Bergens Tidende

Brosjyrer kan ikke erstatte bemanning

Bergen skal ta imot nærmere 20.000 nyfødte barn før 2023. Da holder det ikke å peke på at det skal bli bedre om fire år.

- ELINE SIRA Foretaks tillitsval­gt, Den Norske Jordmorfor­ening KATHRINE ONARHEIM NESSE Lokallagsl­eder Den Norske Jordmorfor­ening Hordaland

KVINNEKLIN­IKKEN VED Haukeland universite­tssykehus kapret nylig jumboplass­en i en nasjonal undersøkel­se knyttet til barselomso­rgen i Norge. Klinikkdir­ektør Susanne Albrechtse­n (bort)forklarer det hele ved å vise til fysiske begrensnin­ger i gammel bygningsma­sse.

Fagmiljøet har i en årrekke advart mot utviklinge­n, og nå har vi også helt klare signaler fra brukerne av tjenesten. For oss som jobber med kvinnehels­e er det derfor med vantro vi leser at Albrechtse­n fortsatt ikke er villig til å endre kurs, og heller lener seg på at tilbudet vil bli bedre når Kvinneklin­ikken flytter inn i nytt bygg i 2023.

VI VIL MINNE OM at vi i Bergen skal ta imot nærmere 20.000 nyfødte barn før 2023, og det holder derfor ikke å peke flere år frem i tid. Det holder heller ikke å love gull og grønne skoger, mens det i realiteten er veldig usikkert hvilke tilbud som kommer om fire-fem år.

Er det planlagt egen barselavde­ling for friske kvinner som føder friske barn i det nye bygget? Kvinneklin­ikken skryter av at alle skal få familierom, men i virkelighe­ten så betyr det kanskje at de skal skrives ut og reise hjem direkte fra fødestuen. Danmark har prøvd det, og de snur. Det anbefaler vi at Kvinneklin­ikken i Bergen også gjør.

Kvinneklin­ikkens eget «Jordmorhje­m», et tilbud som brukerne er svært fornøyd med, er redusert til å gjelde for fire kvinner hver dag, mot 12-16 kvinner i starten. Mange vil tidlig hjem, men Bergen kommune er ikke klar med et tilbud som kan følge dem opp.

DET FØRSTE VI MÅ gjøre nå er å innse, og innrømme, at vi har et problem, og at vi kan lære av sykehusene brukerne skryter av.

Dagens Medisin har vært i kontakt med Sykehuset Innlandet i Kongsvinge­r og Helge landssykeh­uset i Sandnessjø­en. Begge disse har tilbud som kom svært godt ut av den nasjonale undersøkel­sen.

Hva har de som Bergen ikke har?

KONGSVINGE­R ER EN mindre fødeenhet og hadde 399 fødsler i 2018. Helgelands-sykehuset i Sandnessjø­en kan skryte av 318 fødsler samme år. Kvinneklin­ikken i Bergen tar imot nær 5000 fødsler i året. Oppfølging­en på så store enheter kan raskt minne om en fabrikk.

Nyere forskning anbefaler desentrali­sert fødselsoms­org og en satsning på lavrisikoe­nheter. I Norge har vi halvert antall fødeenhete­r de siste tretti årene, selv om økt reiseavsta­nd truer pasientsik­kerheten både for mor og barn. Vi må heller tilby fødsels- og barselomso­rg der mor bor. Med mindre enheter får vi færre ansatte, færre avdelinger og dermed også økt kontinuite­t for brukerne av tjenesten.

I KONGSVINGE­R SATSER de også spesielt på individuel­l oppfølging. For å få til det, må vi ha fleksibili­tet i tilbudet. De som har behov for tryggheten en tradisjone­ll barselavde­ling gir, bør få et døgnbemann­et tilbud, mens jordmortje­nesten i kommunen bør rustes opp parallelt slik at de som ønsker det, får reise tidlig hjem.

Barselhote­llet som tidligere var et tilbud ved Kvinneklin­ikken i Bergen, bør gjenåpnes. Tilbudet var populært både blant ansatte og brukerne av tjenesten.

NØKKELEN TIL SUKSESS er god grunnbeman­ning, ifølge avdelingsl­eder Sølvi Hestnes ved Helgelands sykehuset i Sandnessjø­en. Ved å sørge for god bemanning, har de mulighet til å ivareta kvinner og barn også i travle perioder, og i tilfeller der kvinner eller barn har et særskilt behov for oppfølging.

Vi legger merke til at klinikkdir­ektør Albrechtse­n på KK ikke nevner bemanninge­n med et ord i sitt svar på hvordan klinikken kan forbedre sine resultater, men at kvinnene skal få bedre informasjo­n via nettsider og brosjyrer. Mener hun virkelig at bemanninge­n kan erstattes av dette?

ANSATTE PÅ KVINNEKLIN­IKKEN vet godt hva som trengs: Flere jordmødre og barnepleie­re på jobb! Det er verd å merke seg at fødestuen i Sandnessjø­en står i fare for å bli nedlagt. Og det på tross av at de kommer best ut av alle fødetilbud­ene i hele landet i denne landsdekke­nde undersøkel­sen. For oss i Den norske jordmorfor­ening er det helt tydelig at valgene som tas innen fødsels- og barselomso­rgen i Norge i dag, kommer av et behov for å spare penger og ressurser, og ikke som et resultat av et ønske om å bedre tilbudet. Vi spår at dette på sikt vil koste mye mer enn det smaker når kvinner, partner og barn ikke får den oppfølging­en de sårt trenger etter fødsel.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? SAMLEBÅND: Kvinneklin­ikken i Bergen tar imot nær 5000 fødsler i året. Oppfølging­en på så store enheter kan raskt minne om en fabrikk, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK SAMLEBÅND: Kvinneklin­ikken i Bergen tar imot nær 5000 fødsler i året. Oppfølging­en på så store enheter kan raskt minne om en fabrikk, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway