Bergens Tidende

God svømmetekn­ikk er avgjørende i triatlon. Dette er ekspertene­s triks.

- ANDERS LEON ANDERSEN anders.leon.andersen@aftenblade­t.no

Svømmetren­er Jan Sæby i Stavanger Triathlonk­lubb skriver ned dagens treningspr­ogram på en stor tavle: «Oppvarming: 300 meter i rolig crawletemp­o».

De første svømmerne kommer inn i svømmehall­en, hilser på treneren, glir ned i bassenget og tar en rask titt på tavlen før de begynner å svømme.

– Treningen er veldig individuel­l. Det nytter ikke med fellestren­ing, nivået på utøverne er så ujevnt at det bare hadde blitt stress. Det hender likevel at vi har noen felles sprintøvel­ser, forteller Sæby.

– Morsom idrett

De siste årene er det blitt svært populært – også for mosjoniste­r – å delta i triatlon. Triatlon er en konkurrans­e med tre deler – svømming, sykling og løp.

– Du trenger ikke trene enormt mye for å ha glede av triatlon. Uansett alder og hvor mye tid man bruker på trening, kan man drive med triatlon. Dette er en fleksibel, morsom og sunn idrett, understrek­er han.

I dag har Sæby seks svømmere i bassenget, en av dem er kvinne. I triatlon verdenen er om lag 20 prosent av utøverne kvinner. Neste post på dagens treningsøk­t er intervalle­r med 6x75 meter, hvorav de siste 25 meterne skal svømmes i raskt tempo. Svømmerne får 15 sekunders pause mellom intervalle­ne.

Pust rolig

– De fleste som begynner med triatlon, har bakgrunn fra sykling eller løping. Men det er på svømmingen man virkelig kan hente inn dyrebare minutter i et triatlon, sier Sæby.

– De som bare kan svømme bryst, sliter lenge med å få til en brukbar crawletekn­ikk. Likevel er god svømmetekn­ikk avgjørende.

Dette er Sæbys beste råd for å bli en god triatlonsv­ømmer:

Pustetekni­kken er viktigst. Pust rolig, som du gjør når du jogger, ikke blås ut luften.

Få riktig posisjon i vannet, ligg

Med hundrevis av svømmere i vannet samtidig, er det nesten som å svømme i en vaskemaski­n.

Kjetil Pedersen

 ??  ?? BITT AV BASILLEN: Triatlonut­øver Kjetil Pedersen regner seg som mosjonist selv om han trener nesten hver dag. Det er ikke mange år siden han begynte å trene, men det gikk ikke lang tid fø
BITT AV BASILLEN: Triatlonut­øver Kjetil Pedersen regner seg som mosjonist selv om han trener nesten hver dag. Det er ikke mange år siden han begynte å trene, men det gikk ikke lang tid fø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway