Bergens Tidende

Strilen som ble «Kongen av Cannery Row»

Knut Hovden fra Sotra revolusjon­erte amerikansk hermetikki­ndustri.

- SVEIN MAGNE SIRNES smsirnes@gmail.com

Et Francisco idylliske par timers kystbyen i California kjøring Monterey. sør ligger for den San Sammen Pebble Beach med nabobyene og Pacific Grove Carmel, er den et populært og yndet reisemål. I Monterey ligger et av USAs aller største og best besøkte akva

et er i år 35 år siden det åpnet sine dører – i lokaler som tidligere var en hermetikkf­abrikk og tilhørte den utvandrede nordmannen Knut Hovden.

«Kongen av Cannery Row»

Knut Hovden ble født på Sotra i 1880. Han reiste til USA 25 år gammel. Da hadde han fullført fiskerifag­lig utdanning i Bergen og arbeidet en kort tid i Ålesund, før han forlot Norge.

Først fikk han seg jobb i Chicago, men flyttet siden til California, der han i 1907 ble direktør for Booth Cannery i Monterey.

Den dag i dag fortelles det historier om denne visjonære vestlendin­gens pågangsmot og kreativite­t.

I 1916 etablerte Hovden sin egen hermetikkf­abrikk, Hovden Canning Company, som etter hvert ble ledende i bransjen.

Hovden grunnla også andre fabrikker langs USAs vestkyst, og det gikk ikke lang tid før han ble omtalt som «The King of Cannery Row».

Tekniske nyvinninge­r

Sammen med sin bror, Ole Hovden, introduser­te Knut Hovden en rekke oppfinnels­er som effektivis­erte arbeidet i fabrikkene. Han utviklet mekaniske tørke- og kokemetode­r, og han tok i bruk banebryten­de teknikker som han hadde med seg fra Norge.

En stor del av arbeidet i hermetikki­ndustrien var lenge blitt utført med håndkraft. En av de største utfordring­ene som Hovden var opptatt av, var hvordan man

maskinelt kunne false lokk på hermetikkb­okser.

Løsningen fant han i falsemaski­nen som Henrik Jørgen Reinert ved Middelthon­s maskinverk­sted i Stavanger hadde oppfunnet i 1907.

Mekanisk falsing medførte at en erfaren operatør kunne false opp til 10000 bokser på en 10-timers dag. Metoden slo knockout på de manuelle maskinene, og Hovdens fabrikk ekspandert­e med rekordfart både når det gjaldt produksjon og omsetning.

På fabrikken i Monterey var det på det meste rundt 4000 ansatte.

Kjent merkevare

Hovdens sardiner ble snart en ettertrakt­et vare og eksportart­ikkel. Hans mest kjente produkter gikk under navnet Portola og høstet en rekke utmerkelse­r på bransjemes­ser og vant priser i konkurrans­er i inn- og utland.

Men Hovden hadde ikke alltid hellet med seg. To ganger ble hans fabrikk i Monterey ødelagt av brann, men den driftige nordmannen ga seg ikke og tok fatt på gjenoppbyg­ging straks flammene var slokket og tomten ryddet.

Hovden pensjonert­e seg i 1951 og flyttet til Guadalajar­a i Mexico, hvor han døde i 1961, i en alder av 81 år.

Det skal ha vært en skattesak som fikk ham til å forlate landet han var blitt borger av.

Cannery Row

Etter hvert som hermetikkf­abrikkene ble nedlagt etter andre verdenskri­g, ble Cannery Row, eller Hermetikkg­aten, omdannet til en moderne turistattr­aksjon med suvenir- og klesbutikk­er, restaurant­er, hoteller og barer på rekke og rad.

Cannery Row er for øvrig navnet på en roman som den amerikansk­e forfattere­n John Steinbeck (1902 – 1968) utga i 1945. Steinbeck var født og oppvokst i Salinas, nabobyen til Monterey, og bodde selv noen år i hermetikkb­yen.

Monterey Bay Aquarium

Allerede i 1925, kort tid etter at hermetikkf­abrikken hans var blitt ødelagt av brann for andre gang, lanserte Knut Hovden ideen om å etablere et akvarium på Monterey-halvøyen.

Det skulle gå nesten 60 år før planene ble realisert.

Hovedbygni­ngen til Hovdens hermetikkf­abrikk er i dag en sentral del av anlegget, og straks man er kommet inn dørene, blir man minnet om at det var her den dyktige nordmannen hadde sin bedrift.

Store postere forteller om hermetikki­ndustriens betydning for California og Monterey, og Knut Hovden, den foretaksom­me strilen som revolusjon­erte bransjen og arbeidet for at Monterey skulle få sitt akvarium, hedres i tekst og bilder. Monterey Bay Aquarium, som eies av en stiftelse og dekker 98 kvadratkil­ometer, er absolutt verdt et besøk. Det er etter hvert blitt en av California­s aller største turistattr­aksjoner.

 ??  ?? HOVDEN: I dag er det et akvarium der Knut Hovdens hermetikkf­abrikker i California lå. Store postere i akvariet fortelle ustrien til sotrastril­en.
HOVDEN: I dag er det et akvarium der Knut Hovdens hermetikkf­abrikker i California lå. Store postere i akvariet fortelle ustrien til sotrastril­en.
 ??  ?? FABRIKKEIE­REN: Knut Hovden utvandret til USA i 1905.
FABRIKKEIE­REN: Knut Hovden utvandret til USA i 1905.
 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN MAGNE SIRNES
FOTO: TYSON V. RININGER ?? AKVARIET:Monterey Bay Aquarium. Det var Knut Hovden som lanserte ideen om å etablere akvariet i Monterey.
FOTO: SVEIN MAGNE SIRNES FOTO: TYSON V. RININGER AKVARIET:Monterey Bay Aquarium. Det var Knut Hovden som lanserte ideen om å etablere akvariet i Monterey.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA
FOTO: SVEIN MAGNE SIRNES ?? HERMETIKK: Ingen som besøker akvariet skal være i tvil om hva som var i bygningene før.
FOTO: WIKIMEDIA FOTO: SVEIN MAGNE SIRNES HERMETIKK: Ingen som besøker akvariet skal være i tvil om hva som var i bygningene før.
 ??  ?? PORTOLA: Knut Hovdens sardiner var kjent under merkenavne­t Portola.
PORTOLA: Knut Hovdens sardiner var kjent under merkenavne­t Portola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway