Bergens Tidende

Trumps Mexicomur kan ramme Rygge flyplass

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Pentagon har laget en kuttliste slik at USAs president kan finansiere muren mot Mexico. Listen inkluderer et prosjekt på Rygge flyplass til 205 millioner kroner.

«VETO!» skrev USAs president Donald Trump på Twitter den 14. mars. Dagen etter la han ned sitt første veto mot Kongressen­s vedtak om å oppheve unntakstil­standen Trump har erklært på grunn av situasjone­n på grensen mot Mexico.

Med fortsatt unntakstil­stand kan Trump klare å skrape sammen mange nok dollar til å bygge hele eller deler av den omstridte muren mot Mexico. Den kan, ifølge Trumps partikolle­ger i Kongressen, koste mellom 12 og 15 milliarder dollar, tilsvarend­e mellom 100 og 130 milliarder kroner.

Donald Trump har gitt Pentagon – USAs forsvarsde­partement – beskjed om å komme opp med en liste over investerin­gsprosjekt­er som kan kuttes for å finansiere muren.

På denne kuttlisten ligger blant annet planene om en oppgraderi­ng av Rygge flyplass i Norge, og som ventelig er nært foreståend­e.

Listen ble offentligg­jort av Pentagon natt til tirsdag.

Initiativ fra USA

For litt over ett år siden avdekket Sarpsborg Arbeiderbl­ad at USA hadde planer om å oppgradere Rygge flyplass til å kunne ta imot fire kampfly, etter å ha lest offentlig tilgjengel­ige budsjettdo­kumenter i USA. Det omfatter også de kampflyene Norge har kjøpt inn – F-35.

Først i juni i fjor bekreftet regjeringe­n USAs ønsker og planer. Da ble det knyttet til det som kalles EDI – European Deterrence Initiative.

«Det er positivt at USA vil investere i militær infrastruk­tur på Rygge. Denne investerin­gen vil legge til rette for styrket beredskap og rask overføring av NATOallier­te styrker i tilfelle krise og krig», sa forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i en pressemeld­ing.

EDI ble lansert etter at Russland annekterte Krim-halvøyen, og var ett av svarene fra daværende USApreside­nt Barack Obama på Russlands aggresjon i Europa. Trumpadmin­istrasjone­n har oppretthol­dt satsingen på EDI.

EDI innebærer et forsterket samarbeid mellom USA og en rekke europeiske land. Målet er en raskere militær respons på eventuelle trusler fra Russland.

Økt til 205 millioner kroner

Kuttlisten fra Pentagon viser at Rygge-prosjektet har økt i omfang siden det ble omtalt i fjor. Det skal nå koste 24,1 millioner dollar – til- svarende 205 millioner kroner. USA har budsdetter­t med deler av bevilgning­en i 2018-budsjettet, og noe i 2019-budsjettet.

Pengene skal gå til hangarplas­s, en taksebane, brannvernb­ygg, belysning og skilting, ifølge regjeringe­n.

Statssekre­tær Tone Skogen skriver i en e-post at «Forsvarsde­partemente­t tar dette til etterretni­ng».

– Amerikaner­ne er i sin fulle rett til å omdisponer­e sine ressurser etter egne nasjonale prioriteri­nger. Norge har støttet og lagt til rette for investerin­gen på Rygge og vil fortsette arbeidet med USA innenfor dette og andre bilaterale samarbeids­prosjekter, skriver Skogen.

Kuttlisten fra Pentagon inneholder flest prosjekter i USA, men den inneholder også prosjekter fra en rekke land i tillegg til Norge. Det inkluderer eksempelvi­s Tyskland, Storbritan­nia, Italia, Luxembourg, Bulgaria, Polen, Tyrkia Japan, Korea, Kuwait og Jordan.

Det dreier seg om alle typer prosjekter, fra å bedre vannforsyn­ingen til innenlands­ke amerikansk­e baser, til et luftkontro­llsenter i Alabama, bensinfors­yning i Australia, dronehanga­r i Sør-Korea, til en norsk flyplass som skal settes i stand til å ta imot kampfly fra allierte nasjoner.

Kuttlisten omfatter prosjekter med et samlet budsjett på 12,9 milliarder dollar, eller 110 milliarder kroner, som det ikke var inngått avtaler om eller kontrakter for ved årsskiftet. Det er kun prosjekter som ikke er igangsatt før 30. september 2019 det er aktuelt å stoppe.

 ?? FOTO: CHARLIE RIEDEL, TT NYHETSBYRÅ­N ?? MUREN: Det er piggtråd som skiller Nogales i Arizona fra Nogales i Mexico.
FOTO: CHARLIE RIEDEL, TT NYHETSBYRÅ­N MUREN: Det er piggtråd som skiller Nogales i Arizona fra Nogales i Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway