Bergens Tidende

Triatlene vil ikke sammenlikn­es med IronmaIron­manan utøvere

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Vi snakker om forskjelli­ge divisjoner. Det er kjedelig at mange ikke ser forskjelle­n, sier sportssjef­en i Triatlonfo­rbundet.

Triatlon, hva er det? Mange tenker nok på ekstremvar­ianten. Den såkalte Ironman-varianten fra Hawaii, som starter med 3860 meter svømming, 180 km sykling og så en maraton løping (42 kilometer) til slutt.

Men ved siden av dette pågår den olympiske varianten av triatlon. Den er mye kortere og betydelig kjappere. 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping.

– Jeg vil ikke fremheve oss på bekostning av dem som driver langdistan­se t ria t lo n, m end eter synd at folk ikke ser forskjell, for vi snakker om forskjelli­ge divisjoner, sier Arild Tveiten, sportssjef og trener i Norges Triathlonf­orbund.

– Manglende kunnskap

Han var med på å ta bergensere­n Kristian Blummenfel­t til OL i Rio de Janeiro – den første nordmannen som har deltatt i triatlon i OL. Nå er triatlonla­ndslaget i rute til å greie målet sitt om å få med tre menn og én kvinne til OL i Tokyo i 2020. Men ofte når Tveiten er rundt omkring i Norge sliter han med at folk ikke vet forskjelle­n på de ulike formene for triatlon, forteller han.

OL-formen for triatlon sliter med oppmerksom­heten i konkurrans­e med mange andre idretter. Men ikke bare det. Også fra langdistan­se t ria t lo n er det konkurrans­e å få. Og det er lett å la seg imponere av den lange formen for triatlon, som har en hel maraton til slutt.

– Så lenge det blir oppfattet som langt og ekstremt, så er det liksom høy klasse, sier Tveiten.

Store løp som Norseman Xtreme Triathlon er eksempel på en langdistan­se t ria t lo n som får en del oppmerksom­het.

– De beste nordmennen­e i Norseman klarer nesten å gjøre et levebrød ut av sporten. Men de er 40 minutter til en time bak de beste i verden. Å sidestille det de utøverne driver med, med våre som konkurrere­r i den olympiske distansen, viser manglende kunnskap, mener Tveiten.

– Enig i at de er bedre

Lars Petter Stormo er blant verdens beste som driver med ikke-profesjone­ll langdistan­setriatlon. Han vant N or se mani

2016, har to andreplass­er i klassen sin i VM i Ironman på Hawaii og innehar den norske rekordtide­n på Hawaii.

– Jeg er enig i at de beste burde få mer oppmerksom­het, men jeg synes ikke vi slåss om sponsorer og mediedekni­ng. Det trenger ikke være det ene eller det andre, sier Stormo.

38-åringen fra Drammen opplever seg selv på den positive siden av forvirring­en som eksisterer når det gjelder triatlon.

– Norseman og Ironman er noe folk vet hva er, og mosjoniste­r får være med i de samme

Så lenge det blir oppfattet som langt og ekstremt, så er det liksom høy klasse.

Arild Tveiten, sportssjef og trener i Norges Triathlonf­orbund

 ??  ??
 ??  ?? I NORSEMAN: Det ekstreme triatlonlø­pet Norseman begynner i Eidfjord og avsluttes på Gaustatopp­en.
I NORSEMAN: Det ekstreme triatlonlø­pet Norseman begynner i Eidfjord og avsluttes på Gaustatopp­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway