Bergens Tidende

Revansjely­sten Røthe har gullplanen klar

– Med tanke på de to siste sesongene hadde ringen vært sluttet ganske bra med en VM-medalje nå.

- STIAN GRYTHAUGEN, NTB sporten@bt.no

Lørdag innleder vossingen sitt VM med tremil fellesstar­t med skibytte, øvelsen han har karrierens hittil eneste individuel­le mesters kapsmedalj­e i.

Bronsemeda­ljen kom så langt tilbake som under VM i Val di Fiemme i 2013.

Siden den gang har mye skjedd i 30-åringens karriere. Røthe har vært gjennom vanskelige sesonger og sykdomspro­blemer som truet med å sette en stopper for langrenns satsingen. Fjorårets O Li Pyeongchan­g måtte han ufrivillig følge fra TVstolen.

Størst tro på femmilen

Nå er helseprobl­emene til alt hell under kontroll, og i vinter har vossingen vært bedre enn noen gang. Røthe legger ikke skjul på at en eventuell VMmedalje i ukene som kommer ville bli av det svært spesielle slaget.

– Dramaturgi­en tilsier at en medalje nå hadde vært veldig bra, smiler Røthe når NTB treffer ham i forbindels­e med VM-troppens precamp på Sjusjøen.

To verdens-cupseirer og en drøss andre sterke plassering­er gjør medaljehåp­et høyst reelt. Tremilen med skibytte er første sjanse. Selv tror imidlertid vossingen at den beste medaljemul­igheten kommer langt seinere i mesterskap­et.

– Jeg tror nok den kommer til slutt. Jeg ser på femmilen som den største sjansen, sier Røthe – og begrunner det slik:

– Jeg tror det vil henge med løpere helt inn på de siste kilometern­e på begge distansene, og jeg har normalt en bedre spurt dess lenger det er gått. Det er vel litt det jeg tenker, og skøyting er jeg i tillegg veldig trygg på.

Slik skal han vinne

Den avsluttend­e femmilen i Seefeld går nettopp i fri teknikk. Lørdag skal det gås begge stilarter, og Røthe tror medaljesja­nsene på tremilen står og faller på hvor mye krefter han må bruke på klassiskde­len.

Drømmen er at det gås jevnt hardt de første 15 kilometern­e, og at han deretter kan bruke all sin styrke og tekniske finslepenh­et i fri teknikk. Akkurat som under NM-tremilen i Meråker nylig.

Der ble det til slutt sølv bak Emil Iversen, en plassering som trygget Røthes plass på VM-laget på distansen.

Det siste var også hovedmålet med dagen.

– Hvis jeg måtte ha overpreste­rt på tremilen i NM for å få gå distansen i VM, måtte jeg ha vært mer offensiv enn jeg var. Jeg skal ikke si jeg kom til mål med krefter, men jeg gikk ikke «all in» tidlig nok, sier Røthe – og mer enn antyder at han ville gått annerledes om VM-medaljer sto på spill.

Det gjør det på skistadion i Seefeld lørdag. Da vet Røthe at han må kvitte seg med flere av de aller mest spurtsterk­e konkurrent­ene før oppløpet om det skal bli gull.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen vil han nødig havne i en spurt med.

Skal ikke bli mett

Medaljesul­ten er nemlig stor til tross for at han allerede har levert en av sine aller sterkeste sesonger i karrieren. Røthe er bevisst på ikke å la følelsen av tilfredshe­t ta overhånd.

– Jeg har vunnet verdenscup­renn i vinter, og det er noe som er relativt nytt for meg. Jeg har oppnådd ganske mye som jeg er relativt fornøyd med, uten å skryte for mye av meg selv. Da tror jeg det er ekstremt viktig ikke å reise til mesterskap med den tanken at jeg har vunnet skirenn, så da er jeg fornøyd uansett. Det er viktig å være sulten, fastslår vossingen.

Han tillater seg ikke å suge på noen karamell før siste stavtak er tatt i Seefeld.

– Jeg har satt meg et mål om at uansett hvordan jeg ligger an underveis på tremilen og om den går kanonbra, skal jeg ikke bli fornøyd. Jeg skal ikke bli fornøyd før jeg krysser målstreken på femmilen. Da skal jeg summere opp, sier Røthe, som neste søndag fort kan ha gått mer enn to VM-renn også.

Innholdsri­k uke

Leverer han en solid innledning på VM, er veien kort inn på stafettlag­et.

Den neste drøye uken kan med andre ord bli innholdsri­k for 30-åringen fra Voss.

Kanskje sluttes ringen han selv snakker om.

 ??  ?? Sjur Røthe
Sjur Røthe

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway