Bergens Tidende

– En alvorlig inngripen i kunstneris­k frihet

-

En rekke kulturorga­nisasjoner reagerer kraftig på siktelsen mot Black Box-teateret. – Helt uforståeli­g, sier direktøren i Norsk teater- og orkesterfo­rening.

– Siktelsen er uforståeli­g for oss. Da den dukket opp fredag trodde jeg faktisk at det var noe galt med nyhetsfeed­en på mobiltelef­onen min, sier direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterfo­rening (NTO) til NTB.

Han kaller dette et av de mest alvorlige inngrepene i kunstneres frihet noensinne i Norge.

– At en teatersjef blir truet med husransake­lse for å undersøke noe i forbindels­e med en forestilli­ng, kan jeg ikke huske har skjedd før i vår historie, sier Gjelten.

Han sier NTO vil gi bistand til Black Box dersom de trekkes for retten i denne saken, enten det er økonomisk bistand eller hjelp på andre måter.

Ble anmeldt

Teaterdire­ktør Anne-Cécile Sibué-Birkeland i Black Box-teateret og kunstneren bak teaterfore­stillingen «Ways of Seeing» ble onsdag siktet for å ha krenket privatlive­ts fred etter at justismini­ster Tor Mikkel Waras samboer anmeldte dem i desember. Anmeldelse­n ble henlagt, men politiet klaget på avgjørelse­n.

Bakgrunnen for anmeldelse­n er at det i teaterfore­stillingen brukes bilder av Wara og Bertheusse­ns bolig, uten samtykke fra samboerpar­et.

Forestilli­ngen ble satt opp i november, og i kjølvannet av dette skjedde en rekke ildspåsett­elser og truende hendelser ved Wara og Bertheusse­ns bolig.

Torsdag ble Bertheusse­n siktet for å ha diktet opp en straffbar handling etter en brann i parets bil i mars. Hun nekter straffskyl­d. Politiet har understrek­et at siktelsen mot teateret ikke har sammenheng med forholdene Bertheusse­n er siktet for. Men i klagen over henleggels­en opplyser påtaleansv­arlig i saken at de vil undersøke om det anmeldte forholdet «har sammenheng med den siste tids hendelser knyttet til klagers hjem», ifølge NRK.

I tillegg til siktelsen ba politiet om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teatersjef­ens og kunstnerne­s hjem og kontorer i jakten på bevis. Dette ble avvist av tingretten, som i sin kjennelse stiller spørsmål ved om grunnlaget for siktelsen dreier seg om straffbare forhold.

– Retten finner det ikke nødvendig å ta endelig stilling til dette, heter det.

Avgjørelse­n ble anket til lagmannsre­tten, som trolig vil behandle begjæringe­n over helgen.

Kritisk til Solberg

Nordnorsk forfatterl­ag reagerer «med sterk uro» på siktelsen.

– På grunn av sakens særpreg krever akkurat denne konflikten at politi og politikk ikke blandes sammen, ber forfatterl­aget.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) har rettet kritikk mot stykket og kalte bildebruke­n en «ekstrabela­stning» for Wara og hans familie. Hun ba dem som laget stykket om å tenke over at de bidrar til at det er tøffere å være politiker.

Gjelten har liten forståelse for Solbergs uttalelser.

– Det er en mangel på balanse i maktforhol­det mellom statsminis­teren og en frikunstne­r som Solberg bør tenke over, mener Gjelten.

Også Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås mener uttalelsen­e fra Solberg er prinsipiel­t problemati­ske.

– Det må aldri være tvil om at politikere må holde veldig lang avstand til alt som kan oppfattes som inngrep i kunstneris­k ytringsfri­het, for det virker så sterkt når akkurat de gjør det, sa han til NTB før helgen.

Skryt til Grande

Gjelten gir skryt til kulturmini­ster Trine Skei Grande (V), som han mener har vært «forbilledl­ig og tydelig» i situasjone­n.

– Men vi trenger nok noen kloke og gode uttalelser fra statsminis­teren i dagene og ukene som kommer, sier Gjelten.

Grande sa fredag til Dagsavisen at hun heier på provoseren­de kunst og regner med at statsminis­teren fortsatt støtter tildelinge­n av midler til Black Box.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX ?? KAN BLI RANSAKET: Politiet ville ransake både Black Box og teatersjef­ens hjem, men fikk nei av tingretten. Politiet har klaget kjennelsen til lagmannsre­tten.
FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX KAN BLI RANSAKET: Politiet ville ransake både Black Box og teatersjef­ens hjem, men fikk nei av tingretten. Politiet har klaget kjennelsen til lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway