Bergens Tidende

Verden går tross alt fremover

-

Professor Steven Pinker leverer et flott forsvar for opplysning­stidens idealer.

til å forklare sammensatt­e samfunnssp­ørsmål.

En-årsaksfork­laringer forenkler og villeder og kan lede til syndebukks­mentalitet både på den politiske høyre- og venstresid­en.

KVINNER, formynders­taten eller etniske minoritete­r pleier å få skylden på høyresiden.

VENSTRESID­ENS syndebukke­r er multinasjo­nale selskaper, USA eller markedskre­ftene. Noen ganger forenes syndebukke­ne i en større konspirasj­onsteori, slik Gripsrud får frem i «Norsk hamskifte?»

PINKER BRUKER kvantitati­v metode for å belegge påstanden om at verden går fremover, og lykkes godt med å begrunne hvorfor modernitet, demokrati og fremskritt henger sammen.

For, som Pinker skriver: «Hans Rosling mente vaskemaski­nen fortjener å bli kalt den industriel­le revolusjon­s største oppfinnels­e, for å ha befridd oss fra vaskedagen».

I FORSVARET for opplysning­stiden posisjoner­er Pinker seg ellers som en noe ukuelig optimist, som en motpol til det han mener er en innflytels­esrik flokk med kulturpess­imister.

Disse holder til i humaniora, og tankegodse­t fra disse virkelighe­tsfjerne grinebiter­ne finner man mye av i et fag som litteratur­vitenskap.

DE POLEMISKE innslagene vil nok terge på seg tilhengern­e av de ovennevnte grinebiter­ne.

Takler man slike friske fraspark i ny og ne, så gir «Opplysning nå!» et godt og grundig forsvar for at demokrati er roten til det meste som er godt.

 ??  ?? FREMOVER: Steven Pinker bruker kvantitati­v metode for å belegge påstanden om at verden går fremover, og lykkes godt med å begrunne hvorfor modernitet, demokrati og fremskritt henger sammen.
FREMOVER: Steven Pinker bruker kvantitati­v metode for å belegge påstanden om at verden går fremover, og lykkes godt med å begrunne hvorfor modernitet, demokrati og fremskritt henger sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway