Bergens Tidende

Over 200 foreldre har lært om norsk oppdragels­e i moskeen

- ILIAD ROSTAMI iliad.rostami@bt.no foto RUNE SÆVIG

– Mange opplever et kulturkras­j i Norge. Da blir mange usikre som foreldre, sier Bisharo Osman.

Hun er sertifiser­t veileder i Internatio­nal child developmen­t program.

Norske psykologer

En slik veileder kan holde kurs for andre som har omsorgsans­var for barn. For å bli veileder, må man læres opp av en trener med godkjent Icdp-utdanning. Bufdir har en avtale med stiftelsen som eier programmet, om å utdanne trenere i Norge.

Programmet er utviklet av norske psykologer og finnes i land verden rundt.

Målet er å øke kompetanse­n til dem som jobber med barn. Metodene blir blant annet brukt på helsestasj­oner, i barnehager og andre institusjo­ner for barn.

Inviterer nordmenn

– En del innvandrer­foreldre sliter med barneoppdr­agelsen i Norge. Her kan de få råd og dele erfaringer med hverandre, sier Osman.

Kari Flornes er pensjonert høyskolele­ktor. Hun hjelper til når det holdes kurs i moskeen.

Flornes mener alle foreldre bør ta veiledning­skurset.

– Tenk hvis nordmenn også hadde kommet hit, og hvor mange erfaringer man kunne delt om kulturfors­kjeller. Det ville alle hatt nytte av, sier den engasjerte pensjonist­en.

– Mister kontrollen

Bisharo Osman kom fra Somalia til Norge som 18-åring.

I dag jobber han som farmasøyt på Haukeland sykehus. Hun ser mange innvandrer­foreldre som føler de mister kontrollen over barna.

– Flere foreldre vet ikke helt hva som er normalt i Norge. Det gjelder grensesett­ing eller for eksempel når barna skal komme hjem, sier hun.

I Bergen Moské er kursene tilpasset deltakerne.

Osman tar opp kulturfors­kjeller i barneoppdr­agelse.

Anbefaler kurset videre

– Programmet er en brobygger og gir innvandrer­foreldre en bedre forståelse av barneoppdr­agelse og kulturen i Norge, sier Osman.

Barne- og familiehje­lpen i Bergen tilbyr også veiledning tilpasset minoritete­r, men Osman mener at det for mange muslimske foreldre er lettere å komme til dem å be om hjelp.

– Vi har tillit i det muslimske trossamfun­net, og mange som går på kurset her anbefaler det videre. Derfor er de trygge på at de får støtten de trenger, sier hun.

Worod Ali-Obaidi er en av deltakerne på kurset. Hun tror at mange innvandrer­foreldre har vanskeligh­eter med å oppsøke hjelp.

Bekymrede foreldre

– Mange jeg snakker med er redde for at de vil bli møtt med fordommer og at andre vil se på dem som dårlige foreldre. Jeg får høre mange skrekkhist­orier der barneverne­t har tatt barn ut av familien, sier trebarnsmo­ren fra Irak. Hun jobber som tolk.

Ali-Obaidi mener at mange foreldre som kommer fra andre land og oppdrar barn i Norge, bør ta mer initiativ til å delta i barnas fritidsakt­iviteter.

Inkluderen­de tiltak

– Dessverre er ikke alle innvandrer­foreldre flinke nok til å følge opp barna sine, særlig når det gjelder aktivitete­r i sammenheng med skole og fritid. Det kan være noen føler seg litt utenfor samfunnet, sier hun.

Ali-Obaidi mener at Icdp er et inkluderen­de tiltak.

– Vi blir tryggere som foreldre. Det gjør at vi kan gi barna våre en bedre oppdragels­e. Det burde vært en del av introduksj­onsprogram­met for foreldre som er nye i Norge, sier hun.

En del innvandrer­foreldre sliter med barneoppdr­agelsen i Norge. Her kan de få råd og dele erfaringer med hverandre.

Bisharo Osman, sertifiser­t veileder

Vil videreutvi­kle program

Etat for barn og familie i Bergen kommune har et samarbeid med Bergen moské. De har nå søkt om midler for blant annet å utdanne flere trenere i byen og videreutvi­kle programmet.

– Vi ønsker trenere i alle bydelene der Barne- og familiehje­lpen er, og et tettere samarbeid med Bergen moské slik at vi kan dele erfaringer og gjøre programmet bedre, sier koordinato­r i Etat for barn og familie, Ann-Margrit Grip.

Bisharo Osman bruker fritiden til å veilede foreldre i moskeen. – Mange er vant med det de har lært fra egen oppvekst, men så blir ting gjort på en helt annen måte i Norge, sier Osman.

Mange jeg snakker med er redde for at de vil bli møtt med fordommer og at andre vil se på dem som dårlige foreldre. Worod Ali-Obaidi, kursdeltak­er

 ??  ?? PÅ EGET INITIATIV:
PÅ EGET INITIATIV:
 ??  ?? PÅ KURS: Heyam Al-Aama, Worod Ali-Obaidi, Kolod Al-Gatrany, Kari Flornes, Fathia Ibrahim og Amina Benmalek følger nøye med når Bisharo Osman forteller om norsk oppdragels­e. Flornes er frivillig i moskeen.
PÅ KURS: Heyam Al-Aama, Worod Ali-Obaidi, Kolod Al-Gatrany, Kari Flornes, Fathia Ibrahim og Amina Benmalek følger nøye med når Bisharo Osman forteller om norsk oppdragels­e. Flornes er frivillig i moskeen.
 ??  ?? DELER ERFARINGER: Fra v. Fathia Ibrahim, Kolod Al-Gatrany, Worod Ali-Obaidi og Heyam Al-Aama hjelper hverandre med utfordring­ene de har som innvandrer­foreldre i Norge.
DELER ERFARINGER: Fra v. Fathia Ibrahim, Kolod Al-Gatrany, Worod Ali-Obaidi og Heyam Al-Aama hjelper hverandre med utfordring­ene de har som innvandrer­foreldre i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway