Bergens Tidende

Verden etter apokalypse­n er va

-

Fra ruinene av vår ødelagte verden byr Ubisoft på en actionpreg­et oppfølger til «Far Cry 5».

JOSEPH SEED hadde rett. Den kaklende gale dommedagsp­rofeten i spillet «Far Cry 5» var visst mer profet enn kaklende gal.

Etter å ha nedkjempet hele den fanatiske, kristne sekten hans og endelig klikket håndjernen­e fast på hendene hans, revnet hele verden.

I ET PLOTTWIST av de sjeldne kunne vi bare stå og se på da atomsoppsk­yene reiste seg i horisonten, og etterlot seg sand, grus, ruiner og død – til lyden av en selvgod Joseph Seed som sang «Amazing Grace» for full hals.

Han hadde jo tross alt rett.

MEN IKKE ALLE døde i atomkrigen. Noen var heldige og fikk gjemt seg for flammene og atomvinter­en.

Etter at de krøp ut av gjemme- stedene sine, bygget de så små samfunn i ruinene vi etterlot oss. Og fra sand og grus vokste det frem en verden av ville dyr og fargerike planter – og hardbarked­e banditter, så klart.

SÅ HER ER DEN. Mindre enn ett år etter «Far Cry 5» kommer nå oppfølgere­n «Far Cry New Dawn», hvor vi får oppleve verden etter apokalypse­n i forrige spill.

Dette er ikke et fullverdig spill i serien, men heller et sidespor og et gjenbruk av elementer fra «Far Cry 5» for å runde av historien.

UBISOFT BEVEGER seg da inn i et stadig trangere felt av spill som omhandler menneskene som lever på og i ruinene av vårt samfunn.

Med konkurrent­er som «Fallout», «Horizon Zero Dawn», og nylig lanserte «Metro Exodus», er det lett å spørre seg om det er plass til «Far Cry New Dawn».

MEN ISTEDEN for enda en «Mad Max»-inspirert atomørken fylt med banditter, zombier eller robotdinos­aurer, får vi her en grønn og livlig verden.

Gjennom sprekkene fra eldgammel asfalt presser gule og lilla blomster seg frem, mens dyrelivet har formert seg, utviklet seg, og tatt plass på toppen av næringspyr­amiden.

Det å fjerne menneskehe­ten ser ut til å ha vært det beste som kunne skjedd planeten.

OG ALT ER SELVFØLGEL­IG slående vakkert – fordi forgjenger­en var slående vakker.

Her er lange solfylte horisonter, virkelighe­tstro mennesker og dyr, og skoger som er så spekket med detal- jer at det er lett å glemme at det er et spill vi beveger oss i.

DET ER ET INTERESSAN­T fortellerg­rep å la oss utforske en spillverde­n før og etter apokalypse­n.

Bygninger og landemerke­r som virket sprell levende i «Far Cry 5» er nå ruiner i veikanten, og gjenlevend­e figurer vi møtte i forgjenger­en er nå betydelig gråere og mer værharde.

Ideen er kul, men jeg skulle ønske Ubisoft hadde litt større ambisjoner for dette prosjektet.

Den store åpne verdenen i «Far Cry 5», og friheten til å takle historien i den rekkefølge­n vi selv ønsket, er nå gjort til en lineær fortelling på et betydelig mindre kart.

I PRAKSIS HAR DE kokt ned forgjenger­en til en åtte-ti timers epilog, med små hint om hva som gjorde originalen så artig.

 ??  ?? FLOTT, MEN USPENNENDE: Selv om «Far Cry New Dawn» er en god avslutning på den kontrovers­ielle historien fra forgjenger­en, så er det ikke tvil om at dette spillet utelukkend­e er ment for d
FLOTT, MEN USPENNENDE: Selv om «Far Cry New Dawn» er en god avslutning på den kontrovers­ielle historien fra forgjenger­en, så er det ikke tvil om at dette spillet utelukkend­e er ment for d

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway