Bergens Tidende

En tragisk kjærlighet­shistorie

-

Massenets opera som intimt, psykologis­k kammerspil­l.

Det er en flott åpning, dette, en åpning der regissøren Antony McDonald med diskrete midler frigjør handlingen fra Goethes småby og 1700-tallsprobl­ematikken og flytter den fremover, frem til Massenets egen samtid, og inn i et borgerlig hjem – der vi møter Fogeden og han datter Charlotte som etter morens død har hatt ansvaret for å passe på sine mange, små søsken.

ETTER HVERT DUKKER så den unge, melankolsk­e Werther opp. Han blir rammet av lynet, kommer til å elske Charlotte, men hun er lovet bort til Albert, en noe eldre forretning­smann. Og dermed er konflikten presentert, handlingen går i gang og drives ubønnhørli­g fremover mot den tragiske slutningen: Charlotte blir gift med Albert; Werther fantaserer om å begå selvmord; Charlotte innser at hun elsker ham; hun oppsøker ham – men kommer for sent, han har skutt seg med en av Alberts pistoler og er døende.

Massenets har lagt operaens to første akter utendørs, først i en hage og så foran byens kirke. I McDonalds overbevise­nde tolkning er vi derimot allerede fra starten innendørs, i denne versjonen er fortelling­en fremstilt som et intimt, psykologis­k kammerspil­l der alt handler om de vekslende følelsene mellom Charlotte og Werther – fra deres aller første møte frem til den siste, ulykksalig­e avskjeden.

En tolkning som denne setter veldig press på operaens to hovedfigur­er.

Men med litauiske Edgaras Montvidas og skotske Catriona Morison har forestilli­ngen to unge, veldig imponerend­e sangere som uten besvær løser alle Massenets vokale utfordring­er og samtidig er i stand til å gi figurene en overbevise­nde fysisk, scenisk fremstilli­ng.

MONTVIDAS FREMSTILLE­R MED brennende intensitet hvordan Werther utvikler seg fra svermerisk ung mann til dødspreget tragisk helt. Han synger partiet sitt med flott lyrisk tenorstemm­e og er i stand til å sette voldsomt, dramatisk, nesten wagnersk, trykk på i høyden når det blir krevd. Morison er en myk, kjærlig Charlotte, en rolle hun synger med mørk, varm mezzostemm­e som passer perfekt til figurens store, følelsesme­ssige utbrudd.

Montvidas og Morison blir støttet av et veldig godt ensemble der det er fine prestasjon­er i alle roller. Finsk-amerikansk­e Tim Mix gir Charlottes mann, Albert, verdighet og soliditet. Hanna Husáhr synger Sophie, Charlottes yngre, medfølende søster, mens Mischa Shelomians­ki er faren hennes, den litt distré Foged. Og som det muntre innslaget midt i den triste historien møter vi de to svirebrødr­ene Schmidt og Johan, morsomt fremstilt av Vladimir Dmitruk og Igor Gnidii.

Sangere fra Bergen Guttekor og Pikekor opptrer som Charlottes mindre søsken og fremfører med uskyldsren­e stemmer den innledende og avsluttend­e julesang. Og i orkestergr­aven sitter musikere fra BFO og gir, under ledelse av Frédéric Chaslin, en elegant, flytende tolkning av Massenets dynamiske orkestersa­ts – med en altsaksofo­n som ekstra krydder i klangen.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? KONFLIKTEN: Handlingen drives ubønnhørli­g fremover mot den tragiske slutningen, skriver vår anmelder, Peter Larsen. (Bildene er fra prøvene.)
FOTO: BÅRD BØE KONFLIKTEN: Handlingen drives ubønnhørli­g fremover mot den tragiske slutningen, skriver vår anmelder, Peter Larsen. (Bildene er fra prøvene.)
 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? INTERIØRET: Interiøret er som på 1800-tallet, inspirert av den danske maleren Vilhelm Hammershøi.
FOTO: BÅRD BØE INTERIØRET: Interiøret er som på 1800-tallet, inspirert av den danske maleren Vilhelm Hammershøi.
 ??  ?? PETER LARSEN
PETER LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway