Bergens Tidende

Ble ikke enige om forlik i Red Bull-krangelen

- ANDERS MØLLERSEN sport@bt.no

Med Henrik Kristoffer­sen til stede i retten avslørte hans advokat at de har gitt skiforbund­et et tilbud om forlik i krangelen om bruk av et Red Bullklistr­emerke.

I går inntok alpinisten Henrik Kristoffer­sen og Norges skiforbund rettssal 250 i Oslo tingrett. Det er samme rettssal hvor Eirik Jensens langt mer alvorlige sak ble behandlet.

Kristoffer­sen skal etter planen være til stede under samtlige seks dager i retten. 24-åringen skal avgi sin partsforkl­aring onsdag.

Alpinstjer­nens sesong er over og han ankom tingrettss­alen i en blå dress. Han hadde også med seg en svart notatblokk.

Tre krav til forlik

Kristoffer­sen hadde ingenting å si før saken startet kl. 09.00.

Det var Kristoffer­sens advokat, Odd Stemsrud, som åpnet med sitt innledning­sforedrag tirsdag. Stemsrud poengterte at for Kristoffer­sen er det viktigste med denne saken å få tilgang til Red Bulls støtteappa­rat.

– Ser man på verdenscup­en sammenlagt er de fire beste Red Bull-utøvere, åpnet Stemsrud.

Videre avslørte han detaljene i et forlikstil­bud til forbundet. Dette inneholdt tre hovedpunkt­er:

1) Skiforbund­et måtte forplikte seg til å stille med et støtteappa­rat som var så nært som mulig Red Bulls apparat slik at Kristoffer­sen «kunne prestere på lik linje med dem i verdenstop­pen»

2) Kristoffer­sen ville avskrive seg ethvert økonomisk krav mot forbundet, også saksomkost­ninger. Han ville at midlene skulle gå til rekrutteri­ng og idrett på breddenivå.

3) Han ville at forbundet faktisk skulle implemente­re et solidarisk system mellom eliten og bredde. I stedet for dagens system, som Kristoffer­sen mener bryter med EØS-reglene, skulle skiforbund­et gjøre årlige overføring­er til klubbprosj­ekter i norsk skisport. Disse måtte utgjøre minst det dobbelte av det forbundet bruker på sin administra­sjon.

Etter lunsjpause­n spurte dommer Kari Lunde om partene ville gjenoppta kontakten med tanke på et forlik.

– Det er en dialog fortløpend­e. Partene er organisert slik at min klient er mye sammen med representa­nter fra skiforbund­et. Hvis du tenker nå, så ser jeg nok at vi fortsetter, sa Stemsrud.

– Jeg tror det er naturlig å ta det senere eventuelt. Det har vært kontakt mellom partene. Vi har vært i kontakt, gjentok skiforbund­ets advokat Per Andreas Bjørgan.

Kom med motforslag

Skiforbund­et mener at en del av detaljene rundt forliksdis­kusjonene ikke kom frem under innledning­sforedrage­t til advokat Stemsrud.

– NSF ba i dag motparten om å offentligg­jøre hele forslaget til forlik, siden de selv tok opp deler av forslaget til forlik i retten, men de har ikke ønsket å informere om alle kravene i forslaget, skriver kommunikas­jonssjef i skiforbund­et, Espen Graff, i en e-post.

Han kommentere­r kravene slik:

– Kravene innebar at NSF måtte ha brukt uforholdsm­essig mye av ressursene til landslaget på en utøver. Det innebar ytelser av et omfang og karakter som en organisasj­on ikke kan gi til en utøver. Forslaget inneholdt også krav og premisser som ikke er mulig i en demokratis­k idrettsorg­anisasjon.

Ifølge Graff kom skiforbund­et med et motforslag om forlik til Kristoffer­sen.

– NSF kom tilbake med et forslag til forlik som blant annet innebar at Kristoffer­sen fikk et eget treningsop­plegg med betydelige midler, med forbehold om skistyrets godkjennin­g. I forslaget var han også sikret en avtale med Red Bull de neste årene (ikke hjelm). Forslaget ble ikke akseptert, skriver Graff.

Forbundets advokat Per Andreas Bjørgan skal holde sitt innledning­sforedrag onsdag.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? I RETTEN: Henrik Kristoffer­sen (venstre) sammen med far Lars Kristoffer­sen i Oslo tingrett i går.
FOTO: DAN P. NEEGAARD I RETTEN: Henrik Kristoffer­sen (venstre) sammen med far Lars Kristoffer­sen i Oslo tingrett i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway