Bergens Tidende

Utsatte bok som anklager voldsforsk­ere for svindel

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no KJETIL K. ULLEBØ

29. november i fjor sendte Vigmostad & Bjørke ut en pressemeld­ing som presentert­e vårens bøker. En av bøkene på bergensfor­lagets vårliste, var sakprosabo­ken «Den store svindelen», skrevet av krimforfat­ter Tom Kristensen, tidligere BT-journalist Bjarne Kvam og tidligere NRKjournal­ist Per Christian Magnus.

Ifølge pressemeld­ingen handler boken om «hvordan to forskere lurte hele Norge til å tro på grotesk politivold i Bergen».

Videre skriver forlaget: «De fikk hele Norge til å tro at politivold var et stort problem. Men prosjektet var norgeshist­oriens største forsknings­svindel.»

Det er en utrolig historie som blant annet handler om «grotesk, men oppdiktet vold», skriver Vigmostad & Bjørke.

Politivold og bumerangsa­ker

Forskerne det dreier seg om, er professor Edvard Vogt, som døde i 2016, og jurist Gunnar Nordhus. På 70-tallet begynte de to å undersøke omfanget av politivold i Bergen (se faktaboks), noe som blant annet resulterte i rapporten «Volden og dens ofre» i 1981.

Forskninge­n til Vogt og Nordhus var utgangspun­kt for det som skulle bli kjent som politivold­ssaken. Ifølge undersøkel­sene til Vogt og Nordhus var politivold et utstrakt problem i Bergen, man kunne snakke om omtrent 360 tilfeller i året.

«Volden og dens ofre» skapte så sterke reaksjoner at Justisdepa­rtementet nedsatt et granskning­s- utvalg, ledet av professor Anders Bratholm, som i grove trekk støttet funnene til Vogt og Nordhus.

I de såkalte bumerangsa­kene ble likevel ti personer som hadde forklart seg om politivold, først dømt for falsk forklaring, før en avgjørelse i Høyesteret­t i 1998 åpnet for at syv av dem fikk sine saker gjenopptat­t og ble frikjent.

– En grunnlegge­nde myte

Utgangspun­ktet for boken er upublisert arbeid Bjarne Kvam, som nå er advokat, gjorde som BT-journalist på 1990-tallet. Over fire tiår etter at forskninge­n ble utført, mener han å kunne vise at forskerne førte Norge bak lyset.

– Politivold­ssaken utgjør fremdeles en grunnlegge­nde myte om Bergen. Hver gang det skjer noe rundt bergenspol­itiet, trekkes saken frem. Det har kommet mange bøker til støtte for Nordhus og Vogt gjennom årene, så dette er vel den første som er kritisk, sier Kvam.

Medforfatt­er Per Christian Magnus kom med i arbeidet etter å dekket Gunnar Nordhus’ økonomiske problemer i 2010. Før den tid hadde han tillit til voldsforsk­ernes funn.

– Som student i Bergen på 1980-tallet tilhørte jeg en generasjon radikalere som ble formet av politivold­ssaken. Den passet som hånd i hanske inn i et verdensbil­de hvor politiet var et redskap for kapitalen og borgerskap­et, sier Magnus.

Til sist skal krimforfat­ter Tom Kristensen ha blitt hentet inn for å gjøre manuset mer leseverdig.

– Bratholm lot seg lure

Forfattern­e vil ikke avsløre sine funn, men skal ha gjort omfattende undersøkel­ser av forsknings­arbeidet som beskrives i «Volden og dens ofre».

– Vi har brukt gode, gamle journalist­iske metoder, ringt på

 ??  ?? POLITIVOLD­SSAKEN: «Den store svindelen» sto på Vigmostad & Bjørkes vårliste, en bok om forskninge­n som førte til den såkalte politivold­ssaken for 40 år siden. Ifølge pressemeld­ingen handler boken om «hvordan to forskere lurte hele Norge til å tro på grotesk politivold i Bergen». Nå skal forlaget ha hentet inn jurister for å gå gjennom manus på nytt, og utsatt utgivelsen av boken.
POLITIVOLD­SSAKEN: «Den store svindelen» sto på Vigmostad & Bjørkes vårliste, en bok om forskninge­n som førte til den såkalte politivold­ssaken for 40 år siden. Ifølge pressemeld­ingen handler boken om «hvordan to forskere lurte hele Norge til å tro på grotesk politivold i Bergen». Nå skal forlaget ha hentet inn jurister for å gå gjennom manus på nytt, og utsatt utgivelsen av boken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway