Bergens Tidende

Nytt toalett kan gi millioninn­sparing

- CHRISTIAN SØRGJERD cs@aftenposte­n.no

NYVINNING:

Et nyutviklet toalett kan gi eldre et mer verdig baderomsbe­søk, og det kan spare det offentlige for millioner i byggekostn­ader fordi bad kan gjøres mindre.

Ideen er forbausend­e enkel. Hva hvis toalettset­et rett og slett gjøres dreibart i 360 grader?

Da blir det lettere å komme ut av rullestole­n og over på toalettet, og det kan bli mulig å vaske hen- der før man tar på rullestole­n.

– Det nye toalettet har vært drømmen, og det var målet vårt allerede for et tiår siden.

Det forteller Roy El Sayed, direktør og den ene av to grunnlegge­re i vestlandsb­edriften Bano. De leverer rundt 10.000 baderom årlig, hovedsakel­ig myntet på eldre og funksjonsh­emmede.

Et privat-offentlig samarbeid med Oslo kommune og NTNU har tatt prosjektet fra idéstadiet til nesten ferdig produkt. Neste år starter produksjon­en i en nybygget fabrikk på Sandane.

På andre siden av landet sitter Jonny Nersveen og Jan Tore Lind- skog. De to har kjent hverandre siden studiedage­ne.

Lindskog jobber med universell utforming i det kommunale foretaket Omsorgsbyg­g i Oslo, som blant annet har ansvar for hovedstade­ns sykehjem. Nersveen er forsknings­ansvarlig for Norsk forsknings­laboratori­um for universell utforming, som ligger under NTNU Gjøvik.

– Dette er en tanke jeg som forsker har jobbet med i mange år. Så laget de en løsning som er så enkel og genial at vi nesten måpte, forteller Nersveen.

Over en øl diskuterte de to hva som kunne gjøres for å få baderom på institusjo­ner mindre plasskreve­nde – og dermed billigere å bygge – uten at funksjonal­iteten ble dårligere.

– Vi ønsket først å undersøke hva som allerede fantes av løsninger i andre land, men det var lite, sier Lindskog.

Svaret ble etter hvert en innovasjon­skonkurran­se, støttet av Husbanken. I stedet for å beskrive løsninger de ønsket seg, beskrev Oslo kommune bare hvilke behov de hadde.

– Det startet med et ønske om arealeffek­tivitet. Det vi har fått er i tillegg bedre hygiene og mindre belastning både for beboere og de ansatte, sier Nersveen. Løsningen er enkel, og den er norsk.

Fant svareti Sverige

På Sandane hadde Bano jobbet langs dette sporet i mange år allerede. Tidligere, i samarbeid med Helse Bergen, har de utviklet et toalett som kan heves og senkes.

– Dette toalettet førte til at eldre som tidligere trengte hjelp under toalettbes­øk, ikke lenger hadde behov for det, forklarer El Sayed.

De var likevel ikke i mål. Banos industride­signer holder til i Stockholm. Der hadde tre studenter ved Kungliga Tekniska Högskolan lansert ideen om et dreibart toalett, og designeren plukket det opp. Men det ligger flere år med testing bak, hvor både form, funksjon, vekstbelas­tning og hygiene er vurdert.

– Innovasjon­skonkurran­sen ga oss motivasjon­en til å satse for fullt, sier El Sayed.

Testet ut i full skala

– Å gå på do er ikke en behagelig situasjon, det er intimt og privat. Det vi stoppet ved da vi satt i juryen, var at her hadde noen laget et system der utstyret blir tilpasset deg og ikke omvendt, sier Nersveen.

Nå kan det dessuten bli enklere for ansatte som skal bistå, som kan svinge setet rundt for å tørke. Men også et annet problem blir løst: Man unngår å spre smitte rundt i boligen via rullestolh­jul.

Kan gi to m2 mindre bad

I omsorgsbol­iger, på eldrehjem og andre institusjo­ner er bad i dag store. Det skal være plass til rullestol på begge sider av toalettet- Kravet er 90 cm.

– Store avstander på badet er med på å ødelegge muligheten til å være selvhjulpe­n, sier direktør Roy El Sayed i Bano.

Men én stor hindring gjenstår: Skal løsningen rulles ut som noe annet enn testforsøk, må offentlige regelverk for bad endres.

Tidligere produserte Bano mange av produktene sine ved utenlandsk­e fabrikker. Nå produseres nesten alt hjemme på Sandane. – Det handlet om å sikre kvaliteten på det vi leverer, forklarer direktør Roy Elsayed (nummer to fra venstre).

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: BANO AS ?? Det dreibare toalettet skal gjøre det enklere å komme seg opp og ned fra toalettet. Brukerne kan også lettere benytte seg av vasken på egen hånd, og det vil bli lettere for den som skal bistå med tørking.
ILLUSTRASJ­ON: BANO AS Det dreibare toalettet skal gjøre det enklere å komme seg opp og ned fra toalettet. Brukerne kan også lettere benytte seg av vasken på egen hånd, og det vil bli lettere for den som skal bistå med tørking.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? – KVALITET:
FOTO: ARNFINN MAUREN – KVALITET:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway