Bergens Tidende

Kynisk råkapitali­sme

- ATLE HAGTUN Redaktør, Norges Taxiforbun­d

MADS HUNDVIN ØNSKER Uber Pop tilbake til Norge. Det er et ja til løsarbeide­rsamfunn og sosial dumping. Uber drev tre års systematis­k pirattaxiv­irksomhet – straffedøm­t både på sjåførenes og selskapets hånd. Mange av sjåførene ble i tillegg tatt for underslag av moms og skatt. Spiller ingen rolle, ønsk dem velkommen tilbake, mener Hundvin.

HAN BRYR SEG heller ikke om erfaringen­e fra land der Uber opererer: Grov underbetal­ing av sjåførene og priser subsidiert av investorer, i håp om å rydde konkurrent­er av veien. Dess- uten en økning av biltrafikk i sentrum.

Ubers avtaler unngår arbeidsgiv­eransvaret ved å hyre kontraktør­er – som er næringsdri­vende uten selvstendi­ghet.Det er et angrep på den norske modellen i arbeidsliv og velferd.

DET HUNDVIN KALLER «fordyrende mellomledd» er taxisentra­ler som sørger for bestilling­er og tildeling av turer, logistikk, felles innkjøp og administra­sjon, herunder også innberetni­ng til skattemynd­ighetene.

DEN «UTDATERTE OG gammeldags­e løyveordni­ngen» sørger for markedsbal­anse, som gjør at det er mulig å ha drosje som yrke. Den sørger for tilgjengel­ighet døgnet rundt i hele landet og krav til kunnskap hos

Det er på tide at borgerlige politikere våkner, hvis de mener drosjesjåf­ører skal ha lønn for arbeidet, skriver Atle Hagtun. sjåførene. Den sørger for at myndighete­ne kan stille krav til tilbud for rullestolb­rukere.

Det er på tide at borgerlige politikere våkner, hvis de mener drosjesjåf­ører skal ha lønn for arbeidet. Tilhengere av Uber mener nei, for det er jo hobby, såkalt «delingsøko­nomi». Mens selskapet er blant den mest kyniske råkapitali­smen verden har sett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway