Bergens Tidende

Paris, Hongkong og Singapore er dyrest i verden

- FRODE KVAM, NTB utland@bt.no

by.

Paris, Hongkong og Singapore deler førsteplas­sen på en liste over verdens dyreste byer. Venezuelas hovedstad Caracas er billigst i verden, ifølge The Economist.

Singapore befester sin stilling som verdens dyreste by. Paris rykker opp en plass til samme nivå som Singapore, mens Hongkong rykker opp tre plasser. Dette er de tre dyreste byene i verden å bo i og å besøke, ifølge The Economists årlige undersøkel­se Economist Intelligen­ce Unit (EIU), som er gjengitt av blant annet BBC og Bloomberg.

133 byer

EIU sammenlign­er prisnivå i 133 byer verden rundt. Bare tre andre byer i Europa havner på topp-ti-listen: Zürich, Genève og København.

På topp-ti-listen, som egentlig består av elleve byer fordi Los Angeles og Tel Aviv deler tiendeplas­sen, gjør New York og Osaka store hopp oppover. Oslo var i fjor på femteplass, men er ikke å finne på årets topp-ti-liste.

Paris har vært blant verdens ti dyreste byer siden 2003 og er «ekstremt dyr» å bo i, forteller undersøkel­sens forfatter Roxana Slavcheva.

Store forskjelle­r

EIUs undersøkel­se har til hensikt å hjelpe bedrifter til å regne ut kostnader for ansatte som jobber og bor i utlandet, og for forretning­sreisende.

Undersøkel­sen er basert på sammenlign­ing av 400 ulike priser innen 160 produkter og tjenester, blant annet mat og drikke, leiekostna­der, transport, utdanning og underholdn­ing.

I Paris koster det 119 dollar (så vidt over 1000 kroner) for en kvinne å klippe håret. I Caracas koster det henne 1,77 dollar (15 kroner) å klippe håret.

Inflasjon, valutasvin­gninger og politisk uro er blant årsakene til noen av endringene på årets liste.

– Et økende antall steder er blitt billigere som følge av politisk og økonomisk turbulens, heter det i rapporten.

Asia-ulikheter

I Venezuela var inflasjone­n på nesten en million prosent i fjor. I landets hovedstad steg prisen på en kopp kaffe til det dobbelte på bare én uke i desember.

Syrias hovedstad Damaskus er verdens nest billigste by etter å ha blitt forbigått av Caracas.

– Som Damaskus og Caracas illustrere­r, er det et økende antall steder der det er blitt billigere som følge av påvirkning av politisk eller økonomisk uro, heter det i rapporten.

En rekke byer i Sør-Asia havner også på oversikten over steder der pengene rekker lengst for folk som kommer utenfra. Karachi i Pakistan, og Bangalore, Chennai og New Delhi i India, er blant de åtte billigste byene i verden. Disse byene illustrere­r også de økonomiske ulikhetene i Asia ved at de ligger i motsatt ende av listen fra Singapore, Hongkong og Osaka.

 ?? FOTO: EDGAR SU, NTB SSCANPIX ?? DYREST: Singapore befester sin stilling som verdens dyreste
FOTO: EDGAR SU, NTB SSCANPIX DYREST: Singapore befester sin stilling som verdens dyreste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway