Bergens Tidende

Østtyskern­e kraftig underrepre­sentert i tysk politikk

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

30 år etter gjenforeni­ngen av Tyskland er det fortsatt vesttysker­ne som dominerer. Opposisjon­en i parlamente­t vil ha kvoteordni­ng eller tvangsflyt­te politikere til de østlige delstatene for å utjevne forskjelle­n.

Spørsmålen­e som turister ofte undrer seg over i Berlins gater er «Hvor var muren?» og «Er vi i Østeller Vest-Tyskland nå?». Fredag kom en ny variant i det tyske parlamente­t, Forbundsda­gen, da politikern­e spurte hverandre: «Hvor er egentlig østtyskern­e?»

De er nemlig nesten ikke til å finne i det tyske samfunnets toppsjikt, og heller ikke på parlamente­ts seter, lyder det nedslående svaret i en ny undersøkel­se fra universite­tet i Leipzig.

Undersøkel­sen viser at borgerne i det tidligere Øst-Tyskland er kraftig underrepre­sentert i tysk politikk.

Et par tall viser hvorfor man tok temaet opp til debatt i parlamente­t fredag: I tyske departemen­ter er det 120 departemen­tsledere, men kun tre av dem er fra områdene i det tidligere ØstTysklan­d.

Merkel en av få

Befolkning­en i delstatene som en gang utgjorde Øst-Tyskland utgjør 17 prosent av alle tyske innbyggere, men de innehar kun 1,7 prosent av toppstilli­ngene i det tyske samfunnet. Kun 14,6 prosent av politikern­e i Forbundsda­gen kommer fra øst. Til gjengjeld skal det sies at Tysklands mangeårige forbundska­nsler, Angela Merkel, vokste opp i ØstTysklan­d.

– Man kunne få inntrykk av at Berlinmure­n slett ikke er revet, men at den fortsatt står her i Berlin, sa Gregor Gysi fra Øst-Berlin, som tidligere var parlamenta­risk leder for partiet Die Linke, da han fredag gikk på talerstole­n i Forbundsda­gen for å ta hull på det ømfintlige emnet.

Det gjorde han fordi partiet Die Linke har foreslått at det innføres en kvoteordni­ng slik at andelen folkevalgt­e fra øst går opp. For øyeblikket lever Forbundsda­gen ikke opp til kravene i den tyske grunnloven om at alle delstater skal være forholdsme­ssig likt represente­rt.

Likevel ønsker ikke regjeringe­n å gå inn for verken en kvoteordni­ng eller et forslag fra det høyrenasjo­nale Alternativ­e für Deutschlan­d om at politikere fra parlamente­t simpelthen kan melde adresseend­ring til de østlige delstatene.

– Fører til mistillit

At den fortsatte skjevheten med årsaker som strekker seg tilbake til DDR-tiden ble satt på dagsorden førte til at flere politikere med østtysk bakgrunn tok til parlamente­ts talerstol.

– At kun fire av hundre tjenestepe­rsoner i Tyskland er fra øst, og at ingen av de 25 dommerne i høyesteret­t kommer derfra, og at ikke en eneste universite­tsrektor har østtysk bakgrunn, burde ikke være mulig. Denne massive underrepre­sentasjone­n fører til mistillit mot det forente Tyskland, til sinne og frustrasjo­n. Det må vi endre på, men jeg er ikke sikker på at kvotering er den riktige måten å gjøre det på, sa sosialdemo­kraten Elisabeth Kaiser fra Gera i delstaten Thüringen.

For Christian Hirte, Angela Merkels partifelle fra Bad Salzungen i Thüringen, er imidlertid ikke i tvil:

– En kvoteordni­ng vil bare føre til at den arme Ossi (slangord for folk fra det gamle Øst-Tyskland) vil føle seg helt overbevist om sin egen offerrolle. Skal vi ha en liknende kvote for fotballspi­llerne

 ??  ?? DDR ble grunnlagt 7. oktober 1949, få dager etter opprettels­en av VestTyskla­nd. Staten ble grunnlagt på territorie­t som siden krigsneder­laget i mai 1945 hadde vært okkupert av Sovjetunio­nen. Den sovjetisks­tyrte delen av Berlin ble gjort til hovedstad i den nyopprette­de staten.DDR var fra opprettels­en og frem til staten brøt sammen et kommunisti­sk diktatur, styrt av partiet Sozialisti­sche Einheitspa­rtei Deutschlan­ds (SED). Partiet selv kalte landet «en sosialisti­sk stat for arbeidere og bønder», og en fredsstat.9. november 1989 ble Berlinmure­n åpnet. 18. november fikk landet en ny regjering, ledet av Hans Modrow. Dette var en samlingsre­gjering som satt frem til den ble avløst av DDRs første og eneste demokratis­k valgte regjering etter valget 18. mars1990.20. september 1990 stemte DDRs Volkskamme­r og den vesttyske Forbundsda­gen ja til gjenforeni­ngsavtalen. 3. oktober 1990 trådte avtalen i kraft, og Tyskland var dermed på nytt samlet.DRESDEN: Folk fra Dresden og andre byer og steder i det gamle Øst-Tyskland glimrer med sitt fravær i det tyske samfun
DDR ble grunnlagt 7. oktober 1949, få dager etter opprettels­en av VestTyskla­nd. Staten ble grunnlagt på territorie­t som siden krigsneder­laget i mai 1945 hadde vært okkupert av Sovjetunio­nen. Den sovjetisks­tyrte delen av Berlin ble gjort til hovedstad i den nyopprette­de staten.DDR var fra opprettels­en og frem til staten brøt sammen et kommunisti­sk diktatur, styrt av partiet Sozialisti­sche Einheitspa­rtei Deutschlan­ds (SED). Partiet selv kalte landet «en sosialisti­sk stat for arbeidere og bønder», og en fredsstat.9. november 1989 ble Berlinmure­n åpnet. 18. november fikk landet en ny regjering, ledet av Hans Modrow. Dette var en samlingsre­gjering som satt frem til den ble avløst av DDRs første og eneste demokratis­k valgte regjering etter valget 18. mars1990.20. september 1990 stemte DDRs Volkskamme­r og den vesttyske Forbundsda­gen ja til gjenforeni­ngsavtalen. 3. oktober 1990 trådte avtalen i kraft, og Tyskland var dermed på nytt samlet.DRESDEN: Folk fra Dresden og andre byer og steder i det gamle Øst-Tyskland glimrer med sitt fravær i det tyske samfun

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway