Bergens Tidende

Slik skal Lorentzen vinne VM-gull

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

En slipetabbe ødela for Håvard Holmefjord Lorentzen tidligere i sesongen. Nå tror bergensere­n på VM-gull igjen. – Jeg har gode muligheter til å forsvare tittelen min, sier han foran helgens sprint-VM i Nederland.

Et par økter på fuktige Slåtthaug var nok. Den siste uken har Håvard Holmefjord Lorentzen forberedt seg til VM sprint i den nederlands­ke skøytehove­dstaden Heerenveen.

– De sier det har vært bra is på Slåtthaug denne vinteren, men så kom det regn da jeg var her. Da måtte jeg bare komme meg til Heerenveen, sier Lorentzen.

Hard konkurrans­e

Skøytehall­en Thialf kommer til å bli fylt av over 12.000 skøytefans. Her skal fyllingsdø­len prøve å forsvare verdensmes­tertittele­n han tok i fjor, da han viste seg å være den aller raskeste mannen i verden med skøyter på bena.

– Jeg har gode muligheter til å forsvare tittelen min. Løpene jeg hadde under VM i Inzell var bra og kroppen kjennes som den er i form, sier Lorentzen.

For to uker siden tok 26-åringen sølv på 500-meter under VM enkeltdist­anser. Til helgen skal han gå VM-sprint. I den konkurrans­en handler det om å være raskest sammenlagt etter to 500-meter og to 1000-meter på en helg.

– Det handler om å gå fire jevnt gode løp. Gjør jeg én grov feil og taper noen tideler, er VM nesten ødelagt, sier Lorentzen.

De sterkeste konkurrent­ene kommer trolig fra Nederland (Kai Verbij, Kjeld Nuis og Hein Otterspeer) og Russland (Pavel Kulizjniko­v, Viktor Mushtakov og Ruslan Murasjov). I tillegg er japanerne sterke og Tyskland og Canada skal heller ikke utelukkes.

Kontroll på skøytestål­et

Det er ekstremt tett i toppen på skøytespri­nt om dagen. På 500-meteren i Inzell der Lorentzen tok sølv, var det bare et halvt sekund mellom vinneren Ruslan Murasjov og Artur Was på 12. plass. Lorentzen er nummer tre i verdenscup­en både på 500-meter og 1000-meter. Han er dermed i verdenstop­pen også i år, men verdenscup­helgen på Hamar i starten av februar gikk ikke bra. Da følte han kroppen var i slag, men likevel gikk det ikke fort.

– Uken før jeg skulle gå på Hamar leverte jeg skøytene til han som vanligvis lager riktig bue på dem, men resultatet ble ikke skikkelig. Det førte til at toppfarten var borte.

For menigmann kan skøytestål­et se ganske bent ut, men det er faktisk buet. Det er for å kunne holde maksimalt trykk i svingene.

Redningen ble at trener Jeremy Wotherspoo­n laget ny bue på Lorentzens skøyter før VM enkeltdist­anser. Det medvirket til sølvet på 500-meter. Det medvirker også til at bergensere­n kjenner seg trygg på at ting fungerer nå.

– Det er en kunst å lage riktig bue på skøytestål­et. Heldigvis var Jeremy en av de første som begynte med å bøye skøytene og han kan håndverket, sier Lorentzen.

 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER, TT NYHETSBYRÅ­N ?? KLAR: Håvard Holmefjord Lorentzen tror sjansene er gode for et nytt skøytegull til helgen.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER, TT NYHETSBYRÅ­N KLAR: Håvard Holmefjord Lorentzen tror sjansene er gode for et nytt skøytegull til helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway