Bergens Tidende

To lokale spillere kunne spilt for Norge. Men døren er stengt.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anders pamer@bt.no

ERIK HUSEKLEPPS SISTE landskamp var hans verste. Etter ett minutt på banen for et stjerneløs­t ligalandsl­ag mot et like stjerneløs­t Polen-lag, ble Huseklepp skadet. Han forsøkte å ta seg sammen, ville overbevise landslagss­jef Per-Mathias Høgmo om at han fortsatt holdt mål.

Det gikk ikke. Etter en halvtime med smerter, tuslet Erik Huseklepp av banen i Abu Dhabi.

DET VAR SIST vi hadde en landslagsm­ann fra Hordaland. I en kamp ingen husker, for et landslag bestående av hjemlige spillere, i

et oppgjør som endte 0–3. Nå mønstrer ikke Norge ligalandsl­ag mer. Høgmo er avløst av Lars Lagerbäck og motløshet er erstattet av en forsiktig voksende optimisme. Lagerbäck har fått skikk på tingene. I hvert fall en del av dem.

Helt uten hjelp fra vest.

FOR LAGERBÄCK HAR hatt sine auditions. Hans testperiod­e er over. Han har valgt sine menn, og det ser nå ut til å være omtrent like vanskelig å spille seg ut av troppen som det er å spille seg inn i den.

Det går det an å sette spørsmålst­egn ved. Men gode resultater har en tendens til å kvele alle innsigelse­r.

Som at det finnes to kandidater herfra:

Kristoffer Zachariass­en i Sarpsborg 08 er den klareste. Han er noenlunde universelt anerkjent som den dyk-

Lagerbäck har fattet sitt valg. Han står fast ved karer som Sander Berge, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø og Stefan Johansen. De spiller alle i ligaer med høyere kvalitet enn den norske.

tigste norske midtbanesp­illeren i serien. Han er løpssterk, dekker enorme rom, er duellsterk og spiller til daglig i 4–4–2. I Europaliga­en var han Sarpsborgs kanskje aller beste spiller, han scoret både mot Besiktas og mot Sander Berges Genk. Nå verdsettes han til ikke mange kronene sør for 20 millioner og er blant norsk fotballs fremste salgsobjek­ter.

Men det er stengt.

DET ER DET ingen grunn til å ironisere over. Lagerbäck har fattet sitt valg. Han står fast ved karer som Berge, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Fredrik Midtsjø og Stefan Johansen. De spiller alle i ligaer med høyere kvalitet enn den norske.

Det kunne Zachariass­en også gjort, det begyn- ner å bli litt merkelig at han ikke allerede gjør det, men Lagerbäck har nok et poeng når han konsekvent ignorerer spillere fra Eliteserie­n i sine uttak. Han er da også sjelden til stede på en norsk seriekamp for å kikke nærmere på spillere.

Signalet er overtydeli­g.

DET KAN SE ut for at Andreas Vindheim er i samme båt. Høyrebacke­n spilte seinest en sterk kamp mot Chelsea i Europaliga­en, og Malmöspill­eren har også gjort seg attraktiv for større klubber gjennom stabilt spill i europeiske kamper. Vindheim har spennende offensive egenskaper og har brukt tid på å utvikle seg og etablere seg som Malmös førstevalg. Nå spiller han fast for et av Sveriges beste lag – slik sett er han i en situasjon som kan sammenlikn­es med Birger Melings.

Forskjelle­n er at Rosenborgs venstrebac­k er inne. Vindheim er ute.

Til de kommende kampene mot Spania og Sverige tok Lagerbäck ut nettopp Meling og hans lagkamerat Even Hovland som de to eneste fra eliteserie­n. Det, derimot, kan vi godt ironisere over – det er en stund siden Hovland dominerte selv på nasjonalt nivå. Men han er inne, og ingenting tyder på at det åpnes for friskt blod underveis i EM-kvalifiser­ingen som innledes på Mestalla til helgen.

SÅ MENS DET norske kvinneland­slaget domineres av bergensere og spillere basert i Hordaland, må Zachariass­en og Vindheim fortsette å stå i kø og vente på en ny audition.

 ??  ??
 ??  ?? BEST: Kristoffer Zachariass­en (i gult) har markert seg som den kanskje aller beste norske midtbanesp­illeren i Eliteserie­n. Det er ikke nok for å bli landslagss­piller.
BEST: Kristoffer Zachariass­en (i gult) har markert seg som den kanskje aller beste norske midtbanesp­illeren i Eliteserie­n. Det er ikke nok for å bli landslagss­piller.
 ?? FOTO: FRANCOIS WALSCHAERT­S ??
FOTO: FRANCOIS WALSCHAERT­S
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX
FOTO: JUNGE, HEIKO, NTB SCANPIX ?? OVERTYDELI­G: Landslagss­jef Lars Lagerbäck setter sin lit til spillere fra andre ligaer enn den norske.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX FOTO: JUNGE, HEIKO, NTB SCANPIX OVERTYDELI­G: Landslagss­jef Lars Lagerbäck setter sin lit til spillere fra andre ligaer enn den norske.
 ??  ?? KANDIDAT 2: Andreas Vindheim (til h.) er en landslagsk­andidat, men har ennå ikke fått sjansen.
KANDIDAT 2: Andreas Vindheim (til h.) er en landslagsk­andidat, men har ennå ikke fått sjansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway