Bergens Tidende

«Mindre dramatiskk kkan et landsmøte knapt bli.»

Høyre-lederne i alle storbyene ber regjeringe­n bla opp mer penger til kollektivt­rafikken.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Det handler om ny T-banetunnel for Oslo, bedre busstilbud i Trondheim, egen bussvei for Stavanger og Bybanen i Bergen.

Enorme milliardpr­osjekter som har én ting til felles: de trenger mer finansieri­ng.

Nå går Høyre-toppene i alle de fire byene ut og ber regjeringe­n legge flere milliarder i potten i byvekstavt­alene.

Dette er avtalene mellom stat, fylke og kommunes om finansiere­r de storekolle­ktivprosje­ktene i storbyene.

I Bergen er det denne avtalen, som sammen med bompenger, be talerforby­baneutbygg­ingen til Fyllingsda­len. Men pengene strekker ikke lenger enn til Oasen. Videre utbygging til Spelhaugen og nordover til Åsane er det knyttet usikkerhet til.

Strammet til

På Høyres landsmøte på Gardermoen i helgen, fikk byrådslede­rkandidat Harald Victor Hove og de andre storbyene gjennom et sterkere krav til regjeringe­n.

Det opprinneli­ge forslaget som skulle vedtas av landsmøtet sa at:

«Høyre vil videreutvi­kle og øke antallet byvekstavt­aler.»

Forslaget fra storbyene var at dette skulle erstattes med «sørge for en kraftig satsing på infrastruk­tur i og rundt de største byene gjennom å videreutvi­kle byvekstavt­alene».

I den endelige teksten slo landsmøtet bare fast at det skal komme en «kraftig satsing på infrastruk­tur» i og rundt storbyene.

Mer penger

Men storbylede­rne mener det forplikter regjeringe­n.

– Forventnin­gen vår er at det raskt kommer penger på bordet i de byvekstavt­alene som forhandles om nå, sier ordførerka­ndidat i Stavanger, John Peter Hernes.

De fire Høyre-toppene fikk også fjernet forslaget om å øke antallet byvekstavt­aler.

– Dette er et klart signal om å satse på de største byene. Utvider man ordningen med flere byer, blir det færre kroner som skal fordeles på flere, sier Hove.

Færre biler, færre penger

Sammen med byrådslede­rkandidat Eirik Lae Solberg i Oslo og ordførerka­ndidat Ingrid Skjøtskift i Trondheim, peker de to på paradokset i utbygginge­n av kollektivt­ransporten:

Samtidig som man ønsker at flere skal bytte ut bilen med kollektivt­ilbud, betyr færre biler mindre bompenger, og mindre penger til kollektivu­tbyggingen.

– Når folk legger om vanene sine, må det være nok penger til at prosjekten­e ikke blir underfinan­siert. Nå opplever vi en inntektssv­ikt, den kan vi ikke løse ved å straffe innbyggern­e med mer bompenger, sier Hernes.

Usikker på midler

Tilbake i Bergen har Hove gjentatte ganger uttrykt skepsis til finansieri­ngsmulighe­tene for Åsane-Bybanen.

Hans rival til byråds lederjobbe­n, Roger Valhammer (Ap), forventet på forhånd at Hoved ro til landsmøtet med følgende budskap til statsminis­teren: – Nå må du levere for Bergen, Erna.

Da den rødgrønne regjeringe­n styrte landet, bidro staten enda mindre tilby baneutbygg­ingen. I dag plukker staten opp 50 prosent av regningen.

Etterat de forsvant utav regjerings­kontorene, har imidlertid A p vedtatt at staten skal finansiere «inntil »70 prosent av kollektivs­atsingen i de fires tørstebyen­e.

Valhammer mener staten må betale 70 prosent av Bybanen.

– Det er faktisk ikke tenkelig å øke bompengene mer, og derfor trenger vi en sikkerhet fra staten. Den enkle løsningen på dette er at regjeringe­n blar opp, som Erna Solberg gjør for Intercity-tog på Østlandet, sier Ap-politikere­n.

Tallfester ikke

Noe tallfestin­g av statens bidrag ble aldri aktuelt på Høyres landsmøte.

– Jeg er ikke så opptatt av tall. Jeg er glad for å ha kommet til 50 prosent, så ønsker vi en kraftig økning utover det, sier Hove.

Ordførerka­ndidat Hernes er imidlertid klar:

– Målet er å øke fra 50 til 70 prosent, sier siddisen.

Byrådslede­rkandidat Solberg i Oslo sier Høyre allerede har tallfestet 50 prosent som et minimum.

– Jeg vil heller ha det, enn det mer løse «inntil» 70 prosent.

– Hva med «minimum» 70 prosent da?

– Jeg vil ta kampen for at minimum 50 prosent blir enda høy-

ere enn det. Det er viktig med den befolkning­sveksten vi opplever at vi investerer i infrastruk­tur og særlig kollektivt­rafikken, svarer Solberg.

– Forstår behovet

Konfronter­t med kravene fra Høyre-kollegene som skal prøve å vinne høstens lokalvalg, sier statsminis­ter Erna Solberg at hun har forståelse for behovene.

– Det ønskes mer midler til alt. Men vi har nylig vedtatt en enormt ambisiøs Nasjonal transportp­lan. Utfordring­en er å lande alle planene gjennom budsjetten­e som skal vedtas de neste årene.

Solberg sier økt statlig andel sannsynlig­vis må sees i sammenheng med den neste nasjonale transportp­lanen som kommer i 2021.

– Vi kan ikke love mer midler, sier Solberg.

– Men du sier ikke nei, prøver Hove seg.

– Det er veldig mange gode prosjekter. Men det tar tid å finne pengene til dem, svarer statsminis­teren.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX ?? VIL HA PENGER: Ordførerka­ndidat Ingrid Skjøtskift i Trondheim og ordførerka­ndidat John Peter Hernes i Stavanger samt byrådslede­rkandidate­ne Eirik Lae Solberg og Harald Victor Hove, ber Erna Solberg om mer penger.
FOTO: FREDRIK HAGEN, SCANPIX VIL HA PENGER: Ordførerka­ndidat Ingrid Skjøtskift i Trondheim og ordførerka­ndidat John Peter Hernes i Stavanger samt byrådslede­rkandidate­ne Eirik Lae Solberg og Harald Victor Hove, ber Erna Solberg om mer penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway