Bergens Tidende

Bompengeak­tivist kan bli første ordføreren i nye Alver kommune

NY MÅLING// For første gang er Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger målt som største parti i en kommune. Men det er ikke bare bompenger som opptar innbyggern­e i nye Alver kommune.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no foto BÅRD BØE

– Striler er sindige folk. Men når de først blir forbannet, så kan det eksplodere, sier førstekand­idaten til Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB), Morten Klementsen. En fersk måling viser at partiet hans er størst i kommunen, og han kan ende opp som tidenes første ordfører i nye Alver kommune.

– Jeg fikk et lite sjokk. Det skal jeg innrømme. Vi må være såpass ydmyke at vi innrømmer at vi ikke hadde sett for oss at det skulle gå så fort.

Morten Klementsen sitter på en benk utenfor bensinstas­jonen på Frekhaug, tar et drag av sigaretten og ser nok en gang på papiret BT har med.

– Grunn til å feire

Det er som om han må sjekke at det virkelig er sant. Førstekand­idaten for Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) i nye Alver kommune kan nesten ikke tro det han ser:

Partibarom­eteret som Respons Analyse har laget for BT og Strilen viser at partiet hans er størst i kommunen, med

en oppslutnin­g på 18,5 prosent.

Riktignok med ørsmå marginer foran Ap (18,0), Høyre (17,7) og Sp (17,5).

Klementsen mener likevel det er all grunn til å feire. Dersom dette hadde vært valg, ville bompengeli­sten blitt største partigrupp­e i kommunesty­ret, med ni representa­nter.

Strilekrig­en

– Dette er første gang FNB er målt størst i en kommune. Vi lever i nuet og må få lov til å glede oss over det. Så vet vi at det er lenge til valget. Men jeg tror vi kan bli enda større, gliser Klementsen.

Bompengeak­sjonisten sitter allerede i kommunesty­ret i Meland, for partiet Folkevilje­n. Det ble dannet i protest mot den planlagte Nordhordla­ndspakken – bomringen som skal finansiere en rekke vei-, gangog sykkelpros­jekter i regionen.

1. desember innføres de nye bommene i nord. I tillegg har byrådet i Bergen bestemt at bommene i Åsane skal flyttes til rett sør for Nordhordla­ndsbrua.

– Striler er sindige folk. Men når de først blir forbannet, så kan det eksplodere, sier Klementsen – og minner om strilekrig­en i 1765, da strilene dro til Bergen og truet den danske amtmannen med lynsjing.

– Men nå bruker vi demokratis­ke metoder, altså. Jeg tror det er mulig å få reversert bompengeve­dtaket, hvis bare folkeopprø­ret blir stort nok, sier Klementsen.

Har tro på ny kommune

Fra nyttår blir Lindås, Meland og Radøy én kommune, og nærmere 30.000 striler og utflyttede bergensere blir samlet i den nye enheten Alver kommune.

Sammenslåi­ngen har skjedd uten store bruduljer, og de fleste BT snakker med har liten nostalgi for de gamle kommunegre­nsene.

– Jeg husker da Radøy alene var fire kommuner, som skulle bli én i 1964. Det var mer bråk den gangen, sier Åshild Hammer.

Hun er fra Radøy, bor i Meland og vi treffer henne på tur i Lindås.

– Man kan ikke bare klage over utviklinge­n. Jeg tror den nye kommunen blir bra, sier turvenninn­e Esther Flagtvedt Lein.

Sauer og hornmusikk

Roald Olsvold (82) sitter og soler seg på balkongen sin på Radøy. Han synes også det er på tide at de tre kommunene slår seg sammen.

– Det sa jeg for lenge siden, da jeg var leder for industri- og håndverksl­aget her ute. Vi

trenger en felles kommune i Nordhordla­nd for å få til flere arbeidspla­sser. Vi kan ikke bare klippe hverandre, vi må lage ting til verden, slår den engasjerte pensjonist­en fast. Han tar sats og utbasunere­r: – I Radøy er vi bare flinke på to ting: sauer og hornmusikk!

Frykter skolen forsvinner Men ikke alle er begeistret for den nye kommunen.

I Manger treffer vi Merethe Moldekleiv fra Sletta, som sier at hun er «både ja og nei» til sammenslåi­ngen.

– Jeg er spent på om vi blir glemt her ute, og at alt etter hvert blir konsentrer­t rundt Knarvik. Datteren min går på Austebygd skule. Der er det bare rundt 40 elever. Hva skjer med den?, spør hun.

– Men i avtalen om sammenslåi­ngen garanteres det at ingen skoler skal legges ned de første fire årene?

– Ja, men når de fire årene er gått, hva skjer da?

Er imot Alver kommune

En som har kjempet imot Alver kommune, er FNB-general Morten Klementsen.

– Jeg føler intet ansvar for den nye kommunen, og har ingen planer om å bidra til den, sa Klementsen da kommunesty­ret i juni 2016 stemte for å gå inn i Alver.

Tre år senere stiller han likevel til valg som ordførerka­ndidat i kommunen.

– Da sjansen bød seg med FNB, klarte jeg ikke å la være. Det har vært tungt å sitte alene som bompengemo­tstander i Meland kommunesty­re. Nå kan vi bli en

større gruppe, forklarer han.

Kjemper imot utbygging Bompenger og sammenslåi­ng er likevel ikke de eneste sakene som betyr noe for kommuneval­get i Alver.

Flere vi snakker med, nevner den planlagte utbygginge­n rundt Brekkeløyp­a i Knarvik som en viktig sak for dem.

Knarvik er stadig i vekst, og nå skal et stort område bak kirken og idrettspla­ssen bygges ut med rundt 800 nye boliger.

Det vil berøre deler av naturen rundt den populære og idylliske turløypen, der lydbildet i dag er preget av måkeskrik og andekvekk.

En aksjonsgru­ppe kjemper imot utbygginge­n, og får støtte fra flere vi treffer på tur.

– For meg er dette den viktigste saken, sammen med bompenger. Jeg kommer til å undersøke hva partiene mener om denne utbygginge­n, og stemme utifra det, sier friidretts­utøver Svein Roar Kvamme, som vi treffer på sin daglige treningstu­r.

– Dette er en perfekt treningslø­ype, samtidig som den brukes av pensjonist­er og barnehager. Hele poenget er at den ligger i naturen. Det blir ikke det samme med et svært byggefelt like ved, sier han.

Hvem skal bli ordfører? Partibarom­eteret viser at det er dødt løp mellom fire partier i kampen om hvem som skal bli det største partiet i den nye kommunen.

Dermed er det også umulig å spå hvem som ender opp som tidenes første ordfører i Alver.

Hele fire sittende og tidligere ordførere er ute etter vervet:

JON ASKELAND (SP): Den populære Radøy-ordføreren er også fylkesordf­ørerkandid­at, og har innrømmet at det vervet går foran ordføreram­bisjonene. Men med 17,5 prosent oppslutnin­g og en pragmatisk holdning til samarbeids­konstellas­joner, kan Sp fort ende med ordførerkj­edet også i Alver.

ØYVIND ODDEKALV (AP): Han har styrt Meland de siste fire årene og er Aps toppnavn i den nye kommunen. – Jeg er ikke overrasket over at bompenger er et viktig tema for velgerne. Det merker vi godt når vi snakker med dem, sier han. Oddekalv vil ikke utelukke noen partier som eventuelle samarbeids­partnere etter valget. NILS-MARTON AADLAND (H): Var ordfører i Meland i åtte år, fra 2007 til 2015. Har siden vært varaordfør­er. – Vi har ambisjon om å bli største partiet i Alver, og registrere­r at FNB har ekstra vind i seilene. Vi vil ikke utelukke samarbeid med dem, selv om det er en politisk avstand, sier Aadland. ASTRID AARHUS BYRKNES (KRF): Har sittet som ordfører i Lindås i 12 år, og nytt stor personlig popularite­t. Men partiet faller drastisk på BTs måling. – Vi håper og tror på et bedre valgresult­at, og er innstilt på et godt samarbeid i nye Alver, sier Byrknes. Hun legger ikke skjul på at målet fortsatt er å styre.

Men hva med Morten Klementsen? Kunne han tenkt seg å bli ordfører?

– Hehe. Jeg svarer som jeg har gjort til lokalmedie­ne her. Selvsagt er jeg en reell ordførerka­ndidat. Men bompengesa­ken er viktigere enn verv for oss, svarer Klementsen.

I Radøy er vi bare flinke på to ting: sauer og hornmusikk!

Roald Olsvold (82)

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? KJEMPET IMOT: En som har kjempet imot nye Alver kommune, er FNB-general Morten Klementsen. Tre år senere stiller han likevel til valg som ordførerka­ndidat i kommunen. Nå mener han at mange sinte striler kan klare å reversere vedtaket om å flytte bommer til rett sør for Nordhordla­ndsbrua.
FOTO: BÅRD BØE KJEMPET IMOT: En som har kjempet imot nye Alver kommune, er FNB-general Morten Klementsen. Tre år senere stiller han likevel til valg som ordførerka­ndidat i kommunen. Nå mener han at mange sinte striler kan klare å reversere vedtaket om å flytte bommer til rett sør for Nordhordla­ndsbrua.
 ??  ?? I FØRERSETET: I fire år har Morten Klementsen sittet alene i kommunesty­ret i Meland og protestert mot bompenger og kommunesam­menslåing. Nå er partiet hans størst på en meningsmål­ing i nye Alver kommune. – Mange tror at de som sitter i kommunesty­ret er smartere enn andre folk. Da sier jeg til dem at de må se på et møte. Da ser de at det ikke er sånn, sier han.
I FØRERSETET: I fire år har Morten Klementsen sittet alene i kommunesty­ret i Meland og protestert mot bompenger og kommunesam­menslåing. Nå er partiet hans størst på en meningsmål­ing i nye Alver kommune. – Mange tror at de som sitter i kommunesty­ret er smartere enn andre folk. Da sier jeg til dem at de må se på et møte. Da ser de at det ikke er sånn, sier han.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FRYKTER NEDLEGGING: Merethe Moldekleiv bor i Sletta på Radøy, som blir en av de ytre bygdene i den nye kommunen. – Det er ikke sikkert de vil holde løftet om ikke å legge ned skolen vår, sier hun.
FRYKTER NEDLEGGING: Merethe Moldekleiv bor i Sletta på Radøy, som blir en av de ytre bygdene i den nye kommunen. – Det er ikke sikkert de vil holde løftet om ikke å legge ned skolen vår, sier hun.
 ??  ?? NATUR ELLER BOLIGER: Skråningen langs Brekkeløyp­a kan bli byggeland for 800 nye boliger i Knarvik. Det har fått sinnene i kok blant mange.
NATUR ELLER BOLIGER: Skråningen langs Brekkeløyp­a kan bli byggeland for 800 nye boliger i Knarvik. Det har fått sinnene i kok blant mange.
 ??  ?? DRIFTIG KAR: 82 år gamle Roar Olsvold sto opp klokken 06.00 for å begynne å kutte opp ved. Ved lunsjtider kan han fornøyd skue ut over dagens produksjon. – Man må ha noe å gjøre, sier den tidligere industrile­deren og sjømannen fra Radøy.
DRIFTIG KAR: 82 år gamle Roar Olsvold sto opp klokken 06.00 for å begynne å kutte opp ved. Ved lunsjtider kan han fornøyd skue ut over dagens produksjon. – Man må ha noe å gjøre, sier den tidligere industrile­deren og sjømannen fra Radøy.
 ??  ?? DØDT LØP: Kommuneval­get i Alver kan bli spennende og jevnt mellom fire partier. For Svein Roar Kvamme er kampen for å bevare naturen rundt Brekkeløyp­a urørt av utbygging, den viktigste saken.
DØDT LØP: Kommuneval­get i Alver kan bli spennende og jevnt mellom fire partier. For Svein Roar Kvamme er kampen for å bevare naturen rundt Brekkeløyp­a urørt av utbygging, den viktigste saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway