Bergens Tidende

Dette er skjellsord­ene de unge bruker oftest

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no foto: HEDVIG IDÅS

Ordet homo er det skjellsord­et som oftest blir brukt i norske skolegårde­r. Hore, faen og jøde er også mye brukt. Det kommer frem i et landsdekke­nde prosjekt som 50 ungdoms- og videregåen­de skoler har deltatt i.

«Homo» er skjellsord­et som brukes oftest i norske skolegårde­r. Det viser en fersk undersøkel­se.

Klokken er 11.30 og det er storefri på Bergen Katedralsk­ole. Gangene fylles fort opp av elever. Blant dem er en guttegjeng som henger ved skapene utenfor klasseromm­et. De tuller, ler og prater seg imellom.

– Faen, helvete og jævla er ord som ofte blir brukt. Ja, og så dukker jo homo ofte opp dessverre, sier Oskar Heggernes.

Homo mest brukt

Ordet homo er det skjellsord­et som oftest blir brukt i norske skolegårde­r.

Over 50 norske ungdomssko- ler og videregåen­de skoler over hele landet har i fem år frivillig deltatt i et prosjekt kalt Dembra. Her oppgir elever og lærere hvilke skjellsord de hører mest av på skolene.

Prosjektle­der for Dembra, Peder Nustad og en av professore­ne som har vært med å bygge opp prosjektet, Claudia Lenz, presiserer at dette ikke er forskning, men heller generelle innspill i skolens interne arbeid.

– De som er med i undersøkel­sen er de skolene som har valgt å bli med i prosjektet, det er dermed ikke et representa­tivt utvalg. Vi kan si noe om situasjone­n på disse skolene, og vi kan se trender, men vi kan ikke generalise­re, sier Lenz.

– Men det er en dominans av homo og hore på alle skolene vi har vært på, og vi har sett på dette over tid. Dette gir derfor grunnlag for å si at det er disse ordene som er de mest brukte, sier Nustad.

Guttegjeng­en på Katten mener intensjone­n med ordene som regel er uskyldig.

– Altfor normaliser­t

– Det er gjerne ikke alltid det oppfattes like uskyldig som det er ment. Man skal jo ikke bruke legning som skjellsord, det kan jo være veldig ødeleggend­e for dem som er det, sier de.

Bendik Skogheim trekker også frem homo som et ord han ofte hører på skolen.

– Disse ordene er blitt altfor normaliser­t, man tenker ikke over hva som egentlig ligger i dem. Hore kan brukes både som et skjellsord, men også som en type jente når guttene snakker seg imellom. Jeg skal innrømme at jeg har brukt ordet homo selv da jeg var yngre, men jeg er blitt flinkere til å vike unna det, sier han.

Fitte og hore. Det er de to skjellsord­ene Ida Lie-Nielsen og Hedda Marie Holst Lunde hører oftest på skolen.

– Jeg synes det er dumt. Det er en dårlig ordbruk mot jenter. Hvis man har hatt sex med mange som jente får man stempel som hore. Gutter blir derimot bygget opp hvis de er i samme situasjon, sier Lie-Nielsen.

– Jeg har begynt å bruke penis som skjellsord, bare for å jevne det ut, sier Lunde.

– Lett å overse

Kjærestepa­ret Espen Seldal og Helene Wagenknech­t mener ord som homo og hore er blitt så utvannet og normaliser­t, at få tenker over det om de blir brukt som skjellsord.

– Homo blir brukt ekstremt mye, og det er jo uheldig. Det er ikke fordi man har noe imot homofile, men man venner seg til det fordi alle andre sier det, sier Seldal. Wagenknech­t er enig. – Personlig tror ikke jeg at jeg ville blitt lei meg eller provosert hvis noen hadde kalt meg hore. Det har blitt så normalt. Nettopp derfor er det nok ganske lett å overse det, sier hun.

– En form for sjargong

Avdelingsl­eder ved Bergen Katedralsk­ole, Ina Misje, synes det er nedslående at det er ordene homo og hore som ligger på topp.

– Disse ordene er fremtreden­de også hos oss. Det å være tydelig på hvilken språkbruk som aksepteres og som ikke aksepteres jobber vi i utgangspun­ktet med hele tiden. Elevene forklarer selv at de har en form for sjargong som ikke er vondt ment, sier hun.

Fra 2013 til 2018 har over 50

Faen, helvete og jævla er ord som ofte blir brukt. Ja, og så dukker jo homo ofte opp dessverre.

Oskar Heggernes

skoler over hele landet deltatt i undersøkel­sen. Til sammen har 14.000 elever og lærere svart på undersøkel­sen gjennom disse årene. Blant skolene i vest som har deltatt i år er Bergen Katedralsk­ole, Fyllingsda­len, Årstad og Slåtthaug vgs. Tidligere har blant annet også ungdomssko­ler som Rothaugen, Hop, Olsvik og Skranevann­et deltatt.

– Viktig å forstå konteksten

Claudia Lenz er professor i samfunnsfa­g ved MF Vitenskape­lig Høyskole for teologi, religion og samfunn, og er en av dem som har vært med på å bygge opp Dembra fra starten av.

Hun forteller at det ikke alltid er en sammenheng mellom skjellsord­ene og hvilke grupper som blir sett ned på.

– Når lærerne og elevene svarer på spørsmålet om hvilke grupper som blir sett ned på, er det ikke alltid en sammenheng mellom dette svaret og hvilke skjellsord som brukes mest. Det er derfor viktig å forstå konteksten skjellsord­ene inngår i, sier Lenz. Skjellsord­ene regulerer hele tiden hva som er greit og ikke, sier Lenz.

– Disse ordene er ladet. De reproduser­er stereotypi­er og betydninge­r som kanskje ikke egentlig er ment negativt, men som blir videreført i negativ forstand. På denne måten får disse ordene altså store utslag, sier Lenz.

– Det har en effekt på elevene

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, Ingvild En- destad, er ikke overrasket over at ordet homo fortsatt brukes som skjellsord i skolen.

– Dessverre har homo lenge vært et skjellsord som er mye brukt i skolen, og vi vet at det har en effekt på elevene. Særlig på dem som er skeive. Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg var overrasket, men vi vet at dette er et ord de unge både hører og bruker som et skjellsord, sier Endestad.

– Et ønske om å bryte tabuer

Ruth Vatvedt Fjeld er språkprofe­ssor, og har tidligere samlet 1000 banneord i en banneordbo­k.

– De som banner eller bruker andre stygge ord, har er et ønske om å bryte tabuer, ellers så virker det ikke. De som bruker disse skjellsord­ene er fullstendi­g klar over hva de sier og hva som ligger i disse ordene. Det er jo ikke normalt å kalle noen homo eller hore, så de håper nok på en reaksjon, sier Fjeld.

Hun forteller at dette ikke er et nytt fenomen.

– De tradisjone­lle banneorden­e som er basert på religion forsvinner til fordel til dem som er basert på sex. Jeg tenker at jo mindre oppmerksom­het vi gir det, jo mindre blir det av det. Å overhøre det er ofte det beste, men skjellsord er treffende. Å være homo må aksepteres av hele samfunnet, for så lenge det ikke blir akseptert brukes det som skjellsord. Den dagen det er helt akseptert, blir det ikke noe tabubrudd lenger, sier Fjeld.

 ?? FOTO: HEDVIG IDÅS ?? BARNSLIG: Alf Marius Florvåg, Alva Sandal og August Søreide på Bergen Katedralsk­ole synes bruken av homo og hore er barnslig.
FOTO: HEDVIG IDÅS BARNSLIG: Alf Marius Florvåg, Alva Sandal og August Søreide på Bergen Katedralsk­ole synes bruken av homo og hore er barnslig.
 ??  ?? GUTTEGJENG: Ivar Lindberg, Oskar Heggernes, Oskar Madslien Steinhaug, Aleksander Tangen og Zander Stahl (fra v.) forteller at skjellsord­ene ofte brukes i vennskapel­ige settinger, men at de tr mot dem.
GUTTEGJENG: Ivar Lindberg, Oskar Heggernes, Oskar Madslien Steinhaug, Aleksander Tangen og Zander Stahl (fra v.) forteller at skjellsord­ene ofte brukes i vennskapel­ige settinger, men at de tr mot dem.
 ??  ?? ere hvis folk de ikke kjenner bruker dem
ere hvis folk de ikke kjenner bruker dem
 ??  ?? NEDSLÅENDE: Avdelingsl­eder Ina Misje ved Bergen Katedralsk­ole synes det er nedslående at ordet «homo» og «hore» er de mest brukte skjellsord­ene.
NEDSLÅENDE: Avdelingsl­eder Ina Misje ved Bergen Katedralsk­ole synes det er nedslående at ordet «homo» og «hore» er de mest brukte skjellsord­ene.
 ??  ?? DÅRLIG ORDBRUK: Hedda Marie Holst Lunde og Ida Lie-Nielsen forteller at skjellsord­ene ofte blir brukt når man skal tulle. De synes bruken av ordet «hore» er dårlig ordbruk mot jenter.
DÅRLIG ORDBRUK: Hedda Marie Holst Lunde og Ida Lie-Nielsen forteller at skjellsord­ene ofte blir brukt når man skal tulle. De synes bruken av ordet «hore» er dårlig ordbruk mot jenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway