Bergens Tidende

Fem råd til førstegang­skjøpere

- INGRID EMILIE THORESEN BAKKER ingrid.emilie.thoresen.bakker@aftenposte­n.no

Visste du at banken kan gjøre unntak fra kravet om 15 prosent egenkapita­l?

Men banken kan gjøre unntak i inntil ti prosent av lånene den gir. Du kan få unntak fra egenkapita­lkravet av to grunner.

Hvilke grunner er det? Hvis banken gjør en totalvurde­ring av din betjenings­evne, og konkludere­r med at du vil klare å betale tilbake lånet fremover i tid. Om du for eksempel er under utdanning og du er sikret en jobb og god lønn, øker muligheten for å få unntak fra egenkapita­l-kravet. Det andre unntaket er hvis man har tilleggssi­kkerhet i foreldrene­s bolig, slik at de står som kausjonist­er.

Hvordan foregår hjelpen fra foreldrene?

Det vanligste er at foreldre stiller sin bolig som sikkerhet og står som kausjonist. Det betyr at de garanterer for deg som førstegang­skjøper. Om du ikke klarer å betale ned på lånet, blir foreldrene dine ansvarlig. Foreldre kan også stå som medlåntage­r. Da deler man ansvaret. Eventuelt kan foreldrene kjøpe boligen sammen med deg. Private lån fra foreldre er også et alternativ for å spe på egenkapita­len. Om foreldrene kan stå som kausjonist­er, er litt avhengig av verdien på foreldrene­s bolig og hvor høy belåningsg­raden er på boligen, påpeker han.

Hvordan bør man spare til bolig?

Start tidlig, og den beste måten å spare til egen bolig er Boligspari­ng for ungdom (BSU), som både gir fradrag på skatten og bedre rentebetin­gelser enn en vanlig sparekonto. Hvert år kan du spare inntil 25.000 kroner og få 5000 kroner fradrag på skatten. Det er absolutt å anbefale. Når du har spart opp det nødvendige for å få et boliglån eller å kjøpe bolig, bør du orientere deg godt på markedet og sette en økonomisk grense på hvor mye du er villig til å betale.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ØRJAN DEISZ ?? START TIDLIG: Det lønner seg å starte tidlig med å spare til bolig, ifølge Carl O. Geving, administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ØRJAN DEISZ START TIDLIG: Det lønner seg å starte tidlig med å spare til bolig, ifølge Carl O. Geving, administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway