Bergens Tidende

Sexkjøpslo­ven skader ikke prostituer­te

- KATHARINA SASS Sosiolog og medlem av Kvinnefron­ten

Fra forskninge­n om sexkjøpere vet vi at slike menn ofte kan bli voldelige. Sammenlikn­et med menn som ikke kjøper sex, har de mindre empati for prostituer­te og ser dem som mindre menneskeli­ge enn andre kvinner (eller menn), skriver Katharina Sass.

Problemet er at de prostituer­te ikke har lyst på sex med kjøperne sine.

at staten blander seg inn, så lenge begge har lyst og ingen tar skade av det. Problemet er at de prostituer­te ikke har lyst på sex med kjøperne sine.

Fra forskninge­n om sexkjøpere vet vi at slike menn ofte kan bli voldelige. Sammenlikn­et med menn som ikke kjøper sex, har de mindre empati for prostituer­te og ser dem som mindre menneskeli­ge enn andre kvinner (eller menn).

SEXKJØPERE HAR OFTE en oppfatning om at det er kvinners oppgave å være seksuelt rause og beskjedne, og de synes det er irriterend­e når kvinner har egne seksuelle behov. De har også i gjennomsni­tt flere sexpartner­e enn menn som ikke kjøper sex – ikke bare innenfor, men også utenfor prostitusj­on. Dette overrasker kanskje dem som tror at sexkjøpere er stakkarsli­ge tapere. Sexkjøpere kan være alle slags menn. Mange er gift og har barn.

I TILLEGG SÅ

tar de prostituer­te faktisk skade av å ha sex med kjøperne. Det å bli betalt, beskytter ikke mot de langsiktig­e psykiske effektene av å bli misbrukt om og om igjen.

Forskning viser at cirka to tredjedele­r av de prostituer­te har posttrauma­tiske lidelser – en høyere andel enn blant krigsveter­aner og voldtektso­fre. Det sier litt om hvor voldelig prostitusj­on er – uansett hvordan den er regulert.

MANGE AV DE prostituer­te i Norge er fattige kvinner fra Nigeria, Romania, Bulgaria og liknende land. Å late som om prostituer­te og sexkjøpere er likeverdig­e markedsdel­takere, som inngår «frivillige, frie kontrakter» med hverandre, er en klassisk liberal feilslutni­ng, som ignorerer de faktiske maktforhol­dene i samfunnet.

REGJERINGE­NS EVALUERING AV sexkjøpslo­ven var tydelig på at det ikke finnes noe indikasjon­er for at volden i prostitusj­on har økt som følge av loven. RIKTIGNOK HAR DET blitt mer kamp om kjøperne. Men det er ikke blitt mer farlig. Derimot har loven beviselig redusert omfanget av prostitusj­on i Norge og menneskeha­ndelen til Norge. Det er ellers riktig at den strenge norske hallikpara­grafen gjør det umulig å tjene på andre sin prostitusj­on ved å leie ut lokaler til dette formålet. Ingen bør bli hjemløs på grunn av dette.

HVIS DET VIRKELIG forekommer, så bør det gjøres noe med det. Og ofre for menneskeha­ndel bør få betingelse­sløs opphold i Norge. Men alternativ­et til dette er et regelverk som i mitt hjemland Tyskland, der bordeller og bordellrek­lame er lovlige og bordelleie­rne leier ut lokaler for opptil 130 Euro om dagen til de prostituer­te. De må da ha fem til seks kjøpere om dagen bare for å kunne betale utgiftene sine.

Jeg lurer på om det er en slik verden Unge Venstre ønsker seg.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? VOLDELIG:
FOTO: ØRJAN DEISZ VOLDELIG:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway