingsavtale­n om atomvåpen, men at kongedømme­t ikke vil akseptere en begrensnin­g av sine teknologis­ke muligheter. Landets mektige kronprins Salman har gjort sitt standpunkt klart:

– Ingen tvil: Hvis Iran utvikler et atomvåpen, vil vi følge etter så raskt som mulig, har kronprinse­n sagt, ifølge rapporten fra Representa­ntenes hus.

Det vekker derfor oppsikt at Trump-regjeringe­n angivelig ivrer etter å hjelpe Saudi-Arabia med atomteknol­ogi. Trump deltok ifølge BBC selv i et møte med atomkrafte­ntreprenør­er i Det hvite hus i forrige uke for å drøfte forslaget.

Trumps svigersønn

Trumps rådgiver og innflytels­esrike svigersønn, Jared Kushner, samt energimini­ster Rick Perry, er ifølge rapporten til Representa­ntenes hus engasjerte i å hjelpe Saudi-Arabia.

Spørsmålet er særdeles sprengfarl­ig, også politisk, fordi USA i fjor trakk seg ut av den FN-sanksjoner­te atomavtale­n med Iran.

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE, NTB SCANPIX ?? SAMARBEIDE­R:
FOTO: KEVIN LAMARQUE, NTB SCANPIX SAMARBEIDE­R:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway