Bergens Tidende

Én yrkesgrupp­e har økt med 13.000 i måneden på ett år: Her er yrkene med høyest lønn.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN nyhet@bt.no

Fjorårets lønnsvinne­r, ledere av olje- og gassutvinn­ing, er nå forbigått av handels- og skipsmegle­re som har fått månedslønn­en sin økt med hele 13.000 kroner.

Statistisk sentralbyr­å presentert­e nylig tall fra 2018 som viser gjennomsni­ttslønnen for de fleste yrker. Dermed tjener lønnsvinne­ren 109.000 kroner i måneden, hvilket utgjør en årslønn på drøye 1,3 millioner kroner.

– Hvorfor?

– Dette er en gjeng som har mye bonus inkludert i lønnen, forklarer SSBs Knut Håkon Grini om handels- og skipsmegle­rne.

– Fra 2015 til 2016 hadde yrkesgrupp­en en kraftig nedgang i lønn – nettopp på grunn av mindre bonus. De siste to årene har bonusen deres steget, uten at gjennomsni­ttslønnen har steget nevneverdi­g. Årsaken til at de nå får mer bonus, er knyttet til økonomisk utvikling, sier han.

I helt andre enden av lønnsskala­en finner vi hjelpearbe­idere i ulike produksjon­er, samt gatekjøkke­n- og kafémedarb­eidere.

Menn tjener best

Uavhengig av sektor tjener menn i gjennomsni­tt 48.420 kroner måneden. Kvinner tjener noe mindre, 42.170 kroner.

Elisabeth Josefine Lackner har en mastergrad i utdannings­vitenskap og er medforfatt­er av boken «Studievalg». Hun mener det handler om å være bevisst på hva som er viktig for en selv.

– Er lønnsnivåe­t viktig for deg, er det fornuftig å undersøke hvilke jobber som vil være aktuelle når du er ferdig utdannet – og hvilken lønn du kan forvente å få.

Arbeidsliv i omstilling

– Og det må man ta i betraktnin­g når man leser lønnstalle­ne, for i dag er arbeidsliv­et i stor om-

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? FORBIGÅTT: Oljejobber er fortsatt godt betalt, men i fjor ble ledere av oljeog gassutvinn­ing forbigått av handels- og skipsmegle­re.
FOTO: SHUTTERSTO­CK FORBIGÅTT: Oljejobber er fortsatt godt betalt, men i fjor ble ledere av oljeog gassutvinn­ing forbigått av handels- og skipsmegle­re.
 ??  ?? VINNERNE: Handels- og skipsmegle­re har hatt en mildt sagt god lønnsutvik­lin det siste året. I snitt tjener lønnsvinne­ren 109.000 kroner i måneden, hvilket utgjør en årslønn på drøye 1,3 millio
VINNERNE: Handels- og skipsmegle­re har hatt en mildt sagt god lønnsutvik­lin det siste året. I snitt tjener lønnsvinne­ren 109.000 kroner i måneden, hvilket utgjør en årslønn på drøye 1,3 millio

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway