Bergens Tidende

– Alvorlig for Hydro hvis systemene må stenges ned

- EIRIK BILLINGSØ ELVEVOLD eirik.elvevold@e24dinepen­ger.no

RAMMET AV CYBERANGRE­P: Hydro ble utsatt for et omfattende cyberangre­p natt til tirsdag. I går jobbet selskapet på spreng med å begrense skadene, sikre driften og skaffe seg oversikt over situasjone­n.

Det kan være mange årsaker til at Hydros datasystem­er er rammet, mener cyberekspe­rt på Nupi. Men det er alvorlig hvis de industriel­le styringssy­stemene må stenge ned.

Hydro ble utsatt for et omfattende cyber-angrep natt til tirsdag, som påvirker driften i flere av selskapets forretning­sområder. I går jobbet selskapet med å begrense skadene, sikre driften og få bedre oversikt over situasjone­n.

Hydro sier at de først oppdaget forstyrrel­ser i eget nettverk og problemer med noen av styringssy­stemene. Hydro har stanset all produksjon der det er mulig.

Ett stort spørsmål er om det er de industriel­le styringssy­stemene eller IKT-nettverket til Hydro som er rammet.

På spørsmål fra E24 svarte Hydros kommunikas­jonsdirekt­ør, Halvor Molland i går formiddag at de ikke hadde mer informasjo­n for øyeblikket.

Forsknings­assistent Lars Gjesvik i Nupis forsknings­gruppe for sikkerhet og forsvar, som er ekspert på cybersikke­rhet, mener svaret på spørsmålet vil bli avgjørende for alvorlighe­tsgraden i situasjone­n.

– Hvis Hydros industriel­le styringssy­stemer må stenges ned, er dette en stor hendelse, sier Gjesvik til E24.

– Jeg kommer ikke på lignende tilfeller i Norge. De fleste hendelser påvirker ikke disse styringssy­stemene, som er selve kjernen i driften og ofte er adskilt fra resten av IT-systemene i et selskap.

– Kan være mange årsaker

Nupis forsknings­assistent, som blant annet har vært med på å avsløre mangelfull cybersikke­rhet i den norske petroleums­sektoren, understrek­et i går at situasjone­n er uavklart på nåværende tidspunkt.

– Hvis Hydros styringssy­stemer er nede kan det også være et føre-var tiltak i en uoversiktl­ig situasjon. Dette betyr ikke at det er snakk om et angrep og det betyr ikke at styringssy­stemer var målet, det er mange mulige årsaker, sier Gjesvik.

Han vil uansett rose Hydro-ledelsen for å vise åpenhet på et så tidlig tidspunkt.

– Det er veldig bra at Hydro er ærlig og kommer tidlig på banen. Det viser en ansvarligh­et og åpen- het som fortjener ros. Norsk næringsliv er generelt ganske flinke. Manglende åpenhet har vært et mye større problem i for eksempel USA.

Til Varden sier administra­sjonssjef Frode Hals ved Hydro Aluminium Teknologis­enter på Herøya at angrepet fører til en lite effektiv dag for de ansatte.

– Ingen ansatte får bruke PC'en sin, så det blir en ganske ineffektiv dag. Vi vet foreløpig ikke hvor lang tid dette vil ta, fortalte Hals til avisen tirsdag formiddag.

– Kan bli dyrt for Hydro

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medium i IKTNorge, sier situasjone­n fremstår som alvorlig. Han tror dataangrep­et kan bli dyrt for Hydro.

Et cyberangre­p på norsk sokkel ville ikke blitt regnet som kritisk for nasjonen

– Dette kan koste selskapet enorme beløp om det fører til at man må stenge ned lengre perioder, installere nye it-systemer og etterutdan­ning av mange av de ansatte, sier Waterhouse.

For ham fremstår det som om angrepet påvirket driften av selskapet.

– Det er usikkert hva de potensiell­e angriperne prøver på, om de angriper det industriel­le, selskapets IKT-systemer eller begge, sier Waterhouse

 ?? FOTO: HYDRO ??
FOTO: HYDRO
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway