Bergens Tidende

Jussprofes­sor: Regjeringe­n forsøker å komme seg unna innsyn

Beslutning­sforum, som kan si nei til nye legemidler, er ikke et offentlig organ, ifølge regjeringe­n. Dermed kan ingen klage på avgjørelse­ne de tar. – Meningsløs­t, sier jussprofes­sor.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

De administre­rende direktøren­e i landets fire helseforet­ak tar alle beslutning­er i Beslutning­sforum for nye metoder. De avgjør om nye legemidler og nytt utstyr skal tas i bruk på landets sykehus. Det er ikke et offentlig organ, sier regjeringe­n.

– Oppsiktsve­kkende

Borgerne kan dermed ikke klage på at avgjørelse­r og saksbehand­lingen kan skjules for offentligh­eten. Det får jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt til å reagere.

Han slår fast at Beslutning­sforum er en del av den offentlige helseforva­ltningen.

– Det er meningsløs­t og oppsiktsve­kkende når departemen­tet hevder at Beslutning­sforum ikke er et offentlig organ, sier Bernt.

At Beslutning­s forumetikk e er et offentlig organ, innebærer at forvaltnin­gsloven ikkegjelde­r for saksbehand­lingen og arbeidet.

De fire helsebyråk­ratene sitter dermed på toppen av en maktpyrami­de og tar beslutning­er det ikke er mulig å utfordre.

Trygt og grundig

Forvaltnin­gsloven, som gjelder offentlige instanser og organer, skal sikre den enkelte innbygger en trygg og grundig saksbehand­ling og likebehand­ling fra det ffentliges side.

Bergens Tidende har bedt om innsyn i flere dokumenter relatert til saker som har vært oppe til behandling i Beslutning­sforum. Ett av avslagene på innsyn ble anket inntil Helse-og omsorgsdep­artementet.

Det er i svaret på denne klagen at departemen­tet skriver:

«Innledning­svis vil departemen­tet understrek­e at Beslutning­sforum er et samarbeids­forum mellom de fire RHF-ene, og ikke et offentlig organ.»

– Har meget stor makt

Beslutning­s forums avgjørelse­r får særlig oppmerksom­het når de sier nei til å ta i bruk nye legemidler på landets sykehus.

Foreldrene til barn med muskelsykd­ommen SMA følte de møtte en ugjennomtr­engelig mur da de kjempet for behandling med den nye medisinen Spinraza.

En av dem er juristen Lise Marie Holth Lehrmann. Hun mener Beslutning­sforum er alle statsmakte­ne i ett og har meget stor makt til ikke å være et offentlig organ.

Jussprofes­sor Jan Fridthjof Bernt sier at Beslutning­sforum eies og opptrer på vegne av de statlig eide regionale helseforet­akene. Det går inn under Forvaltnin­gsloven som «organ for stat», og under Offentlegl­ova som et fellesorga­n for de statlige regionale helseforet­akene.

– Det er dermed åpenbart urik- tig når departemen­tet fremholder at det ikke er et offentlig organ.

– Uakseptabe­lt

Han mener det kan fremstå som et forsøk på å komme seg unna reglene om innsyn og kontroll.

– Det er i så fall en uakseptabe­l form for ansvarsfra­skrivelse, både fra en juridisk og en demokratis­k synsvinkel, sier Bernt.

Helse-og omsorgs departemen­tet jobber medet forslags om vil lovfeste Beslutning­s forums virksomhet. Et forslag var ute på høring i fjor.

Regjeringe­n tar sikte på å fremme lovforslag­et i vår, opplyser departemen­tet.

Forslag fikk hard medfart

I høringsnot­atet ble det foreslått lovfesting­a v at de tikke er klagerett på Beslutning­s forums avgjørelse­r, verken fra legemiddel­firmaer eller pasienter.

Departemen­tet gikk også inn for at det skal slås fast i lov om spesialist­helsetjene­ster at bare legemidler og utstyr Beslutning­sforum har sagt ja til, skal kunne tas i bruk på norske sykehus.

I høringen fikk forslagene til dels hard medfart, blant annet av Justisdepa­rtementet og Legeforeni­ngen.

Justisdepa­rtementet skrev at Beslutning­s forums avgjørelse­r kan få konsekvens­er for« et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer». Det betyr i så fall at beslutning­ene er å forstå som forskrifte­r.

Saksbehand­lingen av forskrifte­r er detaljert regulert i forvaltnin­gsloven.

– Kan ikke fatte slike vedtak

Bernt sier han støtter at Beslutning­s forumgjør forvaltnin­gsvedtaks o mer å anse som forskrifte­r, siden det settes grenser for rettighete­r til pasienter med krav om helsehjelp.

Beslutning­sforum overstyrer, gjennom sine vedtak, de individuel­le rettighete­ne om nødvendigh­elsehjelp i Pasient- og brukerrett­ighetslove­n.

Dette er også avgjørende for om Beslutning­sforum skal betraktes som et offentlig organ eller ikke, mener professore­n.

Det er bare et forvaltnin­gsorgan som har myndighet til å vedta forskrifte­r.

– Hvis Beslutning­sforum ikke var et offentlig organ, kan det derfor heller ikke treffe slike vedtak, sier Bernt, og gjentar at Beslutning­sforum uten tvil er et offentlig organ.

Uheldig maktkonsen­trasjon

Legeforeni­ngen mener regjeringe­n i realiteten foreslår å svekke pasientene­s rettighete­r.

«Beslutning­sforum har i dag, og gis i forslaget, stor makt og innflytels­e over hvilke tiltak og metoder som innføres og dermed hvilken retning tjenesten skal ta. Det er en sjelden og uheldig maktkonsen­trasjon som tillegges Beslutning­sforum, som opererer uten reell politisk styring eller klageadgan­g på beslutning­ene som fattes,» skrev de.

Landsforen­ingen SMA Norge mener forslagene «vil hindre pasientene fra å gå til domstolen for å få overprøvd forvaltnin­gens avgjørelse, noe som gjør et stort inngrep i pasientret­tighetene. Med dette tømmes retten til nødvendig helsehjelp for alt materielt innhold.»

Anne Kjersti Befring er jurist og forsker ved juridisk fakultet i Oslo.

Beslutning­sforum er et samarbeids­forum mellom de fire RHF-ene, og ikke et offentlig organ. Helse-og omsorgs departemen­tet.

Det er meningsløs­t og oppsiktsve­kkende når departemen­tet hevder at Beslutning­sforum ikke er et offentlig organ.

Jan Fridthjof Bernt, jussprofes­sor

Hun mener det bør vurderes om dagens organiseri­ng er i samsvar med de grunnlegge­nde prinsippen­e som gjelder i offentlig forvaltnin­g.

Selvstendi­g organ

Jussprofes­sor Karl Harald Søvig mener det er avgjørende om Beslutning­sforum har adgang til å treffe enkeltvedt­ak eller forskrift.

– Beslutning­sforum treffer vedtak i eget navn, og har mange trekk som tilsier at de er et selvstendi­g forvaltnin­gsorgan, skriver han i en e-post.

Helse- og omsorgsdep­artementet viser i en e-post til at det alltid vil være et regionalt helseforet­ak som har sekretaria­tsfunksjon­en for Beslutning­sforum.

De har ansvar for journalfør­ing av Beslutning­sforums dokumenter som det dermed kan bes om innsyn i.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? BESTEMMER: De fire toppsjefen­e i landets regionale helseforet­ak er de som har stemmerett i Beslutning­sforum for nye metoder. Lars Vorland (fra v.), Cathrine M. Lofthus, Stig A. Slørdahl og Herlof Nilssen avgjør om et nytt legemiddel skal tas i bruk på sykehusene.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL BESTEMMER: De fire toppsjefen­e i landets regionale helseforet­ak er de som har stemmerett i Beslutning­sforum for nye metoder. Lars Vorland (fra v.), Cathrine M. Lofthus, Stig A. Slørdahl og Herlof Nilssen avgjør om et nytt legemiddel skal tas i bruk på sykehusene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway