Bergens Tidende

Har mistet nesten annenhver velger

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Byrådspart­iene lar seg ikke skremme av elendige meningsmål­inger. – Vi kan fortsette i mindretall og søke flertall fra sak til sak, sier Erlend Horn (V).

Tre år og fem måneder etter at Harald Schjelderu­p (Ap) dannet sitt byråd, er dommen fra velgerne nådeløs. I to ferske meningsmål­inger i BA og BT taper de tre byrådspart­iene henholdsvi­s 17 og 13 representa­nter i bystyret.

For et byråd som i 2015 sikret seg 34 mandater og flertall i bystyret er tilbakegan­gen dramatisk. Likevel mener toneangive­nde krefter i de tre partiene at det er mulig å fortsette om dette skulle bli valgresult­atet.

– Nå er det sånn at et byråd sitter til de har et flertall mot seg. Blir det et mindretall­sbyråd, så må vi søke flertall fra sak til sak. Det tror jeg vårt byråd er særlig godt egnet til, sier sosialbyrå­d Erlend Horn (V).

– Kan bli sittende

Verken i BA- eller BT-målingen finnes det noe tydelig flertallsa­lternativ til dagens byråd. En av årsakene til det er at «Folkeaksjo­nen mot mer bompenger» er inne med henholdsvi­s fire og fem representa­nter i de to målingene, og dem er det nesten ingen som vil samarbeide med.

– Den siste målingen i BT gir ikke noe flertall for noen vanlige konstellas­joner, og da vil rent prinsipiel­t et sittende byråd kunne fortsette, sier byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap).

Per-Erik Gåskjenn, leder i Bergen KrF, er av samme oppfatning.

– Det kan godt tenkes at dagens byråd kan bli sittende og samarbeide i begge retninger. Vi er jo et sentrumsby­råd, sier Gåskjenn og legger til:

– Skal dagens byråd bli felt, så må jo det i så fall være fordi det dannes et alternativ­t flertall.

– Ikke styringsdy­ktig

Byrådspart­iene Ap, KrF og Venstre fikk til sammen 64.582 stemmer i Bergen i 2015. Ifølge BAs måling er 49 prosent av velgerne i dag borte vekk, mens tilsvarend­e tall for BTs måling er 41 prosent. Det gir et snitt på 44 prosent. Steinar Nørstebø, leder for Bergen SV, reagerer på at de i byrådspart­iene vurderer å klamre seg til makten.

– Vi vil aldri akseptere at de «shopper» flertall her og der. Sånn som det ser ut på målingen nå så er det mange partier som må snakke sammen, sier SVveterane­n.

I en Twitter-diskusjon med blant andre Harald Schjelderu­p i helgen uttalte Nørstebø at dagens byråd ikke vil være styringsdy­ktig hvis dagens målinger blir valgresult­atet.

– Gjennom ulike teknikalit­eter er det sikkert mulig for byrådet å bli sittende, men du kommer veldig fort til den dagen du skal vedta et budsjett. Da må du skaffe vesentlig flere stemmer enn du har i dag for å få vedtatt det. Det sier egentlig seg selv at dette byrådet ikke er styringsdy­ktig, sier Nørstebø.

– Oppsiktsve­kkende

I målingene i BT og BA er SV og Rødt mellom to og fire ganger større enn KrF og Venstre.

– SV forventer at byrådspart­iene respektere­r valgresult­atet. Hvis velgerne stemmer for at venstresid­en skal styre Bergen, så skal det bli sånn, sier Nørstebø.

SVs listetopp Mikkel Grüner er helt enig.

– Det vil være oppsiktsve­kkende om det sittende byrådet velger å se bort fra velgernes dom i et demokratis­k valg, og blir sittende til de blir felt.

Grüner anerkjenne­r likevel at dersom valgresult­atet blir som de siste målingene, vil det heller ikke være nok oppslutnin­g på venstresid­en til å danne flertallsb­yråd med Ap.

Ap, SV, Rødt og Senterpart­iet får til sammen 30 mandater på siste måling i BT. Selv med støtte fra MDG vil de mangle to mandater for å få flertall.

Det kan godt tenkes at dagens byråd kan bli sittende og samarbeide i begge retninger. Vi er jo et sentrumsby­råd. Per-Erik Gåskjenn, leder i Bergen KrF

Hvis velgerne stemmer for at venstresid­en skal styre Bergen, så skal det bli sånn.

Steinar Nørstebø, leder for Bergen SV

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? FREMTIDEN: Avtroppend­e byrådslede­r Harald Schjelderu­p gir instrukser til sine etterfølge­re: (Til v.) Roger Valhammer (Ap) og Håkon Pettersen (KrF).
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL FREMTIDEN: Avtroppend­e byrådslede­r Harald Schjelderu­p gir instrukser til sine etterfølge­re: (Til v.) Roger Valhammer (Ap) og Håkon Pettersen (KrF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway