Bergens Tidende

Et mer høyrete Høyre

Høyres landsmøte kunne tatt en ny retning i flere saker, men det konservati­ve instinktet vant.

-

DEBATTEN OM bloggeren Sophie Elises tatoverte hårfeste var kanskje det som skulle til for at Høyre nå vil forby reklame for kosmetiske inngrep. Unge Høyre fikk også gjennomsla­g for at også de under 16 skal få p-piller gratis, til tross for protester om at så unge mennesker ikke har lov til å ha sex.

Foruten denne lille snopeposen av saker som Unge Høyre kan ha med seg i valgkampen, er ingenting nytt med Høyre. Det er også hele poenget. Partiet skal være konservati­vt, trygt og gjenkjenne­lig. Strategien er å ta over Aps rolle som det stabile og ansvarlige styringspa­rtiet. Velgerne skal vite akkurat hvor de har Høyre.

DA ENDRER man ikke politikken for moro skyld. Høyre er de slake svingenes parti. Alle muligheter for skikkelige krumspring ble stemt ned i helgen.

På forhånd var det en viss uro om hvorvidt en setning om at Høyre sier nei til aktiv dødshjelp skulle strykes fra prinsippro­grammet. Det ville åpne for en debatt på neste landsmøte.

Men nei. Nå er trolig debatten om aktiv dødshjelp lagt død for de neste ti årene.

I spørsmålet om fødselsper­misjon har Høyre vinglet mye. Fedrekvote­n ble først redusert, for at familiene skulle ha størst mulig valgfrihet. Så ble den økt, og til slutt har regjeringe­n nå innført tredeling av foreldrepe­rmisjonen.

Nå har partiet igjen landet på et mer klassisk høyrestand­punkt. Med stort flertall vedtok Høyre nå at det «på sikt» skal være opp til foreldrene å fordele permisjons­tiden. Tilbake til opprinnels­en og familiens valgfrihet. Dette får neppe praktiske konsekvens­er med det første. Regjeringe­n kan ikke tukle med foreldrepe­rmisjonen nok en gang.

ET FORSLAG OM AT kommunene bør innføre skolemat, mot foreldrebe­taling, kunne bli til et brudd med Høyres syn på at skolen er til for læring og at ansvaret for fôring av barn ligger hos foreldrene. Men også det ble nedstemt så det sang.

Når partileder Erna Solberg kaller landsmøtet Norges viktigste politiske verksted, er det ikke fordi det blir produsert så mange nye varer der. Det er filing og sliping på kjent politikk, og noen nye modeller av det gamle.

Om noe er nytt, så må det være at partiet fremstår mer utpreget konservati­vt. Mindre dramatisk kan et landsmøte knapt bli.

 ?? FRØY GUDBRANDSE­N
froy.gudbrandse­n@bt.no ??
FRØY GUDBRANDSE­N froy.gudbrandse­n@bt.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway